Dünya Güncelleme Tarihi: 13 Ara 2016 00:34

Esad Rejimi kanlı zaferini duyurdu: Halep düştü

Esad rejimi ve Rusya, Halep'te katliamlarının ardından muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerin tamamında zafer ilan ettiğini duyurdu.

Esad Rejimi kanlı zaferini duyurdu: Halep düştü

Sputnik'in haberine göre, Suriye'de Esad rejimi, Rusya ve İran'ın muhalif güçlere karşı operasyon yürüttüğü Doğu Halep'te sıcak dakikalar yaşanıyor. Suriye rejimi, Doğu Halep'in tamamının muhaliflerin elinden alındığını ve operasyonun son aşamasının da bittiğini duyurdu. Rejim kanlı zaferini duyurdu.

KATLİAM KORKUSU

Rejimin kuşatmasındaki militanlar, durumlarının 'inanılmaz derecede zor' olduğunu söyledi. Kentteki birçok 'muhalif' de sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda rejimin ilerleyişine devam ettiğini belirterek 'veda' mesajları paylaştı.

"TESLİM OLACAKLAR YA DA ÖLECEKLER"

Ordunun militanlardan geri aldığı Şeyh Said Mahallesi'nde gazetecilere konuşan güvenlik komitesinin direktörü Zayid el Salih, geride kalan isyancıların 'teslim olmak ya da ölmek'ten başka şanslarının bulunmadığını söyledi.

SABAH NELER YAŞANMIŞTI?

Reuters'a konuşan Suriye ordusundan bir general, askeri harekatın muhaliflerin elindeki bütün alanlar alınana kadar süreceğini söyledi. Suriyeli general ayrıca, Halep'te savaşan militanların çok az vakti kaldığını, teslim olmazlarsa öleceklerini belirtti.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan Halep'le ilgili bir açıklama da Rusya Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Halep'in yüzde 95'inin Suriye Ordusu'nun kontrolüne girdiğini duyurdu.

Rusya'dan yapılan açıklamada, 2200 muhalifin teslim olduğu ve operasyon süresince 100 bin sivilin kenti terk ettiği belirtildi.

HALEPTE NE OLDU?

Suriye'de muhaliflere yakın gözlemciler Halep'te kontrolün yüzde 90 rejim güçlerine geçtiğini açıklamışlardı. Yoğun bombardımana tutulan muhalif semtlerdeki patlamalar, rejimin elindeki mahallelerden duyuluyor. Çatışma bölgesinden kaçan erkeklerin askerler tarafından tek sıraya sokulduğu fotoğraflar servis ediliyor.

Yaklaşık bir aydır Rusya'nın desteklediği rejim güçleriyle muhaliflerin çarpışmalarına sahne olan Halep'te, artık savaş sona ermek üzere gibi görünüyor. Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim güçlerinin gece boyunca devam eden çatışmada Şeyh Said semtini de ele geçirdiğini bildiriyor.

ŞEYH SAİD DÜŞTÜ

Bu açıklamadan dakikalar sonra Şam rejimi de Şeyh Said semtini tamamen aldığını duyurdu.

Şeyh Said'in el değiştirmesiyle muhalifler ellerindeki bölgelerin yüzde 90'ını kaybetmiş oldu.

Gözlemevine göre, rejimin muhaliflerin elinde kalan küçük bölgeyi ağır bombardımana tutuyor. Reuters haber ajansı da, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde muhalif semtlerdeki yoğun bombardıman seslerinin rejimin eline geçen mahallelerden duyulduğunu aktarıyor.

Şam rejiminin en önemli koruyucusu Rusya ise, son 24 saatte 728 silahlı muhalifin teslim olduğunu açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, ayrıca bir gün içinde bölgeden 13 bin 346 sivilin tahliye edildiğini belirtiyor. Rusya'nın açıkladığı bu rakamlar, muhalifler ve bağımsız gözlemciler tarafından henüz doğrulanmış değil.

ERKEKLER AYRILDI

Reuters haber ajansının Halep içinden geçtiği fotoğraflarda, çatışma bölgesinden kaçan erkeklerin polis merkezinde sıraya sokulduğu yer alıyor. Fotoğraflarda ayrıca ordudan bir generalin kalabalığa hitap ettiği görülüyor.

ABD tarafından muhaliflere sivillerle birlikte şehri terk etmeleri için güvenli koridor açılması önerildi ancak bu teklif Rusya tarafından kabul edilmiş değil.

Birleşmiş Milletler, kentte yüzlerce sivil erkeğin rejimin kontrolündeki bölgelere geçtikten sonra kaybolduğunu geçen hafta duyurmuştu. Ailelerin bir daha haber alamadığı erkeklerin gözaltına alındıktan sonra işkenceye tutulduğu bildiriliyor.

2012'den bu yana fiili olarak ikiye bölünmüş haldeki Halep'te Rusya'nın desteğini arkasına alan rejim güçleri yaz mevsiminden bu yana muhaliflerin kontrolündeki semtlere operasyon düzenliyor. Kentin doğusunu kontrol eden muhalifler, özellikle 15 Kasım'da başlatılan yeni saldırı dalgası karşısında yenilgiye uğradı ve küçük bir alana sıkıştı.

Ekleme Tarihi: 13 Ara 2016 00:34