Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 25 Mar 2024 15:00

Güneş'te Jeomanyetik Fırtına Kuzey Işıkları'nı görme şansı

Geçen aylarda Türkiye'de de gözlemlenen Kuzey Işıkları'nı tekrar görebilecek miyiz? Güneş'te Jeomanyetik Fırtına Kuzey Işıkları'nı görme şansı sunabilir.

güneş patlama

Güneş'te Jeomanyetik Fırtına: Türkiye'de Kuzey Işıkları Görme Şansı!

Son zamanlarda Güneş'te yaşanan jeomanyetik fırtına, elektronik aletlerde arızalara yol açabilecek kadar güçlü. Fakat bu fırtınanın bir de güzel bir yanı var: Kuzey Işıkları'nı daha yoğun görme şansımız artıyor!

Geçen aylarda Türkiye'de de gözlemlenen Kuzey Işıkları'nı tekrar görebilecek miyiz? Uzmanlar, güneş patlamasından kaynaklanan plazmaların radyo dalgalarını etkileyebileceğini ve bu durumun uçaklar ve uydu operatörleri için sorun yaratabileceğini söylüyor. Fakat halk için endişelenecek bir durum yok, aksine bu fırtına bize kuzey ve güney kutup bölgelerinde aurora (kuzey ışıkları) gözlemleme imkanı sunuyor.

Aurora (Kuzey Işıkları) Nedir?

Aurora, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey ve güney kutup bölgelerinde daha sık görülür. Kuzey enlemlerde aurora borealis, güney enlemlerde ise aurora australis olarak adlandırılır.

Radyo Yayınlarında Kesinti Yaşanabilir

NOAA'nın Boulder, Colorado'daki Uzay Hava Tahmin Merkezi, hafta sonu bir jeomanyetik fırtına uyarısı yayınladı. Uyarıda, fırtınanın yüksek frekanslı radyo yayınlarını kesintiye uğratabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, halkın endişelenmesi için bir neden olmadığını, ancak fırtınanın aurora gözlemlemek için ideal bir fırsat sunabileceğini söylüyor.

Güneş Aktivitesi ve Jeomanyetik Fırtınalar

Güneşin manyetik alanı her 11 yılda bir değişiyor. Bu değişim sırasında güneş aktivitesi de artıyor ve jeomanyetik fırtınalar daha sık görülüyor. Güneş şu anda en aktif noktasına yakın ve bu nedenle jeomanyetik fırtınalar daha sık meydana geliyor.

Türkiye'de Kuzey Işıkları Görme Şansı

Jeomanyetik fırtınanın etkisiyle Türkiye'de de kuzey ışıkları görme şansı artıyor. Özellikle kuzey bölgelerinde ve ışık kirliliğinin az olduğu yerlerde aurora gözlemleme imkanı daha yüksek.

Fırtınanın tam olarak ne zaman ve nasıl etkileyeceğini tahmin etmek zor olsa da, önümüzdeki birkaç gün içinde kuzey ışıklarını görmek için gökyüzüne bakmaya değer.

Kuzey Işıkları Görmek İçin İpuçları:

  • Şehir ışıklarından uzak bir yer seçin.
  • Açık ve bulutsuz bir gece seçin.
  • Kuzey ufukuna bakın.
  • Gözlerinizi karanlığa alıştırmak için biraz zaman verin.
  • Sabırlı olun ve ışıkları aramaya devam edin.

Ekleme Tarihi: 25 Mar 2024 15:00