Yaşam Güncelleme Tarihi: 8 Eki 2022 04:00

Evcil hayvanların kedilerin köpeklerin dişi fırçalanır mı?

Hayvanseverlerin en merak ettiği konuların başında evcil hayvan bakımları geliyor. İnsanlar gibi köpek ve kediler de diş bakımına ihtiyaç duyar mı? İşte cevabı

köpek evcil hayvan diş fırçası

Köpeğinizin dişlerini fırçalamalı mısınız?

Hayvanseverlerin en çok merak ettiği konuların başında evcil hayvan bakımları geliyor. Özellikle köpekler ve kediler başı çekiyor. Kediler köpeklere nazaran bakım konusunda biraz daha kendilerine özgüler. Köpekler için ise durum pek de öyle değil.

İnsanlar gibi köpekler ve kediler de diş bakımına ihtiyaç duyar mı?

Uzmanlar bu konuda “bazı köpekler için biraz diş bakımı gereklidir” diyor. Elbette evcil hayvan sahiplerinin tamamını kapsamıyor.

Bugüne kadar çok sayıda hayvansever, hayvanlarının dişlerini hiç fırçalamadıklarını hatta bunu öneren kimselere karşı tepki gösterdiklerini ve itiraz ettiklerini itiraf ediyor.

Ortak Tepkileri “Ne, köpeğin dişini fırçalamak mı?” şeklinde şaşkın bir halde oluyor.

Veterinerlerde artık hayvanlar için diş bakımı da gündeme geliyor. Evcil hayvanların diş bakımı konusu henüz çok yeni diğer taraftan evde köpeğin diş bakımı düşüncesi ise yeni yeni var olmaya başlıyor.

Amerikan Veteriner Hekimler Birliği, yaklaşık 30 yıl önce evcil hayvan diş bakımı çalışmalarını başlatı.

Birliğe göre;

Köpeklerde ve kedilerde diş bakımı konusunda daha fazla şey öğrendikçe, evcil hayvanlarda diş fırçalamak bariz farklar yaratıyor. Evcil hayvanlarla ilgili yapılan araştırmalar, hayvanların düzenli dişlerini fırçalamanın köpeklerde ve kedilerde insanlarla aynı etkiyi gösterdiğini ortaya koydu.

Evcil hayvanlarda diş fırçalamak sonuçları korkutucu olabilen diş eti hastalıklarını önlüyor.

Uzmanlara göre diş eti hasta olan evcil hayvanlarda diş etlerini enfekte eden bakteriler kan dolaşımına girebilir ve oradan hayvanın kalbine, karaciğerine ve böbreklerine zarar verebilir ve zamanla diğer organlara ulaşarak kedinin veya bir köpeğin ömrünü kısaltabilir.

Yalnız bunu yapmak iç de kolay değil. Dişçinin koltuğuna oturduğunuzda elini ısırmazsınız ancak periodontal hastalık olduğunda durum zorlaşıyor. Hatta köpekler içerisinde akıllı türlerden olan border collie'lerce bile bu kolay olmuyor.

Veterinerde yapılan bu tür uygulamaların maliyet hem pahalı oluyor hem de evcil hayvanlar anestezi ile uyutulduklarından zarar görüyor.

Uzmanlara göre evcil hayvan sahipleri eğer veterinerin muayenehanesinde diş ameliyatı yaptırmaktan ve yüksek bedeller ödemekten ancak evcil hayvanlarının dişlerini günlük olarak fırçalayarak kurtulabilir.

Genellikle kedi ve köpek sahipleri bu durumdan haberdar değil. Bu konuda çok fazla araştırma da yapılmadı. 2016 yılına dayanan Kanada’da yapılan araştırmada köpek sahiplerinin yüzde 7'sinin köpeklerinin dişlerini günlük olarak fırçaladığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre, İsveçli köpek sahiplerinin yalnız yüzde dördü köpeklerinin dişlerini günlük olarak fırçalıyor.

Somut veriler sağlayan bir başka ABD’de yapılan araştırmada ise, çoğu evcil hayvan sahibinin, evcil arkadaşlarının dişlerini fırçalamadığını çıkardı. Hatta bazı hayvan sahipleri bunu asla yapmayacaklarını söylüyor.

İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi'nde köpek diş sağlığı üzerine uzmanlaşan bir veteriner ekibiyle “köpek diş sağlığı konusundaki hayvan sahiplerinin tutumları ve inançları hakkında bir anket" yaptı.

Araştırmanın sonucuna göre hayvan sahiplerinin “Kurtlar dişlerini fırçalamaz” yorumu dikkat çekti.

Peki ya diş bakımı olmayan milyonlarca sokak köpeği ne olacak?

Araştırmaya göre ne kurtlar ne de sokak köpekleri diş bakımına erişemiyor. Fakat bu durum dişlerinin iyi olduğu anlamına gelmiyor. Uzmanlara göre vahşi hayvanlarda diş problemi çok yaygın. Diğer taraftan vahşi hayvanlar, evcil hayvanların karşılaştığı bazı sorunlara sahip olacak kadar uzun yaşamıyor.

Kediler neden yoğurur? Köpekler neden yalar?

Araştırmalar köpek sahiplerinin büyük bir yanılgısını da ortaya çıkardı. Evcil hayvanların diyet yapmaları ve kemikleri çiğnemeleri diş sağlıklarına yardımcı oluyor. Diyetin etkileri konusunda tatmin edici veriler henüz mevcut değil.

Köpekler için verilen kemikler eğer çok sertse köpeklerin dişlerine zarar verebiliyor. Diğer taraftan köpeklerin çiğnedikleri bazı yiyecekleri ve oyuncaklar hayvanın diş sağlığını geliştiriyor.

Köpeklerin dişini fırçalamak hayvanların diş sağlığını iyileştiriyor. Diğer cinslere göre daha küçük köpekler daha büyük ırklara göre daha fazla diş sorununa sahip. Dolayısıyla köpek ırkları arasında farklılıklar oluyor. Diş problemleri olmayan diğer köpekler ise hasta olanlara karşısında daha şanslılar.

Örneğin bir Labrador av köpeği canının istediği kadar dağ sıçanı avlasa da bakımsız dişleri mükemmel durumda olabiliyor.

Bazı evcil hayvan sahipleri düzenli olarak hayvanların dişlerini fırçalasa da geneli fırçalamıyor. Bazıları böyle bir şeyden haberdar bile değil. Bazıları da hayvanın nefesinde bir kokuya rastlamadıkça dişini fırçalamıyor.

Köpeğin dişi nasıl fırçalanır?

Pekiyi köpeğinin dişini fırçalamak isteyen hayvan sahibi bunu nasıl yapacak?

Uzmanlar ilk iş olarak yalnızca evcil hayvanlar için tasarlanan diş macunlarını ve fırçaları öneriyor.

İnsanların kullandığı diş macunlarındaki florür köpeklerin sağlığı için uygun değil ve köpekler dişi fırçalandığında tükürmezler.

Parmağa takılan fırçalar gibi pratik çözümler de mevcut. Köpeğin dişini fırçalamadan uzmanlar, köpeklere diş macunu koklatmanın ve tadına bakmalarına müsaade etmenin faydalı olacağını söylüyor. Sonrasında hayvana fırçayı tanıtarak dişinin fırçalamasına izin vermesi durumunda hediye ile teşvik etmeyi öneriyor.

Kedilerin dişi fırçalanır mı?

Elbette kediler köpekler gibi değil. Evcil hayvan sahipleri kedilerin dişlerinin fırçalanabilirliğini de merak ediyor. Uzmanlar kedilerin de dişlerinin fırçalanması gerektiğine dikkat çekiyor ve uyarıyor; kediler, köpekler gibi değil. İdeal dünyada bilinçli insanların kedilerinin dişlerini de fırçalarladıkları öngörülse de bunu yapmak hiç de kolay değil.

DOSYA HABER

Ekleme Tarihi: 8 Eki 2022 04:00