Güncel Güncelleme Tarihi: 1 Eyl 2016 12:32

Erdoğan'dan Adli Yıl Açılışı'nda Kılıçdaroğlu ve Feyzioğlu'na mesaj

Beştepe'deki 2016-2017 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu mekan milletin, buradaki açılış yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir" dedi.

Erdoğan'dan Adli Yıl Açılışı'nda Kılıçdaroğlu ve Feyzioğlu'na mesaj
2016-2017 Adli Yıl Açılış Töreni Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Törende ilk konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit oldu. Ardından kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan geldi. Erdoğan,"Nitekim eğer adli yıl açılışımız burada yapılmasaydı bir otelin eksi 2. katında 600 kişilik bir salonda yapılacaktı. Millet adına görev yapan yargının milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, güçlendirir. Sayın Başbakana, MHP genel başkanına ve diğer davetlilere teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı. Tören İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başladı.

KILIÇDAROĞLU GELMEDİ, BAHÇELİ AKAR'IN YANINA OTURDU

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlukatılmayacaklarını açıklamıştı. MHP lideri Bahçeli Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın yanına oturdu.

ERDOĞAN: MİLLETİN MEKANINDA AÇILIŞ TÖRENİ YAPILMASI YARGI BAĞIMSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRMEZ

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Sözlerime başlarken bir hususa açıklık getirmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz bu mekan elbette Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bir parçasıdır. Ama bu mekan aynen avlu içindeki camimiz ve kütüphane ki beş milyon kütüphane olacak, herkese açık mekanlardır.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin her yeri gibi burası da milletin malıdır, devletin malıdır. Bizler görev süremiz boyunca çalışmalarımızı burada yürütmekle mükellefiz. Bu mekanları bizden sonra gelecekler de kullanmayı sürdüreceklerdir. Kongre merkezimiz önemli bir eksikliği planlamak üzere inşa edilmiştir. Ankara'da maalesef çaplı toplantılarımızı yapacak toplantımız yoktur. Son senelerde yeni yapıldı.

Başkentimizde böyle eksikliklerin giderilmesi bizim için önemliydi. Bu bina aynı zamanda bir opera binası işlevini de görecek bir kabiliyete sahiptir.

Yargıtay Başkanımız, şayet adli yıl açılışı burada yapılmasaydı, alternatifinin bir otelin eksi ikinci kattaki salonu olduğunu ifade etmişti ki 600
kişilik bir salon. Şimdi şu anda bu salonumuzda bin 500 civarında bir katılım söz konusu. Burada böyle bir kongre ve kültür merkezinin devletin kurumlarının emrinde olduğunu kendilerine ifade etmek suretiyle buraya davet ettik ve burada bugün bu toplantıyı yapıyoruz, hayırlı olsun. Millet adına görev yapan yargının, milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması, yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir.

"YENİKAPI RUHUNA UYGUN HAREKET EDİLMELİ"

Bir kez daha milletin mekanına hoş geldiniz diyorum. Diğer kurumların temsilcilerine de Yenikapı ruhuna uygun hareket etmelerini diliyorum.

"15 TEMMUZ GECESİ YARGI İYİ SINAV VERDİ"

15 Temmuz gecesi en iyi sınavı veren kurumlarımızdan biri de adalet teşkilatıdır. Hızla harekete geçen ilk andan itibaren tüm çalışmaları hukuka uygun şekilde yürüten anında açıklamalarını yapmak üzere hukuk olarak gereği neyse yapılacaktır demek suretiyle ilk mesajlarını vermiştir. Bu tavır çok önemlidir. Yargımıza teşekkür ediyorum.

"79 MİLYONLUK BİR ORDUYA SAHİBİZ"

O kutlu mücadele tarihe altın harflerle kazınmıştır. Çanakkale Destanıyla büyüyen gençlerimiz kendi destanlarını yazdılar. Artık tarihi kitaplardan okuyan değil hem okuyan hem yaşayan bir millet olduk bu çok önemli. Biz 79 milyonuyla tek milletiz. Böyle olmak zorundayız.

Böyle olursak hedefe ulaşacağız. Bizim tek bayrağımız var. Tek vatan, kimse bu vatan toprakları üzerinde bir operasyon düşüncesine girmesin. Girdikleri anda karşısında milletimizin ta kendisini bulacaktır. Bu millete kötü niyet besleyenler çok iyi bilsinler ki Türkiye 79 milyonluk bir orduya sahiptir. Ve bilsinler ki tek devlet...

Devletin içinde devlet olmaz. 40 yıldır bunun hesabındaydılar. 15 Temmuz'u bir musibet, bin nasihatten evladır, böyle görüyorum. Ben inanıyorum ki, milletimiz kazanacak ve yeni bir milat olarak geleceğe yürüyeceğiz.

"MİLLETİMİZ GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ, SIRA BİZDE"

O gece milletin her rengi iradesine, özgürlüğüne, geleceğine sahip çıktı. Milletimiz o gece görevini yerine getirdi. Artık sıra bizde. Siyasetinde, bürokrasinde görev alan herkeste. Bundan sonra bizim çok daha farklı çalışması lazım. Hiçbirimizin ülkemizin çıkarları dışında hareket etme hakkı yoktur. 15 Temmuz'dan öncesi farklıdır, sonrası farklıdır. Şahsım dahil... Böyle anlarda herkes 15 Temmuz şehitlerinin hikayesine bakmalıdır. Oradaki kahramanlık bizi kendimize getiremiyorsa yazıklar olsun.

"EY DÜNYA... BU MİLLETE KARŞI TERBİYESİZLİK DEĞİL Mİ?"

Sadece ve sadece kendi mensuplarının çıkarlarını gözeten anlayışları sebebiyle FETÖ milletimizin gözünde zaten mahkum olmuştu. Adaletin ne kadar önemli olduğunu sadece bu örnek bile bize anlatmakta yeterli. Bu süreci hızlandıralım, bir an önce hukuk içinde neticeye gidelim. O gece 30 küsür kişi darbecilerden öldü, 241 kişi darbe karşısında direnenlerden şehit oldu. Demek ki bizler darbecilere 'Vurun' diye talimat vermedik, 'Yakalayın, adalete teslim edin' dedik. Ey dünya hala bize hangi gözle bakıyorsunuz. Bu millete karşı terbiyesizlik değil mi? Şahsımı vurmaya gelenler günlerce Marmaris'in ormanlarında gizlendi. Bizim jandarmamız onları vurmadı, öldürebilirdi. Ne yaptı, yakaladı, savcıya teslim etti.

"GÖZALTINA ALINAN HAKİM VE SAVCILAR ZAAFİYET YARATMAZ"

Yeni adli yılda adalet teşkilatımızın tüm kademelerinde görev yapan hakimlerin, savcıların elbette avukatlarımızın adaleti tesis etmek için daha çok çalışacaklardan şüphemiz yok. FETÖ operasyonları kapsamında 15 Temmuz'dan beri gözaltına alınan 3 bin 495 hakim ve savcının adalet teşkilatımızda herhangi bir zaafa yol açmayacağına, tam tersine gerçek adaletin tesisi konusunda ciddi bir rahatlama sağlayacağına inanıyorum.

Bu duygularla çalışmalarınızda başarılar diliyorum."

YARGITAY BAŞKANI: BATILI DOSTLARIMIZ HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit yaptığı açılış konuşmasında, FETÖ üyelerinin de herkes gibi adil yargılanacağını söylerken, Batı'ya, "Batılı dostlarımız hayal kırıklığı yarattı" mesajını verdi. Cirit ayrıca, yapılacak yasa değişikliklerinde Yargıtay'ın görüşünün de alınması gerektiğini yönündeki isteğini dile getirdi.

Cirit'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Geçen yıldan bugüne kadar önemli değişiklikler oldu. İstinaf mahkemeleri faaliyete girdi, bunu Yargıtay olarak önemsediğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bunun yanısıra yargı üzerindeki ağır iş yükünün kaldırılması için çok önemli toplantılar yaptık. Yargıtayımızın bütün kararlarını kamuoyu erişimine açtık.

15 Temmuz, devletin tüm kurumlarında olduğu gibi yargımızda da önemli sarsıntılar meydana getirmiştir. Kişisel ve kurumsal anlamda her türlü fedakarlığa hazır olduğumuzu rahatlıkla söylemek istiyorum. Yargıtay'da görev yapan, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

Çağdaş değerlere sıkı sıkıya bağlı kaldığımız takdirde kültürel çeşitliliğimizi büyük bir zenginliğe dönüştürebiliriz. Gerçek dindarlık ve hoşgörü herkesi dini ve fikriyle hoşgörmektir. Yaradılanı yaradandan ötürü sevmek felsefesi geniş kitlelelere ulaşmıştır.

Uzlaşı kültürünü genişletmemiz gerekmektedir. Bizler ancak birbirimizi kucaklayarak uçabiliriz.

Darbe kalkışmasından sonra toplum olarak gösterdiğimiz birlik ve beraberlik geleceğe yönelik inancımızı pekiştirmiştir.

"İNSANLIK SUÇU OLAN TERÖRE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"

Terör öncelikle insanların en temel hakkı olan yaşam hakkını tehdit etmektedir. Ülkemizde sürmekte olan terör insan hakları ve demokrasiler için tehdit oluşturmaktadır. Bir insanlık suçu olan teröre karşı birlikte mücadele etmek zorunluluktur.

Terör örgütlerinin kullandıkları araçların devletlerin tekelinde olduğu saklanamaz bir gerçektir. Devletler özellikle silahların terör örgütlerinin eline geçmesini önleyici tedbirler almak zorundadır. Teröre destek veren ülkelerin bu silahların bir gün kendilerine çevrileceğini de bilmelidir. Silahın sahibine sadakatı yoktur. Teröre doğrudan destek veren ülkelerin uluslararası sözleşmelere uygun davranmalarını bekliyoruz.

Hukuk devleti olarak terörle mücadelenin zorluğu bilinmektedir. Devletimiz hukuktan vazgeçmeden mücadelesini sürdürmektedir. Bölge halkının teröre karşı duruşunu takdirle karşılıyoruz.

"15 TEMMUZDAKİ HAİN SALDIRIYI KINIYORUZ"

15 Temmuz'da milli birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, hukuk devletine tüm evrensel değerlere yönelik FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırı sadece bir darbe olarak nitelendirilemez. Sonu gelmeyen bir çatışma içine girecek bir sonucu doğuracak bir saldırıdır. Bir anda ülkenin kan gölüne girmesine neden olacak bir eylemdir. Bitmeyecek iç çatışmaları, kardeş kavgalarını doğurabilecek bir eylemdir. Kamu düzeninin bir daha geri gelmemesi sonucunu doğuracak bir eylemdir. Türkiye'nin bölünmesini değil yok edilmesini amaçlayan bir saldırıdır.

Bu hain örgütü ve destekçilerini etkisiz hale getiremezsek gelecekte de benzer saldırılara maruz kalabiliriz. 15 Temmuz'da yapılan saldırı batılı dostlarımız tarafından güçlü şekilde kınanmamış, hayal kırıklığı yaratmıştır.

"HUKUK BİR SİLAH GİBİ KULLANILMIŞ..."

15 Temmuz'da çok net bir şekilde anlaşıldığı şekilde sahte belge, yasadışı dinleme gibi tedbirler aracılığı ile hukuk bir silah gibi kullanılmış emniyet ve silahlı kuvvetlerde militanlar yerleştirilmiştir.

"HERKES GİBİ FETÖ ÜYELERİ DE ADİL ŞEKİLDE YARGILANACAK"

Hakkında suç isnadı olan herkes gibi FETÖ üyeleri de adil ve tarafsız mahkemelerce uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanacaklardır. Hukuk devletinin kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam olarak uygulanmasıyla mümkün olacağından kuşkumuz yoktur. İradelerini ipotek altına aldıran hakimlerin yetkilerini bir silah gibi kullanmasının yanlış olduğunu anlamak için hukukçu olmaya gerek yoktur.

"ANAYASA VE YASA DEĞİŞİKLİKLERİNDE YARGITAY'IN DA GÖRÜŞÜNÜN ALINMASI ÖNEMLİ"

Biraz mantıklı, biraz vicdan, biraz ahlak sahibi olmak yeterlidir. Hakimin tarafsızlığı, bağımsızlığı kadar önemlidir. Adalet arayanın da elleri temiz olmalıdır.

Son günlerde devleti ve toplumu derinden etkileme potansiyeli taşıyan anayasal ve yasal değişikliklerden en çok etkilenecek olan Yargıtay'ın da görüşünün alınmasının önemli olduğu kanaatindeyim. En gelişmiş hukuk sistemi hakları en çok koruyandır. Hakimin enteleküel bir birikimin olması da şarttır. Hakimin tarafsızlığı en az bağımsızlığı kadar önemlidir.

Her türlü cemiyet, cemaat çıkarının toplum çıkarının yerine ikame edilmesi hiçbir hukuk düzeninin hoş görmediği bir anlayıştır. Adalet arayanın elleri temiz olmalıdır.

Yargının en önemli sorunlarından biri artan iş yüküdür. Yargıya ilişkin tüm kurumların bütünsel bir değerlendirmesi yapılmadan gerçek anlamda bir yargı reformundan söz edilmesi mümkün değildir. Dünyadaki gelişmiş yargı sistemlerinin iyi örnekleri alınabilir."

Ekleme Tarihi: 1 Eyl 2016 12:32