Ekonomi Güncelleme Tarihi: 14 Ara 2016 17:39

Fırsatlar ülkesi Macaristan Türk yatırımcılarını bekliyor

Macaristan’daki iş ve yatırım olanakları Macar Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıyla ele alındı.  Toplantıda, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı konumundaki Macaristan’ın Türk yatırımcılar için cazip fırsatlar barındırdığı vurgulandı. 

Fırsatlar ülkesi Macaristan Türk yatırımcılarını bekliyor

“Macaristan’da Yatırım Fırsatları” toplantısı Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balázs’Hendrich’in ev sahipliğinde Macar Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya; Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balázs Hendrich, DEİK Türkiye - Macaristan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, ALX Polat Dış Ticaret Genel Müdürü Galip Yılmaz, Macaristan Eximbank Türkiye Direktörü Arda Tugay, Voldan Yatırım Türkiye Program Direktörü Nora Gömöri ve Türk iş dünyasının önemli isimleri katıldı. 

Macaristan’daki iş ve yatırım olanaklarının ele alındığı toplantıda, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balázs Hendrich, ALX Polat Dış Ticaret Genel Müdürü Galip Yılmaz, Macaristan Eximbank Türkiye Direktörü Arda Tugay ve Voldan Yatırım Türkiye Program Direktörü Nora Gömöri birer sunum yaptı.

Macaristan Türk yatırımcılara özel önem veriyor

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balázs Hendrich, yaptığı sunumda Macaristan’ın yatırımcılara özel önem verdiğini söyledi. Macar Ticaret Ataşeliği, ALX Macar Ticareti Geliştirme Merkezi ve Macar Eximbank İstanbul Ofisi ve personelinin Macar Konsolosluğu yerleşkesinde  koordineli olarak tüm imkanlarıyla hizmet verdiğini belirten Başkonsolos Heindrich, Macaristan ile iş, ticaret ve yatırım yapmak isteyen herkesin bu birimler vasıtasıyla bilgi alabileceğini ve ziyaret edebileceğini söyledi. 

Heindrich, Macaristan’ın 1.1.2017 den başlamak üzere kurumlar vergisi oranını % 19’dan % 9’a indirdiğini bu oranın da Avrupa’daki en düşük kurumlar vergisi oranı olduğuna dikkat çekerek, işveren maliyetleri üzerinde etkili olan halen % 27 seviyesindeki SSK primlerinin de % 22’ye çekildiğini ve takip eden her yılda da 2 puanlık indirim yapılacağını bildirdi.

Macar Eximbank, Türk şirketlerine kolaylık sağlıyor

Macaristan Eximbank Türkiye Direktörü Arda Tugay da çalışmaları hakkında bilgi verdi. Exim’in temsilcilik ofisinin geçen yıl Kasım ayında İstanbul’da açıldığını hatırlatan Arda Tugay, Exim’in Macaristan’ın Dış Ticaret Stratejisi doğrultusunda ihracat kredi sigortası ve finansman desteği sağladığını, yükleme öncesi, yükleme sonrası ürünleriyle ve ihracata dönelik yatırım finansmanı imkanlarıyla Macar ihracatçılara kolaylıklar sağladılarını belirtti. Tugay, ayrıca ülkeye gelen yabancı yatırımcılara da projeleri doğrultusunda 12 yıla varan uzun vadeli proje finansman kredileri sağladıklarını belirterek, Macaristan’ın yabancı  yatırımlara dönük çok kapsamlı teşvik sistemi olduğunu sözlerine ekledi.     

Toplantıda; Macaristan hükümeti tarafından Türkiye’de tek yetkili şirket olarak belirlenen Voldan Yatırım Türkiye Program Direktörü Nora Gömöri ise yatırımlar yoluyla Macaristan’da nasıl kalıcı oturma izni alınabileceği hakkında bir sunum yaptı. 

Ortak yatırım fırsatları araştırıyoruz

ALX Polat Dış Ticaret Genel Müdürü Galip Yılmaz ise iki ülke arasındaki ilişkilerin ortak geçmişlerinin birikimiyle karşılıklı çıkarlar temelinde geliştiğini ve derinleştiğini belirtti. Türk ve Macar ekonomik ilişkilerinin büyük bir potansiyel taşıdığına inanlardan biri olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: “Macar şirketleri geçmişte sadece komşu ülkeler ve Batı Avrupa ülkeleri ile ticaret yollarını arıyorlardı. Bu yüzden maalesef iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler çok gelişmedi. Ama son yıllarda yaptığımız çıkışlarla bu konuda büyük mesafe kat ettik. Şimdi Türk ve Macar şirketler sadece kendi aralarında değil aynı zamanda diğer ülkelerde ortak yatırım yapma fırsatlarını da araştırıyorlar. Bu dost ve kardeş iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin daha da gelişmesi için ALX olarak önemli bir misyon üstlendiğimizi düşünüyorum. Amacımız; henüz keşfedilmemiş fırsatlar ve sinerjilerden yararlanarak Macaristan’ın dış ekonomik ilişkilerine katkıda bulunmak ve onu çeşitlendirmektir.”

Toplantı, “Yenilikçi Tasarımlar Çağdaş Macar Sergisi”nin gezilmesiyle son buldu.

Ekleme Tarihi: 14 Ara 2016 17:39