Asayiş Güncelleme Tarihi: 1 Tem 2025 12:18

Gül isyan etti: Yapay zekalı çeteye suç duyurusu!

Yapay zekâ ile üretilen sahte videolar, Türkiye'nin tanınmış isimlerini hedef almayı sürdürüyor.

abdullah gül

💥 Gül isyan etti: Yapay zekalı çeteye suç duyurusu!

Bayraktar ve Sabancı'dan sonra sıra Abdullah Gül’de: Sahte videolarla milyonlarca dolar vurgun yapan çete, Gül’ü hedef alınca yargı süreci başladı.

📌 Yapay zekâ ile üretilen sahte videolar, Türkiye'nin tanınmış isimlerini hedef almayı sürdürüyor. Daha önce Selçuk Bayraktar ve Güler Sabancı’nın adını kullanan dolandırıcılar bu kez 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görüntü ve sesini taklit etti. Gül, sosyal medya hesabından açıklama yaparak suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

tweet

🧠 Yapay zekâ sahtekarlığı bitmiyor!

🎯 Özellikle sosyal medyada “sponsorlu reklam” görünümünde yayınlanan bu sahte içerikler, yatırım vaadiyle kullanıcıları tuzağa düşürüyor. Dolandırıcılar, ünlü kişilere olan güveni istismar ederek milyonlarca dolarlık vurgun yapıyor.

💬 Gül, şu ifadeleri kullandı:

“Bir süredir yapay zekâ kullanılarak oluşturulan, şahsımla ilgili dolandırıcılık içerikli videolar maalesef sanal ortamda paylaşılmaktadır. Savcılık ve siber suçlarla mücadele birimlerine gerekli başvurular yapılmıştır.”


💸 500 milyon dolarlık vurgun, Kamboçya bağlantısı

📅 Mayıs ayında gerçekleştirilen bir operasyonla, yapay zekâ teknolojisiyle üretilmiş ses ve görüntüleri kullanan bir çete çökertilmişti. Çetenin, bu yöntemle 500 milyon dolar dolandırdığı ve paraları Kamboçya merkezli kripto hesaplara aktardığı tespit edildi.

👁 Ancak dikkat çeken nokta şu: operasyonun üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen, benzer sahte reklam içerikleri hâlâ sosyal medyada dolaşmaya devam ediyor.

🔎 Bu durum, aynı yöntemi uygulayan farklı dijital çetelerin de hâlâ faaliyette olduğunu gösteriyor.

bayraktar fake

⚠️ Uzmanlardan uyarı: Görüntüye bile inanmayın!

👮 Siber suçlar birimleri, vatandaşları bu tür içeriklere karşı uyarıyor:

  • Tanınmış isimlerin yatırım tavsiyesi verdiği videolara itibar etmeyin.
  • Her gördüğünüz içeriğe güvenmeyin; artık gerçek ses ve görüntü bile taklit edilebiliyor.
  • Şüpheli içerikleri BTK, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı veya ilgili sosyal medya platformlarına bildirin.

📊 Son Durum – Kimler Hedefte?

Hedef Alınan İsimler Etkilenen Alan
Selçuk Bayraktar Teknoloji, Savunma Sanayi
Güler Sabancı Finans, Yatırım
Abdullah Gül Siyaset
Futbolcular, haber spikerleri Medya, Spor

🛑 Gözünüz açık olsun!

🚨 Sosyal medyada "yatırım fırsatı" gibi görünen içeriklerin ardında profesyonel dolandırıcılık ağları olabilir. Yapay zekânın gücünü suistimal eden bu çetelere karşı dijital farkındalık en büyük savunmanız.

Ekleme Tarihi: 1 Tem 2025 12:18