Çevre Güncelleme Tarihi: 14 Oca 2024 12:00

Gebze-Çatalca Demiryolu Kuzey Ormanları'nı talan edecek

Çevre talanı devam ediyor. 120 kilometrelik Gebze-Çatalca Demiryolu Kuzey Ormanları'ndan geçecek.

Kuzey Ormanları

Çevre Talanı Devam Ediyor: 120 Kilometrelik Gebze-Çatalca Demiryolu Kuzey Ormanları'ndan Geçecek

İstanbul, su ve oksijen kaynağı olan Kuzey Ormanları'nda gerçekleştirilen otoyol projesinin ardından, yeni bir çevre katliamı planlanıyor. İktidar, Gebze ile Çatalca arasına yapılacak 120 kilometrelik demiryolu projesi için kolları sıvadı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek olan bu hat için milyonlarca ağacın kesilmesi planlanıyor.

15 milyona yakın ağacın yok edildiği Kuzey Otoyolu Projesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı'nın ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından duyurulan bu yeni proje, çevre savunucuları tarafından büyük tepki çekiyor.

Bakan Uraloğlu, projenin ihalesinin bu yıl yapılacağını ve tamamlanmasının 2028'e kadar süreceğini açıkladı. Proje kapsamında 29 viyadük, 11 aç-kapa yapısı ve 21 tünel inşa edilecek.

Uraloğlu'nun verdiği bilgiye göre, Gebze-Çatalca demiryolu güzergâhı, Marmaray hattının Çayırova mevkisinden ayrılarak, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan sonra kuzeye yöneliyor, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü geçerek İstanbul Havalimanı'na ulaşıyor ve Halkalı-Kapıkule hattına bağlanıyor.

Çevreciler, projenin İstanbul'un nefesini ve su kaynağını daha da yok etmeye yönelik olduğunu belirterek karşı çıkıyor. Kuzey Ormanları Savunması'nın sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda, "Kuzey Ormanları'na yeni yıkım 'müjdesi'. Ulaştırma ve altyapı bakanı, 3. Köprü'den geçecek demiryolunun 120 km uzunluğunda olacağını, hatta yük ve yolcu taşıması yapılacağını ifade etti. Kuzeyde orman kalmayana kadar devam..." denildi.

"İstanbul Hasta Şehir"

Kuzey Ormanları Savunması'ndan Başar Alipaça, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kuzey Ormanları'nda 10 yıl içerisinde ikinci bir yıkımın yaşanacağına dikkat çekti. İstanbul'un kuzeyini beton ve asfalta boğan mega projelerin, şehri çevreleyen ormanları yok ettiğini vurgulayan Alipaça, "İstanbul temiz hava ve suyunu karşıladığı ormanların en az beşte birini kaybetmiş ağır hasta bir şehir durumdadır. İstanbul'un daha fazla 'çılgın' projeye değil, yaralı da olsa önemli büyüklükteki orman varlığını korumaya ihtiyacı vardır. Buranın yakın bir gelecekte yaşanmaz bir şehir haline gelmemesi için değil, bir yara daha açmak, tek bir ağaca daha dokunulmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi: 14 Oca 2024 12:00