Güncel Güncelleme Tarihi: 22 Nis 2024 19:00

Erdoğan'dan 12 yıl aradan sonra Irak'a kritik ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak'a yaptığı ziyarette önemli açıklamalarda bulundu.

ırak türkiye

Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı görüşme sonrası, Irak'ta terör örgütü PKK'nın yasaklı ilan edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve Türkiye'nin Irak topraklarından Türkiye'yi hedef alan terör unsurlarına karşı ortak adımlar atma konusunda işbirliğini değerlendirdiklerini söyledi.

Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile Bağdat'taki Hükümet Sarayı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, Irak ziyaretinin Türkiye-Irak ilişkileri için yeni bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. İki ülke arasında güvenlik, terörle mücadele, ekonomi, ticaret, enerji ve ulaştırma gibi birçok alanda işbirliği sağlamak için ortak komiteler kurulacağını açıkladı.

PKK'nın yasaklı örgüt ilan edilmesinin önemli bir adım olduğunu belirten Erdoğan, Irak'tan Türkiye'ye yönelik terör saldırılarının sona ermesini beklediklerini ve bu konuda Irak hükümetine destek olmaya hazır olduklarını ifade etti. Ayrıca, Irak ve Türkiye'nin güvenlik işbirliğinin, sınır bölgelerindeki kontrolü artıracağı ve terör tehdidine karşı birlikte mücadele etmeye yardımcı olacağını vurguladı.

Ziyaretin önemli gündem maddelerinden biri olan su konusu da ele alındı. Erdoğan, iklim krizi ve kuraklık nedeniyle Irak'ın yaşadığı su sıkıntılarının farkında olduklarını ve suyun verimli kullanılması için ortak çalışmalar yapılacağını belirtti. Türkiye ve Irak arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolar seviyesine yükseldiğini söyleyen Erdoğan, ticaretin daha üst seviyelere çıkarılması için çalışacaklarını açıkladı.

Irak Başbakanı Sudani, Türkiye ile imzalanan anlaşmaların iki ülke arasında güçlü bir işbirliği sağlayacağını ve Kalkınma Yolu Projesi'nin bölgenin istikrarı için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Sudani, güvenlik işbirliği konusunda, "Irak topraklarından başka bir ülkeye saldırı düzenlenmesine izin veremeyiz" dedi ve Irak'ın güvenliği ve istikrarı için Türkiye ile işbirliğine devam edeceklerini ifade etti.

Gazze'deki durumu da ele alan Erdoğan, Filistin'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti ve bölgede barışın sağlanması için 1967 sınırlarında bağımsız ve egemen bir Filistin devleti kurulmasının önemine vurgu yaptı. Erdoğan, Türkiye'nin bu amaç doğrultusunda çalışmaya devam edeceğini ve Gazze'ye insani yardım göndermeyi sürdüreceklerini belirtti.

Ziyaret kapsamında Erbil'e de gideceklerini belirten Erdoğan, Türkiye'nin Irak'a yönelik siyasetinde farklı etnik gruplar arasında ayrım gözetmediğini vurgulayarak, tüm Irak halkını kardeş olarak gördüklerini söyledi. Irak'ın demografik zenginliğine değer verdiklerini ve iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.

Ekleme Tarihi: 22 Nis 2024 19:00