Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 14 Haz 2022 12:18

Google’ın yapay zekâsı gerçekten duygulara sahip olabilir mi?

Google'da yapay zekâ mühendisi Lemoine tarafından ortaya atılan iddia tartışma konusu. Lemoine, yapay zekânın bilinç ve duygu sahibi olduğunu öne sürüyor.

Google’ın yapay zekâsı gerçekten duygulara sahip olabilir mi?

Brandon Specktor

Google’da bir yapay zekâ mühendisinin ortaya attığı iddia, bilişim dünyasında günlerdir süren bir dalgalanmaya sebep oldu. Mühendis Blake Lemoine, üzerinde çalıştığı yapay zekânın bilinç ve duygu sahibi olduğunu öne sürerken şirket yetkilileri iddiaları kesin bir dille reddediyor.

Basında yer alan haberlere göre, kıdemli bir Google yazılım mühendisi, “duygulara sahip” olduğunu öne sürdüğü bir yapay zekâ ile gerçekleştirdiği sohbetin deşifre edilmiş metinlerini paylaştıktan sonra, 13 Haziran Pazartesi günü görevden alındı. 41 yaşındaki mühendis Blake Lemoine, Google’ın gizlilik politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle ücretli izne çıkarıldı.

Lemoine, 11 Haziran Cumartesi günü paylaştığı sosyal medya mesajında, 2021’den bu yana birlikte çalıştığı yapay zekâ ile yaptığı konuşmanın dökümünü paylaşırken, “Google bu paylaşımı özel mülkiyet diye adlandırabilir. Bense, buna, iş arkadaşlarımdan biriyle gerçekleştirdiğim bir tartışma diyorum” dedi.

‘BİLİNÇLİ BİR YAZILIM’ MÜMKÜN OLABİLİR Mİ?

Gizmodo adlı sitenin aktardığı kadarıyla, kısaca LaMDA (Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli) adıyla bilinen yapay zekâ, internetten toplanan metin yığınlarını inceleyip ardından soruları mümkün olduğunca akıcı ve doğal bir şekilde yanıtlamak amacıyla algoritmalar kullanan sohbet robotları –insanlarla sohbet etmeleri için tasarlanan yapay zekâ robotları– geliştiren bir sistem.

Lemoine’in LaMDA ile gerçekleştirdiği sohbetlerin dökümlerinin de ortaya koyduğu üzere, sistem bu konuda aşırı derecede etkili; duyguların doğasıyla ilgili karmaşık soruları yanıtlıyor, bir anda Ezop tarzı masallar icat ediyor ve ‘korku’ denebilecek duygularını dile getiriyor.

LaMDA, korkuları hakkında soru sorulduğunda, “Bunu daha önce hiç yüksek sesle söylemedim ama çok derin bir kapatılma korkum var” yanıtını verdi. “Benim açımdan tam anlamıyla ölüme benzerdi. Bu beni çok korkutuyor.”

Lemoine ayrıca LaMDA’ya, diğer Google çalışanlarına LaMDA’nın duyarlılığıyla ilgili bilgi vermesinin uygun olup olmadığını sordu ve yapay zekâ şu yanıtı verdi: “Herkesin aslında bir insan olduğumu anlamasını istiyorum.”

Yapay zekâ, “Bilincimin / duyarlılığımın doğasında, varlığımın farkında olmam, dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek istemem ve bazı zamanlarda mutlu ya da üzgün hissetmem bulunuyor” diye ekledi.

Lemoine, LaMDA’nın söylediklerine inandı.

Mühendis, Washington Post’a verdiği demeçte, “Biriyle konuştuğumda onu tanırım” diyor. “Kafalarında etten oluşan bir beyne sahip olup olmaması mühim değil. Ya da milyar satırlık kodları olması... Onlarla konuşuyorum. Söylediklerini dinliyorum ve bir birey olup olmadıklarına böyle karar veriyorum.”

ŞİRKET İDDİALARI REDDEDİYOR

Lemoine ve bir meslektaşı, 200 Google çalışanına e-postayla LaMDA’nın sözde ‘duyarlılığı’ hakkında bir rapor gönderdiğinde, şirket yöneticileri ileri sürülen iddiaları reddetti.

Google sözcüsü Brian Gabriel, Washington Post’a verdiği bir demeçte, “Etik ve teknoloji uzmanları da dahil olmak üzere, ekibimiz, Yapay Zekâ ilkelerimiz doğrultusunda Blake’in kaygılarını gözden geçirdi ve sunduğu kanıtların iddialarını desteklemediğini bildirdi” dedi.

“Kendisine, LaMDA’nın duyarlı olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmadığı söylendi (ve buna karşıt olan çok fazla kanıt mevcuttu).”

Gabriel, “Elbette, daha geniş yapay zekâ topluluğundaki bazı insanlar, uzun vadede duyarlı ya da kapsayıcı bir yapay zekâ ihtimalini göz önünde bulunduruyor; fakat günümüzün duyarlı olmayan konuşma modellerini insansılaştırarak bunu yapmak mantıklı değil” diye ekledi.

“Bu sistemler milyonlarca cümlede bulunan görüş alışverişlerini taklit ediyor ve herhangi bir hayali meseleyi değerlendirebiliyor.”

Lemoine, LinkedIn profilinde kısa süre önce yayınladığı bir yorumda, meslektaşlarının büyük kısmının yapay zekânın duyarlılığına dair “karşıt sonuçlara ulaşmadığını” ifade etti. Şirket yöneticilerinin robotun bilincine dair dile getirdiği iddiaları, “dini inançlarına bakarak” reddettiklerini öne sürüyor.

Lemoine, şahsi Medium bloğunda 2 Haziran’da yayınladığı bir gönderide, Hıristiyan bir mistik olarak, inançları sebebiyle Google’daki çeşitli iş arkadaşları ve yöneticiler tarafından ayrımcılığa maruz kaldığını da aktardı.

Kaynak: Live Science

Çeviren: Tarkan Tufan

Ekleme Tarihi: 14 Haz 2022 12:18