Yaşam Güncelleme Tarihi: 17 Eki 2023 01:00

Gazzeli anneler savaşın dehşetinden çocukları nasıl koruyor?

Gazzeli anneler savaşın ortasında dehşete düşmüş çocuklarını nasıl sakinleştiriyor?

Gazzeli çocuklar

Oyunlar, YouTube ve kucaklaşmalar: Gazzeli anneler savaşın ortasında dehşete düşmüş çocuklarını nasıl sakinleştiriyor?

Ebeveynler, çocuklarının zihinsel sağlığını iyileştirmenin yollarını bulmak için internete ve WhatsApp'a yöneliyor.

İsrail hava saldırısı daha gök gürültüsüyle devam ederken, sekiz yaşındaki Güzel Abu-Ghazzah şok içindeydi, beş yaşındaki ikiz kardeşleri ise anneleri Esraa'nın kollarına koştu. Pretty'nin iki yaşındaki en küçük kardeşi yüksek sesle ağladı.

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deir el-Balah mahallesindeki ağır bombardımandan kaçmak için Esraa, çocuklarını daha az hedeflenmiş bir bölgedeki kayınpederinin evine getirdi. Ancak baskının ruh sağlığı üzerindeki etkilerinden kaçış yok.

Çocuklarımın titrediğini ve yüzlerinin dehşetten solgun olduğunu görmeye dayanamıyorum. Çok acı verici. 30 yaşındaki anne, panik ve korku nedeniyle bugün birkaç kez kustu" dedi.

Gazze'de mahsur kalan 2,3 milyon insanın neredeyse yarısını oluşturan çocuklar, yıllarca süren abluka ve şiddetin zihinsel ve duygusal sonuçlarından acı çekiyor. Kâr amacı gütmeyen Save the Children'ın 2022'de yaptığı bir araştırmaya göre , bölgedeki beş çocuktan dördü depresyon, keder ve korkuyla boğuşuyor.

gazzeli anne ve çocuklar

İsrail'in, Filistinli grup Hamas'ın silahlı kanadının 7 Ekim'deki saldırılarının ardından başlattığı Gazze'ye yönelik devam eden saldırısında şu ana kadar en az 2 bin 382 Filistinli öldü, 9 bin 714 kişi de yaralandı. Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında 1400'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Çatışma aynı zamanda Gazze'deki ebeveynleri, yıllardır karşılaştıkları en şiddetli saldırı olarak tanımladıkları olayla çocuklarını hayatta ve zihinsel olarak sağlıklı tutmak için çabalamaya itti.

İsrail'in geçen Pazartesi günü Gazze'de elektriği kesmesinin ardından bölge sakinleri, jeneratörleri çalıştırmak için gereken yakıt stoklarının azalması nedeniyle artık karanlıkta yaşıyor. Birçok ebeveyn, YouTube ve WhatsApp destek grupları gibi platformlarda çocuklarını rahatlatmak için tavsiye almak için sahip oldukları sınırlı internet erişimini kullanıyor.

Esraa, çocuklarının hava saldırılarına verdiği tepkileri giderek artan bir endişeyle izliyor. Kusmanın yanı sıra istemsiz idrara çıkma sorunu da yaşıyorlar, bu semptomun yakın zamanda ortaya çıktığını ve artan korkuyu vurguladığını söyledi.

"Çocuklarımdan hiçbiri daha önce istemsiz idrara çıkma sorunuyla karşılaşmamıştı" dedi.

Gazzeli çocuklar

2022 Çocukları Kurtarın raporunda, Gazze'deki bakıcıların yüzde 79'u çocuklar arasında yatak ıslatma oranının arttığını bildirdi. Bu oran 2018'de yüzde 53'tü. Son İsrail-Hamas savaşı 2021'deydi. Konuşma, dil ve iletişimde güçlüklerin artması gibi belirtiler 2018'den bu yana çocuklarda görevleri tamamlayamama da arttı.

“ Son savaş sırasında çocuklarla nasıl konuşulacağı konusunda pek çok yararlı YouTube videosu buldum. Onlarla sohbet etmek ve çevrelerinde neler olup bittiğini tartışmak önemliydi" diyen Esraa, yaşadıkları korkunç koşullar göz önüne alındığında bu tür stratejilerin etkisinin sınırlı kaldığını da sözlerine ekledi.

Zihinlerini meşgul etmek

Esraa, çevrimiçi kaynaklardan çatışma sırasında çocukları eğlendirmeyi ve katılımlarını sağlamayı öğrendi. Bunun bir yolu, ekran süresindeki kısıtlamaları hafifletmekti. “Genellikle çocuklarımın iPad kullanımını kısıtlıyorum ama bu sıkıntılı koşullar nedeniyle onlara çizgi film izlemelerine izin vererek eğlenmelerini sağlıyorum. Onlar izlerken [acil bir durumda] iPad'imi veya cep telefonumu şarjlı tutmaya dikkat ediyorum" diye açıkladı. Esraa ayrıca çocuklarına hikâyeler okuyor.

Gazze'deki Filistinliler ile Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (BM'nin Filistinli mültecilere yönelik kuruluşu) ve Kızılay'daki kaynaklara göre, İsrail Hava Kuvvetleri, aileleri kendilerine yardım etmek için yarışa gönderen önceki saldırıların aksine, yerleşim birimlerini bombalamadan önce uyarı yayınlamıyor. hayatları.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İnsani İhtiyaçlara Genel Bakış 2022 raporunda, Filistin genelinde 678.000 çocuğun ruh sağlığı ve psikososyal destek hizmetlerine ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor . Gazze'deki çocukların yarıdan fazlası bu desteğe ihtiyaç duyuyor. Ancak mevcut zihinsel sağlık hizmetleri, özellikle tekrarlayan sıkıntı zamanlarında, önemli ihtiyacı karşılamaya yeterli olmamıştır. Bu, kendi zihinsel sağlıkları ve duygusal sorunlarıyla karşı karşıya olan ebeveynlerin, korkmuş çocuklarını sakinleştirmenin yollarını bulmasına neden oluyor.

Çocuk Gazze

Esraa, çocuklarının oyun zamanının artık çoğunlukla savaş ve annelerinin sevdikleriyle yaptığı telefon görüşmelerini taklit etmek etrafında döndüğünü hatırladı. “Çocuklarım bana bakıyor ve telefon konuşması yapıyormuş gibi yaparak birbirlerine şunu soruyorlar: 'Bölgenizde neler oluyor?' Gazze'nin farklı yerlerinde yaşayan aile üyelerimi iyi olduklarından emin olmak için aradığımda beni taklit ediyorlar" dedi Esraa.

Kendilerini ifade etme

30'lu yaşlarındaki bir başka anne olan Rawan, üç kızının karşılaştıkları şiddetin gerçekliğiyle mücadele ettiğini söyledi.

Rawan, "Bu, bir anne olarak yaşadığım beşinci savaş ve her seferinde, çatışma zamanlarında kızlarıma nasıl destek olabileceğime dair anlayışımı geliştirmek için YouTube'a ve çevrimiçi makalelere başvuruyorum" dedi.

Ancak en büyük kızında belirgin semptomlar görülüyor. “Kızlarım Aysel (9), Areen (6) ve Aleen (4), başta Aysel olmak üzere korkunç bomba seslerinden çok etkileniyor. Artık savaşın sonuçlarını anlayacak kadar büyüdü. Yemeyi ve içmeyi bıraktı. Ayrıca kalp atış hızında da bir artış fark ettim” dedi.

Rawan, Aleen'in de yemekten hoşlanmama belirtileri gösterdiğini ve korkudan dolayı sık sık titrediğini söyledi.

Rawan, kaygılarını hafifletmek için kızlarını grup oyunlarına ve aktivitelerine dahil etmeye çalışıyor.

Rawan, rehberlik için YouTube'a ve annelerin çocuklarının zihinsel sağlığını desteklemelerine yardımcı olmak amacıyla kızlarının öğretmenleri tarafından gönderilen farkındalık mesajlarına yöneliyor. Bu tür tavsiyeler arasında çocukları sözlü olarak ifade etmekte zorlanabilecekleri kaygı belirtileri açısından yakından takip etmek de yer alır. Bu durumda annelere, çocuklarını, duygularını işlemek için bir çıkış noktası olarak hikayeler yazarak veya resim yaparak kendilerini yaratıcı bir şekilde ifade etmeye teşvik etmeleri tavsiye edilir.

gazze çocuk ev

Bombardımana karşı güvenli bir sığınak arayan Gazze'deki pek çok insan gibi Rawan ve ailesi de İsrail saldırısının ilk üç gününü Gazze Şehri'nin El Nasr mahallesindeki evlerinde geçirdi. Ancak bombalamaların evlerinin yakınında yoğunlaşması üzerine Gazze Şeridi'nin kalbindeki Deir el-Balah yakınlarındaki Nuseyrat mülteci kampına taşındılar.

Esraa'nın çocukları gibi, yer değiştirme Rawa'nın çocuklarının da zihinsel huzursuzluğunu hafifletmedi. “Yemek hazırlarken bile her zaman yanımda oluyorlar. Onları sürekli kucaklıyor ve teselli ediyorum” dedi çaresiz bir ses tonuyla.

Kızları devam eden savaş hakkında sorular sorduğunda Rawan, onlara daha mutlu zamanların fotoğraflarını ve videolarını göstererek veya onları oyun oynayarak, birlikte kitap okuyarak ve kucaklaşarak dikkatlerini başka yöne çekmeye çalışıyor.

Esraa'dan farklı olarak Rawan, acil durumlar için gerekli olan cep telefonları ve iPad'leri çocuklarının eğlence amaçlı olarak kullanmasını sınırlamak zorunda hissediyor. Ayrıca savaşla ilgili yayınlar sırasında televizyonu kapatarak onların haberlere maruziyetini kısıtlamaya çalıştı.

Ruh sağlığı desteği

Bazı ruh sağlığı uzmanları sosyal medyada ücretsiz kaynaklar sağlıyor. Filistin Danışma Merkezi, Facebook gönderisinde ihtiyacı olanlara "telefon görüşmeleri ve WhatsApp yoluyla ücretsiz psikososyal destek" sağlamak üzere ulusal bir acil durum ekibi kurulduğunu duyurdu. Gönderi, Filistin genelinde çağrılara yanıt verebilecek profesyonel ruh sağlığı ve sosyal hizmet uzmanlarının adlarının ve iletişim bilgilerinin bir listesini içeriyor. Sayfa , ateş altındaki çocuklara nasıl yardım edilebileceğine dair bir dizi ipucu paylaştı .

Gazze'de yaşayan psikiyatrist Muayad Jouda, "Çocuklar kaçınılmaz olarak İsrail saldırganlığının sonuçlarından, artan şiddet düzeylerinden, ölümleri ve yıkımı tasvir eden görüntülerin yaygın şekilde yayılmasından ve sürekli patlama seslerinden etkileniyor" dedi.

Çocuklarda yoğun öfke, aralıksız ağlama ve uzun süreli çığlık atma gibi belirtiler görülebileceğini söyledi. Sürekli olarak devam eden savaşı tartışabilirler ve hatta şiddet temalı oyunlar oynayabilirler.

İki çocuk annesi Ansam, bu davranışları iki ve dört yaşındaki iki kızında gördüğünü söyledi. “Onlara sarılıyorum ve onları teselli ediyorum çünkü bu bir annelik içgüdüsü ve çünkü bir anne ve bir insan olarak çok korkuyorum. Ancak yaşadığımız ve tanık olduğumuz katliamların ortasında ruh sağlığı bir lüks. Tek isteğimiz onların canlı olarak ortaya çıkması” dedi.

Ekleme Tarihi: 17 Eki 2023 01:00