Ev sahipliği düşüyor kiralar fırlıyor konut sektörü krizde
Ev sahipliği oranındaki düşüş, kiralık konut ihtiyacını ve kira bedellerini nasıl etkiliyor? Detaylı bilgi haberde..
Ev Sahipliği Düşüyor, Kiralar Fırlıyor! Konut Sektörü Alarm Veriyor!
Ev sahipliği oranı son yıllarda hızla düşerken, kiralık konut ihtiyacı artıyor ve bu durum kira bedellerinde patlamaya yol açıyor. Türkiye'de enflasyona paralel yükselen faizler, konut kredisi kullanımını dip seviyelere indirdi. Bir dönem yüzde 50'lerin üzerinde olan 'kredi kullanarak konut edinme' oranı son dönemde yüzde 10'lara kadar indi. Bu durum da ev sahipliği-kiracı dengesini derinden sarstı ve kiralar katlandı.
Kira Artışına Sınır Kalkıyor
Geçtiğimiz iki yıl boyunca kira artışına yüzde 25 sınır getirilmiş olsa da bu durum kira davalarının patlamasına neden oldu. 1 Temmuz 2024'ten itibaren kira artış oranı yeniden TÜFE'ye göre belirlenmeye başlayacak.
Uzmanlar Ne Diyor?
Uzmanlar, problemin çözümü için ev sahipliği oranının artırılması gerektiğini vurguluyor. İnşaat maliyetlerinin artması ve faizlerin yükselmesi nedeniyle ev sahibi olma hayalleri ortadan kalktı. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında kiracı oranı en yüksek 4. ülke konumunda.
Veriler:
- Ev sahipliği oranı son 3 yılda yüzde 61'den yüzde 55'e geriledi.
- Kiralık konut ihtiyacı ise yüzde 27'ye ulaştı.
- 2022'de 790 milyon dolar olan yurt dışı gayrimenkul yatırımı 2023'te 2,5 kat artarak 2 milyar 86 milyon dolara çıktı.
Ev sahipliği oranındaki düşüş ve yatırımcıların yurt dışına yönelmesi, kiralık konut arzında sıkıntıya yol açıyor. Bu durum da önümüzdeki dönemde kiralarda ekstra artışlara neden olabilir