Dünya Güncelleme Tarihi: 26 Eki 2016 18:04

Fas'ta yaşan mucit öğrenci elektrik gerektirmeyen buzdolabı yaptı

Fas'ta yaşan mucit Rawya Lamhar, hem ekolojik yaşamı desteklemek hem de elektriğe ulaşımı olmayan köyler için, sıcaklığı 6-15 derece arası düşürebilen, kilden bir 'buzdolabı' tasarladı.

Fas'ta yaşan mucit öğrenci elektrik gerektirmeyen buzdolabı yaptı
Fas'ta yaşayan genç mucit Rawya Lamhar, iki arkadaşıyla birlikte kilden bir 'buzdolabı' icat etti. Elektrik ve hatta buz gerektirmeyen kilden kap, buzdolabı işlevi görebiliyor, yiyecekleri ve ilaçları muhafaza edebiliyor.

%100 EKOLOJİK, SICAKLIĞI 15 DERECE DÜŞÜREBİLİYOR

%100 ekolojik olarak üretilen, sıcaklığı kuru bölgelerde 6 derece düşürebilen kil buzdolabı, daha nemli bölgelerde ise 12-15 dereceye kadar sıcaklığı indiriyor. Hava alan bir yerde, duvardan ve yerden uzakta tutularak muhafaza edildiğinde tam kapasitede çalışıyor.

KÖYLER İÇİN İDEAL DİYE DÜŞÜNDÜ

Çevre mühendisliği öğrencisi olan Lamhar, bu fikri ilk olarak Fas'ta bulunan bir köye gittiğinde düşünmüş. Orada diyabet hastası olan bazı köylülerin insülin içeren ilaçlarını buna benzer kaplarda sakladığını gözlemlemiş. Dağlarda ve yüksek bölgelerde yaşayan pek çok kişinin de benzer yollar izlediğini görmüş.

100-150 TL ARASI BİR FİYATTAN SATILIYOR

Projeyi geliştiren öğrenciler, Go Enerygless (Elektriksiz Yaşam) adlı şirketlerini kurarak, bu tarz ekolojik icatlar yapmayı planlıyor. Kil buzdolapları 100-150 TL arasında bir fiyattan alıcı buluyor. Elektriğe zor ulaşan köyler için düşünülen proje, aynı zamanda büyük şehirler için de bir alternatif olacak.

Ekleme Tarihi: 26 Eki 2016 18:04