Yaşam Güncelleme Tarihi: 4 Tem 2022 22:00

Erkekler mi ülkesine daha bağlı yoksa kadınlar mı?

Dünyanın 24 farklı ülkesinde yapılan araştırma erkeklerin yoksa kadınların mı ülkesine daha bağlı olduğunu ortaya koydu. Türkiye açısından ilginç sonuçlar çıktı

erkek kadın

Özet: Erkekler mi daha vatansever yoksa kadınlar mı? 24 ülkede yapılan araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu.

  • 24 ülkede yapılan araştırma kadınların mı yoksa erkeklerin mi daha ülkesine bağlı olduğunu ortaya koydu
  • Eğitim ve gelir durumu arttıkça bağımlılık azalıyor mu?
  • Türkiye'de erkekler mi daha ülkesine bağlı yoksa kadınlar mı?
  • Gelişmiş ülkelerde ülkeye bağlılık ne oranda?
  • Ülkeniz için savaşır mısınız?

Barem ve Win International Türkiye'de dahil 24 ülkede yaptığı araştırma çok tartışılacak ilginç bir sonla tamamlandı.

Araştırma 1 Nisan – 5 Mayıs 2022 tarihleri arasında 24 ülkede 21.498 kişiyle çeşitli yöntemlerle görüşülerek gerçekleştirildi.

Türkiye’de Diyalog Araştırma işbirliği ile 4-12 Nisan 2022 tarihleri arasında CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle 1000 kişi ile görüşüldü. Sonuçları bakımından araştırma ilginç sonuçlara ulaştı.

İnsanların anlık ruh hallerini, yaşadıkları ülkeden memnuniyetlerini ve ülkeleri için savaşıp savaşmayacaklarını sorularına yöneltildiği çalışmada çıkan sonuçlar erkeklerin mi yoksa kadınların mı daha milliyetçi/ vatansever olduklarını ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçları bunlarla sınırlı da değil olumlu sonuçlar bakımından dünyada her üç kişiden ikisinin ruh durumu "iyi" olarak nitelendirilirken, Türkiye'de ise durum hiç iç açıcı değil.

Araştırmanın Türkiye'yi kapsayan bölümünde 24 ülke içerisinde Türk halkı ruh durumu en düşük üçüncü ülke oldu.

Araştırma sonuçlarında kadın erkek farklılıkları da ortaya kondu. Dünya genelinde 24 ülkede araştırmaya göre Erkeklerin Anlık Ruh Hali (araştırmanın ifadesiyle modu) yüksek iken Türkiye'de tam tersine Kadınların Ruh Hali (Modu) daha yüksek çıktı.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir sonuç var ki tam da önyargıları yıkacak türden Türkiye'de kadınlar ülkesine bağlılıkta yüzde 72 oranla erkekleri geride bıraktı. Araştırma Türkiye'de kadınların erkeklere göre ülkesine daha bağlı olduğunu ortaya koydu.

"Ülkem için savaşmam gerekirse gönüllü olurum" diyenler ülke vatandaşları arasında Türkiye 24 ülke içeririnde yüzde %85 oranla Pakistanlılar’dan sonra ikinci sırada yer aldı.

24 ülkede insanların yüzde 68'inin modları olumlu yüzde 30'unun da olumsuz olarak tespit edildii.

Araştırma erkeklerin yüzde 70'inin, 65 yaş ve üzeri erkelerin yüzde 74'ünün, gelir durumu iyi olanların yüzde 78'inin, yüksek eğitimli kesinde yüzde 76'sının ve çalışanlarda yüzde 73'ünün emeklilerde ise yüzde 72'sinin ruh durumlarının iyi olduğunu ortaya kodu.

Vatandaşlarının modları en yüksek olan ülkeler arasında birinci sırada yüzde 86 ile Finlandiya yer alırken Kolombiya yüzde 84 ile ikinci sırada Kanada da yüzde 82 ile üçüncü sırada yer aldı.

Ruh durumu ya da modu en kötü olanlar ülkeler ise başta Japonya ve Filistin yüzde 53 olarak yer alırken.

Türkiye yüzde 55 ile halkının modu-anlık ruh hali en düşük üçüncü ülke oldu. Türkiye'de 24 ülke ortalamasının tersine kadınların anlık ruh hali erkeklee oranla yüzde 57 ile daha yüksek çıktı. Türkiye'deki emekli vatandaşlar ise "iş durumu grupları" arasında yüzde 41'lik oranla en düşük moda sahip kesim oldu.

Türkiye'deki gençlerin ruh hali ise diğer yaş gruplarına göre yüzde 51 ile daha düşük çıktı.

Üst sosyo ekonomik statüye sahip kişiler yüzde 66'sı ve eğitimli kesimin yüzde 61'inin modları ise halkın diğer kesimlerine daha yüksek çıktı.

Türkiye’de kadınlar erkeklerden daha çok ülkesine bağlı

Araştırmada "kişilerin ülkelerine bağlıklarını" da sorguluyor. Araştırmada ülkesinin seven insanların yüzdesini belirlemek için “Ülkem benim için yaşanacak en iyi yer” veya “Bir an önce ülkeyi terketmek istiyorum” gibi 5 farklı seçeneğe de yer verildi.

24 ülkede ülkesine bağlı kişilerin oranı yüzde 63, nötr olanların oranı yüzde 20, ülkesiyle ilgili olumsuz duygular taşıyanların ise oranı ise yüzde 14 oldu.

Araştırma ülke sevgisi özelinde kadınlara ve erkekler arasında fark olmadığı sonucuna ulaştı. Yaş ve gelir durumu arttıkça insanların ülkelerine olan olumlu duygularında da artış oluyor.

Araştırma "ülkelerine en bağlı kesimlerin" yüzde 72 ile emekliler yüzde 71 ile ev kadınları olduğunu ortaya kodu.

Ülkelerine bağımlılığı en yüksek olan ülke yüzde 90 ile Pakistan olurken Finlandiya yüzde 87 ile ikinci, Kanada ise yüzde 82 ile üçüncü sırada yer aldı.

Ülkesiyle bağı en zayıf olan ülkeler ise yüzde 33 ile Lübnan, yüzde 40 ile Nijerya ve yüzde 43 ile Arjantin oldu.

Türkiye’de sanılanın aksine ülkesine bağlı kişilerin oranı yüzde 67 ile düşük kalırken 24 ülke ortalamasına kıyaslandığında sınırın üzerinde yer aldı.

Türkiye'de ülkesine karşı "nötr olanlar" yüzde 13 ve ülkesine karşı olumsuz duygular besleyenlerin oranı ise yüzde 17 oldu. Bu oranlarla Türkiye ortalamanın üzerinde yer aldı.

Araştırmanın Türkiye açısından belki de en çarpıcı sonucu Kadınlar yüzde 72 ile ülkesine bağlılıkta erkekleri geride bıraktı?

Araştırma kadınların ülkesine daha çok bağlı olduğunu ortaya koydu. Yaş ilerledikçe ülkeye olan bağlılık da artıyor.

Ülkesine en bağlı kesim yüzde 79 ile ev kadınları, yüzde 76 ile 55 yaş ve üstü yüzde 76 ile ilkokul mezunları oldu. Ayrıca C2 sosyo ekonomik statü grubu yüzde 74 aynı grupta yer aldı.

Araştırma Türkiye dışında bir ülkede yaşamayı tercih edebilecek kişilerin en çok 18-34 yaş grubu gençler arasından çıktığını ve oranlarının yüzde 24 olduğunu ortaya koydu. Yurt dışında yaşamayı tercih edebilenler arasında üst eğitimliler yüzde 23 ve AB sosyo ekonomik statü grupları ise yüzde 21 ile yer aldı.

Gerekirse ülkem için savaşırım

Araştırma Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle, özellikle "vicdani redci" olarak bilinen kesimin gündeme getirdiği konuya da değindi. “Ülkenin katıldığı bir savaş olursa ülkeniz için savaşmaya istekli olur musunuz” sorusuna verilen cevaplarda 24 ülkede evet diyenlerin ortalaması yüzde 45 olurken hayır diyenlerin oranı ise yüzde 36 olarak gerçekleşti.

Savaşa gitme konusunda erkeklerde evet diyenlerin oranı yüzde 52'de kaldı. İnsanların savaşa gitme isteği yaş ilerledikçe, gelir arttıkça ve eğitim alındıkça azalıyor.

"Ülkesi için gerekirse savaşmaya en gönüllü ülkeler" arasında Pakistan yüzde %96 ile birinci sırada Türkiye yüzde 85 ile ikinci sırada Peru ise yüzde 74 ile üçüncü sırada yer aldı.

Araştırmada savaşa gitmeyi en az isteyen ülke birinci sırada yüzde ile 16 Hollanda ve yüzde 19 ile Japonya ve yüzde 22 Almanya ile İtalya oldu.

Türkiye, gerekirse savaşa gitmeye istekli olma konusunda 24 ülke arasında yüzde 85'lik oranla Pakistan’ın ardından ikinci sırada yer aldı. Türk halkının bu tercihi toplumun tüm kesimlerine yayılmış durumda.

Türkiye'de savaşa hayır diyenlerin oranı istatistiki olarak AB sosyo ekonomik statü grubu ve öğrencilerde yüzde 16 oldu.

Dosyahaber

Ekleme Tarihi: 4 Tem 2022 22:00