Bülten Güncelleme Tarihi: 26 Ağu 2024 19:00

Fiyatları değişen Et Döner seçerken nelere dikkat etmeli?

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan dönerde fiyat tartışmaları gündemde.

et döner

Et Dönerdeki Fiyatlar Kafa Karıştırıyor: Tüketiciler Nelere Dikkat Etmeli?

26 Ağustos 2024

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan dönerde fiyat tartışmaları gündemde. Etin kalitesinden işletmenin lokasyonuna kadar birçok faktörle etkilenen döner fiyatları, bazı bölgelerde 100 gramı 200 TL’den başlayıp, bazı bölgelerde 500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Dönerci Maydanoz Ali’nin kurucusu Ali Sarar, et dönerdeki fiyat artışının başlıca nedeninin hammadde maliyetlerindeki yükseliş olduğunu belirtti.

Hammadde ve Enerji Maliyetleri Fiyatları Etkiliyor

Sarar, et döner fiyatlarını belirleyen faktörler arasında enerji ve lojistik maliyetlerinin de önemli rol oynadığını söyledi: “Ek olarak enerji ve lojistik maliyetleri de döner fiyatlarını belirleyen önemli etmenler arasında yer alıyor. Bu yüzden et döner tüketirken mutlaka etin kalitesine dikkat edilmesi gerekiyor. Pahalı olanın kaliteli olduğu algısı büyük bir yanlıştır. Sadece düşük fiyatlı işletmelerde değil, yüksek fiyatlı işletmelerde de döner yerken araştırma yapmak büyük önem taşıyor.”

Maliyet Artışları ve Kalite

Son dönemde artan maliyetler, döner fiyatlarına da yansıdı. Et fiyatlarındaki dalgalanmalar ve enerji, lojistik maliyetlerindeki artışlar restoran sahiplerini zor durumda bırakıyor. Sarar, geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında giderlerin neredeyse 2-3 katına çıktığını belirtti. “Müşterilerimize en kaliteli döneri sunmaya çalışıyoruz ancak maliyetler yeme içme sektörünü de etkiledi. Dolayısıyla bu maliyeti et döner fiyatlarına yansıtmak durumunda kalıyoruz. Etin kalitesi, hangi bölgeden ve hangi şartlarla beslenen çiftçiden alındığı önemlidir. Diğer elektrik, lojistik ve hammadde giderleri de fiyatları etkileyen faktörler arasında yer alıyor.”

Tüketiciler İçin Tavsiyeler

Döner fiyatlarındaki artışlar hem sektördeki işletmeler hem de tüketiciler için endişe kaynağı oluşturuyor. Sarar, bazı işletmelerin kaliteden ödün vermeden devam ettiğini ancak bazılarının çeşitli hilelere başvurduğunu belirtti: “Yeni açılmış işletmelerden döner yemek riskli olabilir. Çünkü sektörde belirli bir sistem olmadan çok fazla merdiven altı işletme bulunuyor ve bu durum sağlık tehditi oluşturuyor. Tüketiciler, arama motorlarında ve sosyal medyada müşteri yorumlarına dikkat etmelidir. Diğer müşterilerin yorumları ve tavsiyeleri, dönerin fiyat-performans dengesini değerlendirmek için yardımcı olabilir. Aynı bölgede farklı restoranlarda döner fiyatlarını karşılaştırarak ortalama bir fiyat aralığı belirleyebilirsiniz.”

Kaynak: Dönerci Maydanoz Ali

Ekleme Tarihi: 26 Ağu 2024 19:00