Nedir Güncelleme Tarihi: 12 Eki 2023 01:00

Fosfor Bombası nedir? Fosfor bombasının etkileri nelerdir?

İsrail Gazze Şeridi'nde fosfor bombası kullandığı iddia edildi.1980 Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi'ne göre yasak. Fosfor Bombası nedir ve etkileri nelerdir?

Fosfor Bombaı-4

İsrail, Gazze'de fosfor bombası kullandı

İsrail, Gazze Şeridi'nde düzenlediği hava saldırılarında fosfor bombası kullandığı iddia edildi. İddialar, bölgede yaşayanlardan gelen görüntüler ve fotoğraflar ile desteklendi.

Fosfor bombası, beyaz fosfor adı verilen kimyasalı içeren patlayıcı bir silahtır. Bomba infilak ettiğinde beyaz fosfor parçacıkları etrafa dağılır ve ateşlenir. Fosfor, havada kolayca tutuşur ve 1.200 dereceye kadar yanabilir.

Fosfor bombası, savaş alanında aydınlatma, sis perdesi oluşturma ve düşman hedeflerini ateşe verme amacıyla kullanılır. Ancak, sivil halk üzerinde de ciddi zararlara yol açabilir.

İsrail, fosfor bombasının sivil halk üzerinde kullanılmasını yasaklayan 1980 Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi'ne taraftır. Ancak, İsrail hükümeti, fosfor bombasının sadece askeri hedefleri vurmak için kullanıldığını iddia ediyor.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli yetkililer, İsrail'in fosfor bombası kullandığını doğruladı. Yetkililer, İsrail'in bu saldırılarla sivilleri hedef aldığını ve savaş suçu işlediğini savundu.

İsrail'in fosfor bombası kullanımı, uluslararası toplumda tepkilere yol açtı. Birleşmiş Milletler, İsrail'i fosfor bombası kullanımı hakkında açıklama yapmaya çağırdı.

fosfor bombası

Fosfor bombası, beyaz fosfor adı verilen kimyasalı içeren patlayıcı bir silahtır. Bomba infilak ettiğinde beyaz fosfor parçacıkları etrafa dağılır ve ateşlenir. Fosfor, havada kolayca tutuşur ve 1.200 dereceye kadar yanabilir. Fosfor bombası, savaş alanında aydınlatma, sis perdesi oluşturma ve düşman hedeflerini ateşe verme amacıyla kullanılır. Ancak, sivil halk üzerinde de ciddi zararlara yol açabilir.

Fosfor bombasının özellikleri

Fosfor bombasının başlıca özellikleri şunlardır:

  • Beyaz fosfor adı verilen kimyasalı içerir.
  • Bomba infilak ettiğinde beyaz fosfor parçacıkları etrafa dağılır ve ateşlenir.
  • Fosfor, havada kolayca tutuşur ve 1.200 dereceye kadar yanabilir.
  • Savaş alanında aydınlatma, sis perdesi oluşturma ve düşman hedeflerini ateşe verme amacıyla kullanılır.

Fosfor Bombası

Fosfor bombasının zararları

Fosfor bombasının sivil halk üzerindeki zararları şunlardır:

  • Ciddi yanıklara neden olabilir.
  • Ciğerleri tahrip edebilir.
  • Gözlerde hasara yol açabilir.
  • Zehirli gazlar oluşturabilir.
  • Solunum ve sindirim yollarında enfeksiyonlara neden olabilir.

Fosfor bombasının yasaklanması

Fosfor bombası, 1980 Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi'nin 1. maddesinde yasaklı silahlar arasında yer alıyor. Bu maddeye göre, "yangın silahları, sivil halk üzerinde veya hava saldırılarında sivillerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılamaz."

Fosfor bombası

Ancak, İsrail gibi bazı ülkeler, fosfor bombasının sadece askeri hedefleri vurmak için kullanıldığını iddia ederek bu maddeye uymayabiliyor.

Ekleme Tarihi: 12 Eki 2023 01:00