Emlak Güncelleme Tarihi: 15 Kas 2023 02:00

Ev ve bina masraflarını kiracı mı ev sahibi mi öder?

Artan zamlarla ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilimler de artıyor. Ev ve bina masraflarının kim tarafından karşılanacağı tartışma konusu oldu.

Kira Konut Ev

Ev ve bina masraflarının kim tarafından karşılanacağı açıklandı

Acil onarımlarda kiracı da sorumlu

Artan zamlarla ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilimler de artıyor. Ev ve bina masraflarının kim tarafından karşılanacağı konusundaki belirsizlik devam ederken detaylar açıklandı.

Bina dış cephe mantolaması kimden?

Konut sahipleri, acil olmayan ve lüks niteliğinde olan tamir ve tadilat masraflarını ödemek zorunda değildir. Ancak, çatı tadilatı gibi durumlar acil onarım sayılmaktadır ve konut sahipleri bu masraflara katılmak zorundadır. Kiracı ise acil onarım doğrultusunda ödediği masrafı, dekontu göstererek kiradan düşebilir. Ancak, mimari projeye uygun olmayan ekstra tadilat giderleri konut sahibine yüklenemez.

Ortak kullanım alanlarının bakım ve onarımı kimden?

Çatı, baca, genel dam teras, yağmur olukları gibi ortak kullanım alanlarının bakım ve onarım giderleri, tüm konut sahiplerinin ortak sorumluluğundadır. Kiracı bu masrafları, site yönetimine ya da bankaya yatırdıktan sonra dekontu konut sahibine ileterek kiradan düşebilir.

Kombi bakımı, tamiri ve yenilenmesi kimden?

Kombinin yıllık bakımı, peteklerin temizlenmesi gibi periyodik işlemler kiracının sorumluluğundadır. Ancak, kombinin arızalanması, parça değişimi, yenilenmesi gibi durumlarda gider, konut sahibine aittir. Kiracının kombiye zarar verdiği belirlenirse, fatura ev sahibine kesilemez.

Petek temizliği kiradan düşülür mü?

Borçlar Kanunu’na göre, peteklerin temizlenmesi gibi işlemler kiracının yükümlülüğündedir. Ancak, yerel adetlere de bakılarak bu konuda farklı hükümler uygulanabilir.

Tadilat masraflarında uyuşmazlık olursa arabulucuya kim başvurur?

Tadilat ve bakım giderleri için talebi olan taraf, arabulucuya başvurabilir. Kiracı ve konut sahibi, arabulucu vasıtasıyla masrafların miktarı, ödeme şekli gibi konuları görüşerek uygun bir çözüm yolu bulabilir.

Kiralanan dairenin su tesisatı bozulursa kim sorumlu?

Eğer tesisatın tamiratı kapsamlı ve pahalı bir işlem gerektiriyorsa, konut sahibi ile iletişime geçmek gereklidir. Konut sahibi, daha uygun fiyata tamiratı yaptırabilir. Kiracı ise zorunlu onarım çerçevesindeki işlemleri yaparak bedelini kiradan düşebilir.

Kiracı, bozuk asansör için para ödemek zorunda mı?

Binanın ortak kullanım alanlarının tamiri ve bakımı, kat malikinin sorumluluğundadır. Asansör de bu alanlardan biridir. Kira kontratında farklı bir hüküm bulunmadığı sürece kiracı bu giderleri karşılamaz.

Kiracı, binaya ilişkin hangi giderleri ödemek zorunda?

Kiracı, binanın temizliği gibi idari masraflara katılmakla sorumludur. Ancak, binanın demirbaşlarına ait giderler konut sahibine aittir. Kiracı ayrıca kiralananın normal kullanımı için gerekli olan temizlik ve bakım giderlerini de ödemekle yükümlüdür.

Sonuç olarak, ev ve bina masraflarının kim tarafından karşılanacağı, durumun türüne göre değişmektedir. Acil onarımlarda kiracı da sorumludur. Ancak, ortak kullanım alanlarının bakım ve onarımı, binanın demirbaşlarına ait giderler gibi masraflar konut sahibine aittir. Kiracı, kiralananın normal kullanımı için gerekli olan temizlik ve bakım giderlerini de ödemekle yükümlüdür.

Ekleme Tarihi: 15 Kas 2023 02:00