Emlak Güncelleme Tarihi: 21 May 2024 11:00

Ev sahibinin içinde oturulan kiralık evi göstermesine sınır

Ev sahipleri ve kiracılar arasında ev gösterme tartışmasınasına sınırlama Yargıtay'dan geldi.

daire

Ev Sahibi-Kiracı Arasında Kriz: Yargıtay Sınırlama Koyuyor

Ev Gösterme Tartışması

Son dönemde ev sahipleri ve kiracılar arasında "ev gösterme" tartışması yaşanıyor. Yüksek enflasyon nedeniyle barınma krizi derinleşirken, mevcut kiracılar, alıcı veya yeni kiracı adaylarına evi göstermek istemeyebiliyor. Bu durum, kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlıklara yol açıyor.Yüksek enflasyon nedeniyle barınma krizi derinleşirken, mevcut kiracılar, alıcı veya yeni kiracı adaylarına evi göstermek istemeyebiliyor. Bu durum, kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlıklara yol açıyor.

Yasal Düzenlemeler

Peki yasalara göre kiracıların oturdukları daireyi gösterme yükümlülükleri neler? Ev sahibinin kiracıdan evi makul sürelerde ve saatlerde göstermek için izin alması gerekiyor. Ancak bu süreler konusunda taraflar arasında sık sık anlaşmazlık yaşanıyor.

Ev Gösterme Saatleri

TRT Haber'den Semih Çalışkan'ın aktardığına göre, Arabulucu Avukat Niymet Yaman Yıldırım, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Yargıtay diyor ki; hafta içi iki ya da dört saat, hafta sonu iki ya da dört saat olacak şekilde düzenleme yapılıyor. En önemlisi de bunu sınırlı süreyle yapıyor. Altı ay boyunca gösterebilirsin, üç ay süreyle gösterebilirsin gibi sınırlama koyuyor."

Anlaşmazlık Durumunda Ne Yapılmalı?

Yıldırım, ev gösterme anlaşmazlıklarında uzlaşmaya varılmaması halinde tarafların mahkemeye başvurabileceğini kaydetti. Yıldırım, şunları söyledi:

"Kiracıdan evin gösterilmesine izin davası, yer gösterme izin davası olarak geçen davayı açabilir. Evin bulunduğu muhit, muhtemel satılma süreleri gibi hususlar dikkate alınıyor ve bir süre belirleniyor. Mahkeme de kararında aynı şekilde bilirkişi heyeti vasıtasıyla kiracının yaptığı işe, evi gösterebileceğinin saatleri uygun bir belirleme yapıyor."

Sonuç

Kiracıların evi göstermek zorunda olup olmadıkları konusunda net yasal düzenlemeler bulunmakla birlikte, anlaşmazlık durumunda mahkeme süreci devreye girebiliyor. Yargıtay'ın belirlediği sınırlı süreler ve saatler, taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması durumunda önemli bir referans noktası olarak kabul ediliyor.

Ekleme Tarihi: 21 May 2024 11:00