Güncel Güncelleme Tarihi: 4 Eki 2016 22:35

Eski "Ergenekon" davası savcısı Cihan Kansız kırmızı bültenle aranacak

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Selam Tevhid'de kumpas davasının firari sanıklarından eski "Ergenekon" savcısı Cihan Kansız hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verdi.

Eski
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik soruşturmanın yargı ayağını oluşturan ve Yargıtay 16. Ceza Dairesince görülen davanın ilk duruşması, sanık sayısının fazlalığı, Yargıtaydaki salonların yetersizliği nedeniyle Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda yapıldı.

Duruşmada sanıklar, usule ilişkin itirazlarını dile getirdi ve tutukluluk hallerine ilişkin savunma yaptı.

Sanıklardan, Hrant Dink davasında "örgüt yok" kararı veren eski hakim Rüstem Eryılmaz, İran uyruklu 3 kişi hakkında tek bir dinleme kararı verdiği için suçlandığını söyledi. Eryılmaz, kamuoyunca bilinen şahıslarla ilgili 275 dinleme kararı veren başka bir yargı mensubunun bu eyleminin disiplin konusu dahi yapılmadığını ileri sürerek, tahliyesini istedi.

TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ

,Sanık Birol Bilen 3 kişi hakkında dinleme kararı aldığını, bunların hiçbirinin ünlü, siyasetçi, bürokrat olmadığını savundu. Bilen, MİT'ten kendisi hakkında rapor talep ettiğini, bu raporda FETÖ ile bağlantısının bulunmadığının belirtildiğini öne sürdü.

Kamuoyunda eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u tutuklayan hakim olarak bilinen sanık Vedat Dalda ise 16 dinleme kararı verdiğini, ardından hakkında soruşturma açıldığını, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında tutuklandığını söyledi.

Soruşturma açıldıktan tutuklandığı sürece kadar imkanı olmasına rağmen kaçma girişiminde bulunmadığını öne süren Dalda, tahliyesini talep etti.

Diğer sanıklar da tutukluluk hallerinin kaldırılmasını ve tahliyelerine karar verilmesini istedi.

Verilen aranın ardından Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin ara kararları açıkladı.

Buna göre, sanıklar hakkında bu davada isnat edilen suçları kapsayan mükerrer soruşturma ve tutuklama kararı bulunup bulunmadığına ilişkin ilgili yerlere müzekkere yazılması kararlaştırıldı.

ESKİ HAKİMLERİN HAKKINDAKİ TUTUKLULUK KARARI KALDIRILDI

Sanıklardan eski hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik'in, "Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamındaki tutuklular hakkında tahliye kararı verdikleri gerekçesiyle Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılandıkları davada da aynı suçtan tutuklu bulunmaları nedeniyle, bu dosyadaki tutukluluk kararı kaldırıldı.

ESKİ SAVCI HAKKINDA KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI

Davanın firari sanıklarından, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında tutuklama talep eden eski "Ergenekon" davası savcısı Cihan Kansız hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verildi.

Diğer sanıkların tahliye talepleri reddedildi ve tutukluluk hallerinin devamı kararlaştırıldı.

Duruşma 22 Kasım'a bırakıldı.

Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurulduğu iddiasıyla 54 hakim ve savcı hakkında hazırlanan ve iddianame yerine geçen son soruşturma kararında, sanıkların "darbe girişimi", "casusluk" ve "silahlı terör örgütü kurma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Ekleme Tarihi: 4 Eki 2016 22:35