Yaşam Güncelleme Tarihi: 9 Şub 2023 12:00

Enkaz altında kalanlar ne kadar yaşayabilir?

Depremde hayatta kalmak ve kurtarma çalışmaları bakımından 72 saat çok kritik. Enkaz altında kalanlar dayanabildikleri sürede kurtulabiliyor.

Enkaz deprem yıkılmış bina

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 ayrı 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük felakete neden oldu. Onbinlerce insan göçük altında kalırken 4. günde 12 binden fazla insanımız hayatını kaybetti 60 binden fazla insanımız yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Depremde Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay etkilendi. Yıkımların bilançosu da ağır oldu. Maraş, Hatay ve Adıyaman'da durum bir hayli kritik.

Arama kurtarma çalışmaları sonrasında göçük altından kurtarılan çocuklar, bebekler ve yetişkinlerin görüntüleri umut olurken ölen sayısındaki artış endişeleri artırıyor. Enkaz altında onbinlerce kişinin kaldığı düşünülüyor. Enkazda mahsur kalanlar için süre tükeniyor.

Enkaz altında kalan depremzedeler için en önemli konu ise hayatta kalabilmek.

Depremde enkaz altında kalanlar ne kadar süre hayatta kalabilir?

Yıkıcı depremin ardından tüm dünyadan kurtarma ekipleri geldi.Enkazda yaşam belirtisi gördükleri yerlerde, moloz ve beton yığınlarının altında sağ kalanları kurtarabilmek canla başla çalışıyor.

Pekiyi depremzedeler, enkazın altında ne kadar hayatta kalabilir?

Uzmanlara göre enkazdan kurtulmak çeşitli faktörlere bağlı.

  • Çökme anındaki konum,
  • hava ve suya erişim,
  • iklim,
  • hava koşulları
  • ve enkaz altındaki kişinin fiziksel ve psikolojik durumu

gibi unsurlar, depremzedelerin ne kadar süre hayatta kalabileceklerini belileyebiliyor.

Deprem sonrası kurtarma çalışmalarında ilk 72 saat çok önemli. Depremzedeler felaketin ardından geçen 24 saatlik sürede kurtarılabiliyor, diğer taraftan çok daha uzun enkaz altında sağ kalanların da kurtarıldığına şahitlik ediyoruz..

Peki, göçük altında olan insanların hayatta kalmasında ne gibi faktörler rol oynuyor?

Çök tutun kapan

FARKINDALIK VE HAZIRLIK

  • Depremin tam olarak ne zaman olacağını ya da binanın ne zaman çökeceğini bilmek imkansız olsa da, uzmanlar acil durumda aldığınız pozisyonun, hayatta kalmak açısından çok önemli olduğunu söylüyor.

  • İyi seçilmiş bir konum, enkaz altında koruma ve havaya erişim sağlayabilir.

  • Farkındalık ve hazırlık, yaralanmaları azaltabiliyor.

Türkiye’nin en büyük sivil toplum yardım ve kurtarma kuruluşu olan AKUT’un koordinatörlerinden Murat Harun Öngören "Çök, kapan ve tutun pozisyonunu alabilmenin hayatta kalınmasını sağlayabilecek alan ve hava cebi oluşturabileceğini" söylüyor.

Çök, kapan ve tutun, dizlerin üzerine çökmek, bir masanın ya da sağlam bir cismin altına girmek ve sallantı geçene dek sıkı durmak demek.

Öngören "Acil durum önlemleriyle ilgili eğitim, tatbikat ve farkındalık önemli ama sıklıkla görmezden geliniyor. Bu da sizin enkaz altındaki yaşam beklentinizi belirleyecektir" diye de ekliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sağlık Acil Durumları Programı’ndan teknik yetkili Dr. Jetri Regmi de, hazırlığın önemine dikkat çekiyor;

"Dayanıklı bir masa gibi güvenli bir yere sığınmak, hayatta kalma şansını artırabilir. Her acil durum farklı olduğundan net bir şey yok, ancak ilk baştaki arama kurtarma çalışmaları, yerel toplulukların hazırlık kapasitesine bağlıdır."

HAVA VE SUYA ERİŞİM

Hava ve suya erişim, yıkılmış bir binanın altında mahsurken, hayatta kalmak açısından çok önemli. Ancak bu da yaralanma seviyesine bağlı. Kan kaybediyor olmak, yaşama şansını 24 saatin ötesine taşımayı zorlaştırıyor.

Dolayısıyla uzmanlar, depremzede enkaz altında çok ağır yaralı değilse ve soluyacak havası varsa, bir sonraki adımın suya erişim olduğunu belirtiyor.

ABD’deki Duke Üniversitesi’nden yoğun bakım uzmanı Prof. Richard Edward Moon’a göre “su ve oksijen olmaması, hayatta kalmak açısından kritik sorunlar

"Her yetişkin günde 1,2 litre su kaybediyor. İdrar, nefes alıp verme, su buharı ve terleme yoluyla. Bir insan 8 litreden fazla su kaybettiğinde ağır hastalanır"

Bazı tahminlere göre insanlar, su olmadan üç ila yedi gün hayatta kalabiliyor.

Ekleme Tarihi: 9 Şub 2023 12:00