Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 30 Kas 2022 00:00

Fransız Citroen otomobillerinin inişli çıkışlı hikayesi

İflaslarla boğuşan, Maserati’nin eski sahibi otomotiv dünyasına icatlar kazandıran kardeş Peugeot ile kurtulan Fransız limonu Citroen’in inişli çıkışlı hikayesi

Konsept araç citroen survolt

İflaslar ile boğuşan, Maserati’nin eski sahibi otomotiv dünyasına icatlar kazandıran kardeşi Peugeot sayesinde kurtulan Fransız limonu Citroen’in inişli çıkışlı hikayesi...

YETİM ANDRE'NİN KURDUĞU DÜNYA MARKASI CİTROEN

Citroen’e başlarken, kurucusu Andre Citroen ile başlamak gerekir. Fransa’da saygın bir yeri olan Andre Citroen ,1878 yılında Yahudi bir anne babanın beşinci ve en küçük çocukları idi.

Elmas ticareti uğraşan Andre Citroen’in babası ,ticaretten kaynaklı intihar eder ve Andrea 6 yaşında yetim kalır. (İleride Andre Citroen de babasının kaderi gibi iş kaynaklı bir nedenden vefat edecektir)

1992 yılında adına Paris’in 15.Bölgesinde ilk fabrikayı kurduğu yerde bir halk bahçesi açılmıştır.

1998 yılında A.B.D.’de Michigan’da Otomotiv Onur Listesi’nde ismi vardır.

Andre Citreon, baba tarafından Hollanda asıllı bir aileden gelmekte idi ;Soy isimleri Flemenkçe’de Limon anlamındadır.

Andre’nin çocukluğu Paris’te geçer ve Eyfel Kulesi’ne hayranlığından mühendisliğe merak sarar ve Paris’in saygın okullarından Ecole Polytechnique’den mezun olur.

Andre Citroen ‘in annesi vefat eder ve annesinin memleketi Polonya’ya gider. Orada bir marangoz atölyesinde bugün ki Citroen’in de logosunu oluşturan balık sırtı dişlisine hayran kalır.

Andre’ye göre bu diş deseni sessiz ve verimli çalışmakta idi ;Ucuz bir fiyat karşılığında marangozdan patentini alır.

Başarılı bir mühendis olan Andre Citroen, Fransız otomobil üreticisi Mors’a geçti ve yıllık üretimi 125’ten 1.200 otomobile çıkardı. Bu arada ,1.Dünya Savaşı başladı.

Fransız Hükümeti, başarılı mühendis Andre Citroen’i boş bırakmadı ve Fransız Ordusu’nun silahlarının seri üretiminden sorumlu idi ve bu başarısından dolayı saygınlık kazandı.

Citroen Type A

“1900’lu yıllarda özellikle Avrupa’da irili ufaklı birçok motorlu taşıt üreticisi olduğunu görüyoruz. Bunlar adeta doğal seleksiyon ile elenerek günümüze gelen markalardır.”

Savaştan sonra ,Andre Citroen, 1919 yılında Citreon’i kurar.

Andre Citroen, kendi markasını kurmadan önce silah ve özellikle Mors Otomobil Başkanlığı’ndan dolayı deneyimli idi.1909 yılında başka bir Fransız otomobil üreticisi Panhard ile iletişime geçer.

Andre Citroen, 1.Dünya Savaşı’ndan sonra ekonomiden de dolayı hafif, kaliteli ve uygun fiyatlı araç üretimini hedefliyordu. Andre Citroen Panhard’dan sonra rakiplerinden daha sağlam ,donanımlı ve üretim maliyeti az otomobil üretmek için Fransız otomobil üreticisi LeZebre ile de temasa geçer.

Başarılı bir mühendis ve yönetici olan Andre Citroen Fransa’da kimlerle çalışması gerektiğini biliyordu.

Şu anda Paris’in 15.Bölgesi olan Vaugirarda’da ilk Citroen fabrikasını kurar ve ilk Citroen modeli ‘Type A’ yı üretir ve sergiler. Andre Citroen bu sergilemede de yine başka bir Fransız otomobil üreticisi Alda’dan yardım alır.

Dediğim gibi bugüne kadar gelemeyen, ismini bilmediğimiz tarihe gömülen Fransız otomobil üreticilerinden Andre Citroen destek almıştır.

1932 yılında , yani kurulduğundan 13 yıl sonra Dünya’nın en büyük 4.otomobil üreticisi haline gelir. Kimlerle çalışması gerektiğini bilen zeki mühendis Andre Citroen bu sefer de Amerikalı General Motors(GM) ile ortaklık kurmak ister ama bir şekilde anlaşma olmaz ve 1935 yılına kadar Citroen bağımsız bir üretici olarak kalır.

“Silah ve savunma sanayinde deneyimli olan zeki mühendis , Andre Citreon arazi ve askeri kullanımlar için arkadan itiş için, paletli ön tarafı lastik tekerli araç üretmiştir. ABD Ordusu’nun dikkatini çeken Citroen’den ,ABD Ordusu da bu teknolojiyi kullanmak için lisansını alır. O zamana göre Citroen markası, ABD mühimmat kolordusu tarafından tescillenmiş bir otomobil üreticisi olmuş diyebiliriz.”

citroen abd ordusu

Citroen, 9 yıl Eyfel Kulesi’ni ışıklı reklam ile Guinnes Rekorlar Kitabı’na , dünyanın en büyük reklam tabelası olarak ismini yazdırmıştır.

Citroen’in paletli araçları Asya, Kuzey Amerika ve Afrika’da bilim adamları ve gazetecileri ulaşılması zor bölgelere taşımıştır.

Dünya Rallisi’nin en iyi markalarından , Citroen’in temeli 1923 yılında Batı Avustralya kıtasında o dönemin bozuk yollarında, Citroen 5CV Torpido ilk sürülen otomobil oldu ve 48.000 km yol yaparak sağlamlığını kanıtladı.

Bugün, bu Citroen 5CV, Avustralya Ulusal Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kimlerle çalışması gerektiğini bilen Andre Citroen, 1924 yılında ,demiryollarına çelik parçalar üreten Amerikalı mühendis Edward Budd ile tanışır…

Andre Citroen Avrupa’nın ilk çelik gövdeli otomobili Citroen B10’u tanıttı.

Citroen Type B

Andre Citroen’in ucuz satış politikası başına bela oldu ve borçlanmasına sebep oldu.

Lazard Bankası fon getirerek ve yönetici getirerek ,bir nevi ortak olarak Andre Citroen’i zor durumdan kurtardı.

İcatcı Mühendis Andre Citroen bu sefer de dizel motor uzmanı İngiliz Harry Ricardo ile çalışarak ilk dizel motorlu Citroen Rosalie’yi tanıttı.

OTOMOBİL TARİHİNDE DEVRİM CİTROEN TRACTION AVANT

  • 1934 yılında, otomobil devrimi olan Traction Avant’ı üretti. (1934’ten 1957 yılına kadar otomobil tarihinde öncü olan)
  • Monokok Şasi (Şu an motor sporlarında kullanılan tek parça şasi)
  • 4 tekerlekten bağımsız süspansiyon,
  • Önden çekiş

23 yılda 760.000 adet üretilen Tracrtion Avant, modern otomobillerin atası kabul edilebilir.

Buraya kadar anlattığımız Andre Citroen zamanının büyük çoğunu Arge, icat ve profesyonel kişiler ile çalıştı. Ancak satış ve pazarlama , fiyat politikasını 2.plana atmıştı.

Taction Avant gelişimine harcanan zaman ve maliyet ile otomobil tarihine imza atan Traction Avant Citroen’in sonu oldu.Vatandaşı Fransız lastik üreticisi Michelin’in yardımlarına rağmen ,Citroen 2. kez iflas bayrağını çekti.

Borçlulardan en büyük alacaklı Michelin’den Pierre Michelin ve yardımcısı Boulanger, başkan ve başkan yardımcısı oldular.

Borç karşılığı Andre Citroen kontrolü kaybetti.1935 yılında ,Andre Citroen büyük ihtimalle üzüntüden mide kanseri tanısı ile üzüntüden hayatını kaybetti.

Citroen Eyfel Kulesi ismini yazdırdı

TARCTION AVANT LANETİ

Otomotiv dünyasına damga vuran ancak Citroen’i iflas ettiren ,sahibini üzüntüden kanser olmasına neden olan Traction Avant'tır.

Yerine başkan olan, Pierre Michelin başkan olduktan 2 yıl sonra Traction Avant ile kaza yapar; eşini ve cocuğunu kaybeder. Kazada bacağı kesilen Pierre Michelin bir gün sonra hayatını kaybeder.

Pierre Michelin’den sonra başkanlığa geçen Boulanger de 13 yıl başarılı bir yönetim sergilese de yine Traction Avant ile kaza yapar ve hayatını kaybeder.

Andre Citroen’den sonraki başkan ,aynı zamanda Michelin’i ortağı Baulanger, I.Dünya Savaşında Fransız Hava Kuvvetlerinde ödüllü yüzbaşı idi.

II.Dünya Savaşı sırasında da I.Dünya Savaşında tecrübesi olan Baulanger, Nazi Ordularının kamyonlarının yağ çubuklarının çentiklerini yanlış attırarak Nazi Ordu Kamyonlarının kitlenmesine yol açmıştır. Daha önceki savaşta yüzbaşı olan Baulanger, Nazilerce kara listeye alınmıştır.

Andre Citroen gibi yetenek avcısı çıkan Citroen Başkanı Baulanger mühendis olmayan daha 17 yaşında mühendis kabiliyeti olan Paul Meges’e bir sanş verir ve otomobil tarihine yine yön verecek otomatik seviye kontrollü hidro-pinomatik süspansiyonu tasarlar.

Yağlı ve gazlı amortisör adeta birleşimi olan süspansiyon gövde salınımı en aza indiren ,uçan halı hissiyatını veren ,konfor ve güvenliği garantiler. Araçlarında dengeye de önem veren Citroen ,sağ arka tekeri olmasa da C üç teker üstünde dengeli bir şekilde gidebilir.

citroen eski otomobil

1948 yılında, Andre Citroen’in adeta vasiyeti olan ucuz maliyetli, sağlam, dayanıklı ulaşılabilir model olan CV2 modeli piyasaya sunulur. Klasik otomobillerde CV2 kült bir modeldir.CV2 yumuşak süspansiyonu ile bozuk yollarda yaylanarak konforlu bir sürüş hissiyatı ile önem kazanmıştı.

CİTROEN’DEN TRACTİON AVANT’TAN SONRA OTOMOBİL DÜNYASINDA SES GETİREN DS MODELİ

1955 yılında ,Baulanger’in gözdesi Paul Meges’in hidro-pinomatik süspansiyonlu Türkçe tabiri ile yağlı gazlı amortisör sistemini ikonik model Citroen DS’te kullandılar.

  • Hidro pinomatik süspansiyon,
  • Modern disk frenlere sahip ilk otomobil idi,
  • Hidrolik teknolojisini zirvede kullandılar .Direksiyon, frenler, süspansiyon hatta debriyaj pedalı yoktu ; Şanzıman yarı otomatik idi.Citroen DS’te fiyatı düşürmek için 1957 yılında direksiyon ve şanzımanı hidrolik olmayan manuel versiyonunu da geliştirip 1968 yılında ucuza piyasaya sundular
  • Direksiyona bağlı viraj aydınlatma ışıklarını kullanan ilk marka oldu.

19 yılda 1.5 milyon satan DS modeli aynı zamanda Havacılık Teknolojisi Aerodinami harikası , uçan daireyi andıran tasarımı ile Citroen DS, 1999 yılında yüzyılın otomobilleri kategorisinde 3. olmuştur.

“Citroen denilince Hidropinomatik Süspansiyon akla gelir ve bu süspansiyona sahip olan Citroen’e sahip olmak ayrıcalıktır uçan halıda gitmek gibidir!”

1955 yılından günümüze Citroen 9 milyondan fazla aracında hidropinomatik süspansiyonu kullanmıştır. (DS, SM, GS, CX, BX, XM, XANTIA,C5 ve C6) Bu süspansiyon ağırlık ne olursa olsun yerden yüksekliği sabit tutar.Araç gövdesi yere paralel sabit gider ve alttan darbeyi sadece süspansiyon hisseder.Şasi sabit kalır.

“Bisiklete binenler biner, bozuk ve az engebeli yollarda kalçayı seleden kaldırıp yükü pedallardaki ayak ve bacaklara verirsiniz vücudunuz sabit kalır; ayak , bacak ve kollar darbeleri sönümler siz vücudu sabit tutarak darbeleri hissetmezsiniz.”

Hidrolik sistem ile çalışan hidropinomatik sistem ,araç stop ettirildiğinde yere iner ; Araç çalıştırıldığında ise ,normal yüksekliğine geri gelerek ilginç bir görüntü sunuyordu. Citroen daha sonra sahibi olduğu Maserati’de bu teknolojiyi kullandı.

Citroen 1950’lerde rüzgar tünelini kullanan ilk markalardandır; O yüzden uçan daire formunda aerodinamik DS,CX gibi ,rüzgar sesi olmayan,az yakıt tüketen modeller yapabilmişlerdir.

Citroen CX

1960’lı yıllarda da ARGE, teknolojiye ile ilgilenen üniversite, teknoloji enstitüsü gibi çalışan Citroen 2CV, DS, CX gibi modellerle başarılı olsa da finans yine 2. planda kalınca ,1974 yılında 3. kez iflas bayrağını çeker.

CITROEN'İ İFLAS ETTİREN NEDENLER

Burada Citroen modellerinin icat, üretim, kalite konusunda bir problem görmezken, satış ve pazarlama stratejisinde yönetimin idaresinde problemler görmekteyiz. 2CV modeli gibi başarılı , küçük sınıf ve DS gibi ikonik başarılı lüks sınıf otomobil arasında kalan modelin olmaması ,pazarı rakiplere kaptırması anlamına geliyordu.

Teknoloji ve mühendislikten vazgeçmeyen Citroen ,1967 yılında Lüksemburg’da Wankel Motor geliştirilmesi ve üretilmesi ,NSU ile ortaklık yapıp Comotor SA şirketini kurmuşlardır. Yatırım yapıp , fabrika inşaatı için para harcamışlardır.1973 yılında petrol krizi ile beraber ,iki şirketin de iflasına sebep olacaktı.

Fransız Hükümetinin vergilendirme sisteminden ve savaştan sonra az yakıt tüketen araçlar üreten Fransızların, Amerika gibi yüksek hacimli motor, çok silindirli , petrol krizine kadar akaryakıtı dert etmeyen Kuzey Amerika pazarına hitap etmedi ; Tıpkı kardeşi Peugeot gibi.

1967 yılında Citroen, 1894 yılında kurulan Fransız ticari vasıta markası Berliet’i almıştır; Petrol krizi ile beraber 1973 yılında, Renault’a satmıştır.

citroen c3

MICHELİN'İN MADDi DESTEKLE CITROEN’İ KURTARMA PLANLARI

  • 1963 yılında Peugeot ile ortak hammadde alımı yapılmak istense de 1965 yılında görüşmeler yarıda kaldı.
  • 1965 yılında 2CV – DS arasına orta büyüklükte otomobil yapmak için Panhard ile iş birliği yaptı.
  • 1968 yılında daha güçlü otomobiller yapabilmek için Maserati’yi satın aldı.
  • 1968 yılında Citroen SA yapılanması ile Dünya’da satış ve satış sonrası için tekrar yapılanma oluştu.

Michelin Yönetimi, bu yapılanma için kaynak olarak ,Citroen’in sahip olduğu PARDEVI Holding’in % 49’unu Fiat’a sattı.

Bu yapılanma ile beraber Citroen, 2CV ve Ds arasına hidropinomatik GS’i üretti ve 2,5 milyon adet sattı.

1973 yılında Fiat, % 49 ‘ını aldığı Pardevi Holding’in hisselerini geri sattı. Tam da bu çalkantılı dönemde enerji krizi başladı.

ARGE ve teknolojiden ve teknolojiden vazgeçmeyen mühendislik ile yönetilen Citroen, 1967 yılında Alman NSU ile Wankel Motor geliştirme işine girmiştir.

Enerji krizi ve Wankel Motorlarının başarılı olamaması ve Maserati gibi yüksek yakıt tüketen spor otomobillere azalan ilgi satışlara da yansıyınca, Citroen’de yine iflas bayrağı çekme merasimi başlar.

Citroen sahip olduğu Berliet ve Maserati’yi satar. Comotor Wankel Motor markasını kapatır.

1974 yılında, Michelin Yönetimindeki Citroen’in kontrolü Fransız Hükümeti’nin de desteği ile Peugeot’a geçer.

Böylece Peugeot, Citroen ile güçlenerek Bugünkü PSA’yı (daha sonra Stellantis’e katılacaklar) oluşturdular.

PSA (Peugeot Societe Anonyme) Yönetimi , Citroen’in elindeki Maserati’yi İtalyan yarış otomobil üreticisi De Tomaso’ya satarlar.Berliet’i de Renault’a satarlar.

Peugeot ile kendine gelen Citroen, petrol krizine karşı az yakan GS, CX, 2CV, DYANE, VİSA, LNA ile piyasaya devam eder. Peugeot Finansal Yönetimi, Citroen’e göre oldukça profesyonel ve tecrübeli idi.

PSA Grubu’nun devraldığı Chrysler’in Avrupa satış operasyonu Sinca ve Talbot başarısız oldu ve bu markaları piyasadan çektiler.

Pişmiş tavuğun başına gelen hikaye misali, Peugeot ile canlanan Citroen bu sefer de 1982 yılında 27.000 çalışanının , Paris’te grevi yüzünden bir ay fabrikasını kapatmak zorunda kaldı.

Peugeot kontrolündeki Citroen’in tasarımları özgünlüğünü kaybederek Peugeot’ya benzemeye başladı.Citroen, BX modeli ve hidropinomatik süspansiyon ile tipik Citroen çizgileri tekrar başlamış oldu.

Peugeot’nun deneyimi ile Dünya’ya daha rahat açılan Citroen , 1980 ‘li yıllarda üretim tesislerine , Fransa’dan, Arjantin, Şili, Vietnam, Yugoslavya, İran, Yunanistan ve Çin’i de ekledi.

Romanya Hükümeti ile ortak proje ile Olcit üretimini yaptılar. Şimdi bu tesiste Citroen C1 modelini üretti.

Citroen ,kardeşi Peugeot’nun izinden giderek ,1984 yılında otomobil sattı daha sonra 1994 yılında montaj tesisi kurdu.

2014 yılında müşteri memnuniyetinde, Citroen ilk 3’te yer alarak 1980’li yıllardan sonra yükselişe geçmiştir.

1972 yılında Amerika’ya ithal edilen Motor Trend tarafından yılın otomobili seçilen SM modelin, saçma ve politik nedenler ile far ve tampon ile ilgili ithalatı yasaklanmıştır.

  • PSA, 2019 yılında Güney Afrika’da satışları artırmak için Citroen’i piyasaya sundu.
  • 2000’li yıllarda ikonik tasarımı olan 2CV’ye atıfta bulunarak , açılır tenteli Citroen C3 Pluriel’i piyasaya sundu.
  • 2001 yılında Citroen, tarihini sergilemek için 300 araçlık modifiye atmosfer kontrollü Müzesini açtı.
  • 2011 Citroen elektrikli ve hibrit araç geliştirmek için BMW ile flört etti. Ancak PSA ile General Motor ‘un (GM) ortaklık ilan etmesi ile BMW ile ortaklık rafa kalkmış oldu.

Çin pazarı için 1992 yılında Dongfeng ,Peugeot , Citroen ,Çin ortaklığı ile 8 yeni otomobil geliştirildi.

JD Power anketlerinde Çin’deki Citroen müşteri memnuniyetinde çok başarılı olmuştur.

Satış pazarlamada ,kardeşi Peugeot ile beraber, 2021 yılında Citroen C5 Air Cross ile Tamil Nadu’da fabrika yapıp ,hem satış hem üretimde Hindistan’a güçlü bir giriş yaptılar. Çin ve Hindistan ,nüfus yoğunluğundan dolayı Dünya’da çok önemli bir pazardı.

citroen eski model

Yine atılımdan vazgeçmeyen Citroen, geçmişteki gururu Citron DS’e de atıfta bulunarak lüks Premium sınıf markası DS’i oluşturdu.

DS 3 modeli ile pazara güçlü bir giriş yaptı. Top Gear magazinde yılın otomobili, JD Power Satisfaction’da üst üste 4 kez en iyi süper mini ödülleri aldı.2013 yılında kendi sınıfında %40 Avrupa pazar payı ile DS markası, Citroen’e moral motivasyon sağladı.DS4 DS5 konseptlerinden çıkan tasarımlar çok beğenildi. Bilirsiniz ,tasarım satış konusunda çok önemli bir albenidir. Citroen Survolt, tasarım konusunda Citroen’in neler yapabileceğinin bir kanıtı niteliğinde idi.

Çin’de DS için, Dongfeng ,Peugeot ,Citroen ayrı üretim tesisleri kurdu. DS5 LS ve DS6 WR Çin pazarı için özel geliştirildi. Almanya’da PSA grubu DS’lerin bazı modellerinde ,Alman malzeme işçilik kalitesine güvendiklerinden ,PSA bünyesindeki Opel’in tesislerini kullandılar.

2021 yılında kardeşi Peugeot ile beraber ,PSA grubu olarak Stellantis’e geçmişlerdir.

Özellikle otomotiv tarihinde cesur ARGE, icat ve rüzgar tüneli tasarımları ile ayrı bir yeri olan Citroen defalarca iflas etse de Michelin, Fransız Hükümeti ve Peugeot tarafından korumaya alınmıştır adeta.

2008 yılında Dünya’nın en popüler Gran Turismo simülasyon konsol oyunu için Polyphony Digital tarafından Japon tasarımcı Yamamoto’nun elinden çıkan Citroen GT , o kadar beğenildi ki 6 adet üretilecekti ancak yüksek maliyetlerden vazgeçildi.

Bu aracı alsanız mekanın önüne çekseniz İngiliz,İtalya super spor araçlarından önce Citroen GT’ye bakıp, eminim Citroen logosunu sonradan yapıştırmışlar diyecek kadar iddialı bir tasarım idi. Aslında Gran Turismo’nun üst düzey yetkilileri otomobilleri, otomobil şirketlerinden daha fazla seviyorlar.

Konsept araç citroen survolt

CİTROEN MEVCUT MODELLERİ

  • Şu an mevcut değil ama listeye alayım dedim.C1 (2005-2019) 2009 makyaj 1 – 2012 yılı makyaj 2
  • Şu an mevcut değil ama C2 (2003-2009)
  • C 3 – 1.nesil (FC/FN:2002), 2.nesil (SC/A51:2009), 3.nesil(SX/S1:2016)
  • C3 AIR CROSS – geçiş modeli (A158:2010), 2.NESİL (A88:2017)
  • C4 – 1.nesil (2004), 2.nesil(B7:2010),3.nesil(2020)
  • C5 – 1.nesil(DC/DE:2001),2.nesil(RD/TD:2007),3.nesil(2021)
  • C5 AIR CROSS (2017-2022)
  • C6 (2005-2012)
  • BERLINGO 1.nesil (M49:1996), 2.nesil(B9:2008),3.nesil(K9:2018)
  • JUMPY – 1.nesil (1994), 2.nesil (2006), 3.nesil (2016)
  • JUMPER -

DS MODELLERİ:

  • DS 3 – 1.nesil (2009),2.nesil(2018-Günümüz)
  • DS 4 – 1.nesil (NX:2010),2015 makyaj,2.nesil(2021)
  • DS 5 – (2011-2018)
  • DS 7 – (2017-Günümüz)
  • DS 9 – (2020-Günümüz)

ÇİN DONGFENG PEUGEOT CİTROEN HATTI- CİTROEN MEVCUT MODELLER:

  • C – Elysse (2012-2017-Günümüz)
  • Citroen C-Triomphe,
  • C3 – XR,
  • C4 Sedan (C4L/L4 Lounge)
  • C5X,
  • C5 Air Cross,
  • C6 (2016-……)

*1999 yılında CAR OF THE CENTURY (COTC) Yüzyılın Otomobil Yarışmasında Citroen DS, 3. olarak markanın gururu olmuştur. Zamanın ötesinde olan DS, endüstri ürünleri tasarımcısı ve havacılık mühendislerinin elinden çıkar uçan daireye benzer tasarıma sahiptir. Hidropinomatik süspansiyonlar, disk frenler, viraj farları ile 1956 yılına göre gelecekten gelmiş gibiydi.

CİTROEN’İN AVRUPA’DA YILIN OTOMOBİLLERİ:

1971 yılı Citroen GS, 1972 yılı Citroen SM, 1975 yılı Citroen CX, 1990 yılı Citroen XM 1987 yılı İtalyan Gazeteciler Birliği’nin (UIGA) 8 ödülünü aldı.Bunlar 1990 yılı XM, 1992 ZX, 1994 Xantia, 2001 Xsara Picasso, 2002 C5, 2003 C3, 2005 C4, 2012 DS 4’tür.

CİTROEN’İN GENLERİNDE RALLİ VARDIR!

Fransız motor sporlarında, Renault Formula 1, Peugeot Dayanıklılık, Formula 1, Ralli’de ancak Citroen Pist ve özellikle Rallilerde ihtisaslaşmıştır.

Citroen Competitions, şimdiki adı ile Citroen Sport, 1998 yılında kurulmuş Citroen’in uluslar arası motor sporları özellikle rallilerden sorumlu fabrika takımıdır.

Citroen, WRC Dünya Ralli Şampiyonasında 2003-2004-2005 ve 2008-2009-2010-2011-2012 yıllarında üst üste, 8 markalar şampiyonluğu kazanmıştır.

citroen ralli

2004-2012 yılları arasında üst üste Sebastian Loeb ile ,9 sürücüler şampiyonluğu kazanarak kendini kanıtlamıştır.

Bundan önce Citroen, 1959,1966 yılı Monte Carlo Rallisi’ni, 1961-1963 yılı Tur de Corse Rallisi’ni ,1962 yılı Finlandiya Rallisi’ni, 1969 yılı Portekiz Rallisi’ni, 1969, 1970, 1971 Fas yani eski Paris Dakar Rallisi’ni kazanmıştır.

1974 yılı Londra Sahara Münih Dünya Ralli Kupasını kazanmıştır.

Citroen 2CV’ler ile 1970-1973 yıllarında mahalli rallilerde yarışmıştır.

Citroen Grup B ,yasaklanmadan 4 ay önce Citroen BX4 TC ile rallilere katılmıştır.

1991 yılı Vatanen, 1994,1995,1996 yılı Lartigue ile Paris Dakar Rallisi’ni kazanmışlardır.

Citroen Dünya Turing Otomobil Takımı 2013 yılında kuruldu.Citroen için , Efsanevi 9 Sürücüler Şampiyonluğu’nu kazanan Sebastian Loeb’inde desteği ile Arjantinli Sürücü Jose Maria Lopez 2014,2015,2016 üst üste WTCC( World Touring Car Championchip) yani Dünya Binek Otomobiller Şampiyonası’nı kazandılar.

Aklımda kalanlar ,1999 yılı Katalonya Asfalt Rallisi’nde ,alt kategori aracı olan Citroen Xsara Kit Car ile Bugalski Turbo 4 çeker WRC otomobillerine yüksek devirli önden çekişli atmosferik aracı ile mecazı mürsel ile içinden geçerek 1. olmuştur.

citroen ami

CİTROEN’İN DÜNYA ÇAPINDAKİ ÜRETİM FABRİKALARI

  • FRANSA {Mullhouse (DS4-DS7),Poissy (DS3),Rennes (C5 Air Cross),Cochaux (DS5)},
  • ARJANTİN (1959-1979 Buanos Aires), El Palomar(1998-Günümüz),
  • BREZİLYA ( Porto Real-C4 Kaktüs,C3)
  • HİNDİSTAN (Tamil Nadu – C5 Air Cross),
  • PORTEKİZ (Mangualde – Berlingo ),
  • SLOVAKYA (Trnava – C3)
  • İSPANYA {Madrid( C4 Kaktüs), Zaragoza (C3 Air Cross),Vigo (Xsara Picasso, C4 Picasso, Grand Picasso, C-Elysse)
  • TÜRKİYE (Tofaş) Nemo

SÖZLEŞMELİ CİTROEN FABRİKALARI

  • ÇİN ( Shenzon) DS5 LS,DS6 WR Firma : CHANGAN,
  • ÇİN (Wuhan) C-Elysse,C3L,Xsara Picasso,C4L,C5 – Firma: DONGFENG,
  • ÇEKYA (Kolin) C1 FİRMA : TOYOTA- PSA
  • FRANSA (Valenciennes) Jumpy FİRMA:SEVEL NORD
  • İTALYA (Val di Sangro) Jumper FİRMA:SEVEL SUD
  • JAPONYA (Mizushima) C-Zero FİRMA:MİTSUBİSHİ
  • RUSYA (Kaluga) C4 Crossover FİRMA:PSA-MİTSUBİSHİ
  • İRAN (Kaşan) C3,C3XR,C4 FİRMA:SAIPA
  • TÜRKİYE (Bursa) Berling FİRMA:KARSAN

DOSYA HABER

Ekleme Tarihi: 30 Kas 2022 00:00