Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 16 May 2023 12:00

Güney Kore'den dünyaya KIA markasının başarı hikayesi

Güney Kore’nin ilk yerli bisiklet ce Güney Kore hükümeti tarafından belirlenen tek askeri araç üreticisiydi. Bugün dünyanın dört bir yanında KIA rüzgarı esiyor.

Kia araçlar

Güney Kore’nin ilk yerli bisiklet üreticisi, Honda motosikletlerini üretimden otomotiv endüstrisine geçişi ve Güney Kore hükümeti tarafından belirlenen tek askeri araç üreticisi KIA’nın hikayesi !

1998 yılından beri Hyundai Motors Grup’un parçası olan Güney Koreli otomobil üreticisi PSA Gruptaki Peugeot Citroen ilişkisine benzemektedir.

1944 yılında temelleri atılan şirketin bugün 52.000 kişiye yakın çalışanı vardır.

2015 tarihi itibariyle Hyundai Motor Company, Kia Motors'ta %33,88 hisseye sahiptir. Kia’da 22 Hyundai şirketinin kısmi sahibidir.

Kia’nın araç satışları son 10 yılda şu şekildedir. 2012 yılı 2.7 milyon, 2014 yılında 2.9 milyon, 2020 yılı Covid yılından 2.6 milyona düşse de , 2021 yılında 2.77 milyon ve geçtiğimiz yıl tekrar 3 milyon sınırına 2.9 milyon araç satmıştır.

Kia Konsept SUV

Kia, Türkiye’de geçen yıl 20.367 adet araç satışı yaptı. Bunun 18.462’si hususi, 1.905 adeti de ticari. Büyük ağabeyi Hyundai’ye göre Türkiye satışına göre yarısından azdır.

Hyundai’nin satış konusunda Kia’ya Türkiye’de üstünlüğü vardır. Tabi bu demek değildir. Sonuçta çoğu aynı mekanik parçaları kullanan kardeş şirketler tasarım atış tercihinde belirleyici oluyor. Satış sonrası servis ağı,yedek parça ve 2.elde Hyundai’nin kardeşi Kia’dan bir tık öndedir.

Kia, 8 ülkede 14 üretim tesisine sahiptir.

Kia, A.B.D., Japonya ve Almanya’da araştırma merkezlerine sahiptir.

Kia merkez Güney Kore’de 4, Çin’de 2, Hindistan, Meksika, Slovakya, Pakistan, Özbekistan, A.B.D. VE Vietnam’da ek fabrikaları mevcuttur.

Kia, Güney Kore’deki Gwangju’daki Asia Motors fabrikasına sahiptir. Kia, 1976'da Kia Heavy Industry Co. Ltd.'nin (şu anki adıyla Hyundai Wia olarak bilinir) kurulduğu günden bu yana, varyantları olan askeri araçların ve diğer ulaşım ekipmanlarının üretiminde ve bunları Güney Kore Hükümeti tarafından belirlenen tek askeri araç üreticisi olarak tedarik ederek uzmanlaşmıştır. Kia, A.B.D. lisanslı askeri araç tasarlamak içinde lisansı vardır.

Kia’nın global pazarda en çok satan modelleri sırasıyla: Kia Sportage, Kia Seltolar, Kia Rio, Kia Forte/Cerato, Kia Sorento, Kia Optimum, Kia Picanto, Kia Niro, Kia Carnaval ve Kia Stonic şeklindedir. Global pazarda yaygın olan Kia’nın ülkemizde satılan modeller kısıtlıdır. Bu vatandaşı Hyundai içinde geçerlidir.

Kia Klasik

KİA NASIL KURULDU ?

Kia, 1944'te, çelik boru ve bisiklet parçaları üreticisi Kyungsung Precision Industry olarak kuruldu ve sonunda 1951'de Kore'nin ilk yerli bisikleti olan Samchully'yi üretti.

Kia, 1952 yılında Kyungsung Precision Industry adını 1952 yılında Kia olarak değiştirdi.

Kia, 1957 yılında Honda lisansı ile Güney Kore’de küçük motosikletler üretmeye başladı.Yani bisiklet üretiminden motosiklet üretimine geçtiler.

Kia, 1962 yılında Mazda lisansı ile kamyonetler üretimine geçti.

KİA İLK OTOMOBİL MONTAJ FABRİKASINI İLK NEREDE VE NE ZAMAN AÇMIŞTIR?

Kia, ilk otomobil montaj fabrikasını 1973 yılında Sohari fabrikasını açtı.

(Sohari Fabrikası, Kia Pride'ı ve onun yeniden yapılandırılmış çeşitleri olan Ford Festiva ve Mazda 121'in yanı sıra sonraki Kia Avella ve onun varyantı olan Ford Aspire'ı üretti. Fabrika şu anda Kia Karnavalı / Sedona (ve onun varyantı olan Hyundai Entourage, 2007–2009), Kia Rio ve Kia K9'u üretmektedir. )

(Tesis, Güney Kore'nin Gwangmyeong bölgesindeki Soha-dong'da, Gyeonggi eyaletindeki ülkenin başkenti Seul'ün yakınında yer almaktadır - işgücüne, diğer kaynaklara ve ulaşım tesislerine ve ayrıca Seul metropol alanına kolay erişime sahiptir.)

Kia Motors'un 1973'te kurulan ilk entegre otomobil üretim tesisiydi. Daha sonra fabrika, Kia'nın ilk içten yanmalı motorunu ve ardından ilk otomobili olan Kia Brisa'yı (1974–1982) üretti.

Kia, 1974 yılında Mazda lisansı ile otomobiller üreterek de otomobil üretmeyi öğrenmeye başladı.

Güney Kore hükümeti, Kore otomobil pazarının fazla rekabetçi olduğunu değerlendirerek 1981'de Kia'yı otomobil üretimini durdurmaya zorladı. Bu, Kia'yı binek otomobillerden vazgeçmeye ve tamamen hafif kamyonlara odaklanmaya zorladı.

1981'deki zorunlu kapatmadan önce Kia, binek otomobil serisini lisans altında bir araya getirilen diğer iki yabancı model Fiat 132 ve Peugeot 604 montajını yapıyordu. Güney Kore hükümeti üretilen her 1 araç için 5 araç ihracatı koşuluyla montaja izin verdi. Hyundai içinde aynı karar geçerli idi.

Hükümet, şirketin ihracat için Ford Festiva'yı inşa etme anlaşmasıyla 1986'da üretime devam etmesine izin verdi.

Kia, kendi pazarı ve ihracatı için otomobil üretmeyi öğrendiği Mazda ve Ford’un Mazda 121 ve Ford Festiva kopyası Kia Pride’ı üretti.

Kia’nın ABD pazarına girmesi ile ivmelenmesi nasıl oldu?

Kia, 1992 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland, Oregon'daki dört bayiden satılması ile başladı. Kia, A.B.D.’de bayi ağını genişletmeye başladı. Kia Sephia ile başlayan satışlar Kia Sportage ile devam etti.

Kia’nın A.B.D.’ye girmesinden 3 yıl sonra 30 eyalet ve 100’den fazla bayi ile 25 bine yakın araç satmıştı. Tabi bu işte Kia’nın 1986 yılından beri hisse sahibi Ford’un da desteğini unutmamak gerekir.

Kia Proceed

Kia’yı hangi otomobil firması bünyesine kattı?

Kia, 1997'de Asya mali krizi sırasında iflas ilan etti.

Hyundai 1998 yılında Ford’un elinde bulunan Kia’nın hisselerini %51’ini alarak Kia’nın en büyük hissedarı oldu.

Kia’nın pazarda avrupa sevdası nedir ?

Kia, hedef pazarını Avrupa seçti. Bu büyük ihtimalle kardeş şirket olan daha önceki Hyundai ve lüks markası Genesis’in A.B.D. pazarına odaklanmasıdır. Kia’nın bu durumda diğer önemli otomotiv pazarı Avrupa’ya stratejik olarak yönelmesi şekline yorumlayabilriz.

Kia’yı Avrupa pazarında şahlandıran tasarımcı

Kia , 2006 yılında Alman otomobil tasarımcı Peter Schreyer’i davet etti. Schreyer, Audi TT’nin tasarımcısı olarak biliniyor. Schreyer 2012 yılında Kia’nın 3 başkanından birisidir.

Kia , A.B.D. ‘de Kia Motors Manufacturing Georgia’da araştırma merkezi diğer 2 araştırma merkezi Japonya ve Almanya’dadır.

Baş tasarımcı Schreyer, Kia otomobillerinde öndeki aracın dikiz aynasından Kia otomobillerin görüntüsü ve araca önden bakıldığında Kia’nın kimliği olacak şekilde Kia Tiger Nose yani Kia Kaplan Burnu tasarımına yönelerek Kia araçlarının imza niteliğindeki kalıcı burun ön yüz tasarımlarını tüm modelere uygulamıştır.

Papa Francis Papa

PAPA FRANCİS, KİA İÇİN DOLAYLI YOLDAN REKLAM YÜZÜ NEDEN OLDU ?

2014 yılında Katolik Kilisesi'nden Papa Francis, Güney Kore'ye beş günlük bir ziyaret sırasında kompakt arabalarından biri olan Kia Soul'a bindiğinde şirket uluslararası ilgi gördü.

Kia Soul , Papa'nın kullandığı diğer iki araç olan Kia Karnavalı ve Hyundai'nin Santa Fe'sinden daha fazla dikkat çekti çünkü 14 Ağustos'ta Seul Havaalanına gelişinin yüksek profilli karşılama töreninde göründü.

Avrupa’yı hedefleyen Kia nasıl ABD’de ödül aldı ?

Kia, 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri JD Power and Associates tarafından model güvenilirliğinde 1989'dan beri bu listenin başında yer alan ilk lüks olmayan otomobil üreticisi unvanını aldı.

Kia’nın yeni logosu neden Kia yerine K ve N diye yanlış okunuyor?

Kia, 2021'in başlarında köşeli bir "KIA" marka işareti logosu kullanmaya başladı. Logo, bazı tüketicilerin stilize "KИ" olarak yanlış okuduğu, hemen yan yana bir çapraz çubuk olmayan bir "I" ve eğik bir "A" kullanır.

ABD çevre koruma ajansı neden Kia’yı cezalandırdı?

2012 yılında Kia, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Dairesi'nin kilometre iddialarını şişirirken hata yaptığını kabul etmek zorunda kaldı ve ABD'deki yakıt ekonomisi iddialarını genel olarak yaklaşık yüzde 3 oranında azaltmak ve önceki araç alıcılarına tazminat teklif etmek zorunda kalmıştır.

Kia Konsept

Kia markasının güncel modelleri:

Hatcbackler: Kia Ceed, Forte 5 / Cerato 5, Picanto / Morning, Ray, Rio, Rio/ K2

Sedanlar: Kia Forte/ Cerato / K3, Forte (Çin’de), K5/ Optima, K7/ Cadenza, K8, K9 /K900/ Qıoris, Pegas/ Soluto, Rio, Rio/ K2, Stinger

Station Wagonlar: Kia Ceed SW, Proceed,

SUV/ Crossoverlar: Kia Soul, EV 6, KX 5, Mohave, Niro, Seltos/ KX3, Sonet, Sportage, Sportage ( Çin’de), Stonic /KX1, Telleride, Xceed

Minivan/MPV: Kia Carens, Carnival (Hindistan’da), Carnival

Kia’nın eski modelleri

Kia Avella, Brisa, Combi, Concord/Capital, Credos, Enterprise, Elan, Joice, K4, KX7, Opirus/Amanti, Potentia, Pregio, Pride, Qianlima, Retona, Rondo, Sephia, Spectra, Venga, Visto olarak 21 üretimi sonlanan Kia modeli vardır.

Bunun dışında Kia’nın 1994 yılında üretilen Granbird adında otobüsü Güney Kore pazarına hakimdir. Kia Granbird 1.nesil 1994-2007 yllarında, 2.Nesil 2007-2020 yıllarında ve 3. Nesil 2020 yılından günümüze gelmiştir.

Kia’nın hafif ticari Pickup kamyoneti Bongo 1981 yılından günümüze ulaşmıştır. Kia Bongo 1.Nesil 1980-1984 yıllarında, 2.Nesil 1990-1997 yıllarında, 3.Nesil 1997-2004 yıllarında, 4.Nesil 2005 yılından günümüze kadar 2014 yılında 1 makyaj ile gelmiştir.

Kia’nın bunun dışın da 26 konsept araç çalışması da olmuştur. Bunlar daha çok gelecek modellerin örnek tasarımları fuarlar ve ARGE olarak tasarlanmıştır.

Kia Pick Up Hero

Kia’nın Güney Kore savunma sanayi için geliştirdiği araçlar

Kia Raycolt KLVT : Kia Motors tarafından piyasaya sürülen bir Piyade hareketlilik aracıdır . 2016 yılında tam üretime girdi ve aynı yıl Kore Cumhuriyeti Ordusu ile hizmete girdi.

KİA KM 250: Kia Motors tarafından üretilen bir 6x6 taktik kamyon ailesidir . ABD yapımı M35A2 kargo kamyonunun güncellenmiş bir versiyonudur. KIA, uzun motor kaputu, yumuşak tavanlı kabin ve geniş taşıma alanı gibi klasik Amerikan görünümünü korurken, kamyona çeşitli modern özellikler entegre etti.

KİA WİLLYS M38A1 : Birçok Kara Kuvvetlerinin kullandığı Amerikan klasiği Willys ciplerini 1974 ve 1984 yıllarında Kia tarafından üretilmiştir.

KİA KM 131 : Kia KM131 Jeep, Asia Motors tarafından tasarlandı ve geliştirildi ve selefi KM111 Jeep'in yerine 1997 yılında Güney Kore ordusuna teslim edilmeye başlandı . Sivil versiyonu Kia Retona olarak bilinir ve 1998 ile 2003 yılları arasında satıldı. Kia Motors tarafından Güney Kore'de üretilen bir hafif hizmet aracıdır .

KİA KM 450 : Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri’nin Kia’ya tarafından K311 olarak belirlenen veya 1¼ kamyon olarak bilinen Kia KM450 , 1981'de tanıtılan bir Güney Kore hafif askeri kamyonudur . Amerikan Kaiser Jeep M715 kamyonunun lisanslı olarak üretilmiş modern bir versiyonudur .

KİA KM 500 : Kia KM 450’nin geliştirilmiş daha ağır yük taşıyan askeri kamyonudur .

KİA KM 1500: Kia Motors tarafından Güney Kore Silahlı Kuvvetleri için üretilmiş ağır arazi kabiliyetine sahip 8x8 askeri nakliye araçları ailesidir. Bu aracın versiyonları KM-SAM ve Hyunmoo-3 füzeleri taşıyor. M1502 tank taşıyıcı, K1 88-Tank'ı taşıyabilir.

Kia’nın İsveç Bandvagn 206 kar paletli askeri taşıyıcıyı da K53 kod adından kopyalayıp üretmiştir.

Motor sporlarında KIA

KIA, Çin Turing Otomobil Şampiyonası 1600 cc sınıfında 2009 yılında Kia 778 Racing Takımı ile takımlar şampiyonasını kazandı.

2016 yılı Çin Turing Otomobil Şampiyonası Super Production 1.6 T kategorisinde Dongfeng Yueda KIA takımı ile şampiyonluk aldılar.

2018, 2019 ve 2020 yıllarında Çin Turing Otomobil Şampiyonası Super Cup’ta üst üste 3 kez Dongfeng Yueda KIA takmı ile takımlar şampiyonluğunu aldılar.

2014 ylında Kia, Pirelli World Challenge (PWC) Grand Touring Sport (GTS) Üretici Şampiyonasını kazanan ilk Koreli otomobil üreticisidir. 16 yarışlık sezonda beşi galibiyet dahil 13 podyum kazanmıştır.

“Hyundai’nin uluslararası Dünya Ralli Şampiyonasındaki gibi Kia’nın uluslar arası Motorsporlarındaki yeri biraz daha mahalidir. Kia, Mazda ve Ford’dan öğrendiği otomobil üretmeyi kardeşi Hyundai Arge ortaklık ile ileriye götürmüş. Tasarım, sağlamlık ve dayanıklılık ile başarısını perçinlemiştir.”

“Kia’nın satış ağı ve pazarlama gücü kardeş şirketi Hyundai’ye benzemektedir. İyi organize olan şirket Amerika, Kanada, Orta ve Güney Amerika, Avrupa, Meksika, Hindistan, Pakistan’da iyi organize olmuş durumdadır.”

Kia Motorsporları

Hedef pazar ABD’de organize olmuş Kia

Kia America, 1992 yılında Irvine Kalifornia’da kuruldu ve Kia Corporation'ın Amerika satış, pazarlama ve dağıtım kolu oldu.

2022 yılı ile beraber A.B.D.’de 755'ten fazla bayi aracılığıyla eksiksiz bir araç yelpazesi sunmaktadır.

Kia, A.B.D.’ye 1993 yılında Kia Sephia ve Kia Sportage ile başlayan satış serüveni geçtiğimiz yıl Kia Stinger ve Kia Telluride ile devam etti. Kia Telluride, MotorTrend, Hispanic Motor Press ve Edmund’dan ödüllendirilen lüks Suv’u oldu.

Kia, A.B.D.’de Kia Stinger, JD Power En Yüksek Oy Alan Yepyeni Araç için Mühendislik Ödülü ve Business Insider'ın Yılın Otomobili Ödülü’nü aldı.

2009 yılında, West Point'teki ABD'deki ilk Kia Motors fabrikası olan Kia Motors Manufacturing Georgia'da üretime başladı. Kia Sorento, Kia Optima ve Kia Telluride modelleri başta olmak üzere fabrika yılda 340.000 araç üretim kapasitesine sahiptir. Kia’nın Miami, Florida’daki merkezli Kia Central and South America Corporation kuruluşu Kia’nın Orta ve Güney Amerika (Brezilya dahil) ve Karayipler'deki 43 ülkede satış ve pazarlamadan sorumlu anonim bir bölümüdür.

1999 yılında Kia Kanada, Mississauga , Ontario merkezli 180 kişiyi istihdam eden merkez kuruldu. Kia’nın Kanada satışından sorumlu olan merkez 2021 yılında 80 bin araç satışı yapmıştır.

Kia’nın Avrupa yapılanması

Kia Europe, Kia’nın 1991 yılından beri Avrupa satış ve pazarlama bölümüdür. Merkezi Frankfurt yakınlarındaki Messe’dedir.

Kia, Avrupa ve İngiltere pazarına 1991 yılında Kia Pride ile girmiştir. Kia, Ford Escort ve Opel Asrtra’ya rakibi olarak Kia Mentor’u piyasaya sundu. Mentor Sedan’dı hatcback versiyonunu da Shuma olarak isimlendirdiler. Daha sonra Cerato modeli Mentor ve Schuma’nın yerini aldı. Clarus sedan ve Kia Carnaval ile Kia’nın satış macerası devam etti. Kia’nın yabancı olduğu 2000 yılı öncesine kadar müşteri istek ve kültür eksikliği vardı.

Kia, 1995'ten 1999'a kadar Kia, Almanya'nın Osnabrück kentindeki Karmann fabrikasında birinci nesil Sportage SUV'nin soldan ve sağdan direksiyonlu versiyonlarını üretti Sportage üretimi mekeze Güney Kore’ye geri dönmüştür. 2002 yılındaki Kia Sportage daha da başarılı olmuştur.

2001 yılında piyasaya sunulan lüks sedan Magentis modeli İngiltere’nin en ucuz 6 silindirlisi idi. İngiltere pazarında Kia 2010 ‘lu yılların başında istikrarı ile popüler marka olmayı başardı.

Kia Seltos

Kia’nın Avrupa’daki ilk fabrikası

Kia, 2006 yılında 2 yıllık bir çalışmanın ardından Slovakya’nın Zilina şehrinde Avrupa’daki ilk fabrikasını açmıştır. Yıllık 340 binlik araç üretim ve 610 binin üzerinde motor üretimi çoğu genç personelden oluşan 3500 kişinin üstünde çalışan personeli vardır.

Kia’nın Meksika fabrikasında usulsüzlük iddiaları

2016 yılında Kia, Meksika’da Pesqueria şehrinde yılda 300.000 Kia aracını üretecek şekilde yapıldı. Ancak fabrika düzensiz satın alınan arazi üzerine inşa edildiği ve inşaat sözleşmesinin Kia'nın yerel tasarrufları dışında ve avantajlı koşullarda yapıldığı için tartışma konusu olmuştur.

Anlaşmanın tam bir kopyası Facebook'ta şu anki Nuevo León valisi Jaime Rodríguez Calderon tarafından yayınlandı. Fabrika’nın inşa edildiği Pesquerina şehri Nuevo Leon eski valisi Rodrigo Medina de la Cruz ve 30 yetkili, zimmete para geçirme , kamu görevlerini uygunsuz şekilde kullanma iddiasıyla bir yolsuzlukla mücadele savcısı tarafından göz altına alındı.

Kia’nın dünyanın en büyük nüfusu ve pazarı olan Hindistan’a girmesi

Çok değil 2019 yılında Hindistanlı politikacı Nara Chandrababu Naidu’nun yabancı yatırımcı çekme girişimleri kapsamında Anantpur bölgesindeki bir Greenfield arazisine yıllık 300 bin araçlık üretim tesisi inşa etti. Kia, servis, satış ve yedek parça kuruluşlarını içeren 250'den fazla müşteri temas noktasından oluşan bir ağa yatırım yapmak da dahil olmak üzere Hindistan'a yatırım yaptı.2020 yılında 100 bin araç satışını kısa sürede bulmuşlardı bile.

Pakistanlı Lucky Motor Corporation ile Kia’nın Pakistan yatırım yapması nasıl oldu?

2017 yılında Pakistan’lı Lucky Motor Corporation ( LMC ), Kia’nın bir yan kuruluşu olan Pakistanlı bir otomobil üreticisidir. Lucky Group ve Kia Motors'un ortak girişimidir .

Kia Lucky Motors Pakistan, yakın zamanda adını 2020'de Lucky Motors Corporation Limited olarak değiştirdi , ancak bu her iki şirketin de ortaklıklarını sonlandırdığı anlamına gelmiyor.

Üretim tesisi Eylül 2019'da faaliyete geçmiştir. Kia Picanto, Sportage, Stonic, Sorento ve Carnaval’ın üretimini yapmaktadır. Lucky Motors Corporation Limited şirketi Peugeot ile bağlantısı olup 2008 modelinide üretmektedir.

Kia konsept

Kia’nın satış gücünü tetikleyen global reklam ve sponsorluk gücü

Kia’nın isim sponsoru olan mekanlar

Kia Arena : İnşaat sırasında adı Show Court Arena idi sponsor arayışında Kia ile 2021 yılında anlaşıldı. Kia Arena olarak da bilinen Show Court Arena, Melbourne , Victoria , Avustralya'daki Melbourne Park'ta bulunan bir açık hava tenis stadyumudur . Arena, 2022 Avustralya Açık öncesinde açıldı . 5.000 seyirci kapasitelidir ve Melbourne Park'taki dördüncü en büyük tenis sahasıdır.

KİA FORUM : Kia Forum (eski adıyla The Forum ), Los Angeles'ın bitişiğindeki Inglewood, California , Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan çok amaçlı bir kapalı arenadır .

KİA OVAL: Kia Oval olarak bilinen Oval, Londra , Lambeth ilçesinde bulunan Kennington'da bulunan uluslararası bir kriket sahasıdır .

Kia’nın sponsor olduğu spor dernekleri organizasyonlar

League of Legends EMEA Şampiyonası ( LEC ), Riot Games tarafından EMEA ( Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ) bölgesinde yürütülen ve on takımın mücadele ettiği profesyonel League of Legends espor ligidir . Bilgisayar, konsol oyun şampiyonası sponsoru Kia olmuştur.

Kia, bunun dışında Uluslar Arası Futbol Federasyonu FIFA, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA, İspanyol Basketbol Ligi Lig ACB, Ulusal Basketbol Birliği NBA ve Kadınlar Ulusal Basketbol Birliği WNBA’ ya sponsor olmuştur.

Yine Bunun dışında Kia, Okçuluk Dünya Şampiyonası ( Archery World Cup), Asya Oyunları (Asiad), Avustralya Açık Tenis Turnuvası (Australian Open), Güney Amerika Futbol Şampiyonası (COPA AMERICA), Asya Basketbol Turnuvası ( FIBA Asya Kupası), Güney Kalifornia Kadın Golf Turnuvası (LPGA), Kia Lotos Yarışı , Kia Super Cricket Ligi, Kore Hız Festivali, Dünya Üniversite Oyunları ( FISU), X Games, ESPN spor kanalı tarafından düzenlenen, üretilen ve yayınlanan yıllık bir aksiyon sporları etkinliği ve KIA X Games Asia veya World Extreme Games olarak da adlandırılan X Games Asia , Ekstrem sporlara odaklanan bir spor etkinliğine sponsor olmuştur.

Kia Sponsor

Kia’nın sponsor olduğu spor kulüpleri

Alfabetik sırayla : AC Monza (İtalyan futbol takımı), Atlanta Şahinleri, Atletico Madrid (İspanyol profesyonel futbol kulübü, 2005'ten 2011'e kadar), B-SAD (Portekiz futbol takımı), Bengaluru FC (Hint profesyonel Futbol Kulübü, 2018'den 2020'ye), Boston United FC (İngiliz Futbol Kulübü), Brisbane Broncos (Ulusal Ragbi Ligi), Canterbury-Bankstown Bulldogs (Ulusal Rugby Ligi), DWG KIA (Güney Koreli profesyonel espor organizasyonu), İngiltere kadın kriket takımı, FC Hansa Rostock (1999'dan 2002'ye kadar Alman futbol takımı), FC Steaua București (Romen futbol takımı), Greater Western Sydney Giants (Avustralya Futbol Ligi), Kia Forte (Shakey'nin V Ligi), Kia Picanto (Filipinler Basketbol Birliği), Kia Sürat Pateni Akademisi, Kia Tigers ( Güney Kore , Gwangju'daki Kore Beyzbol Takımı ), Filipinler milli futbol takımı , Qormi FC (Malta futbol takımı), Rogue (Avrupa profesyonel espor organizasyonu), Slovakya millî futbol takımı, Güney Kore milli sürat pateni takımı, Surrey County Kriket Kulübü, Udinese Calcio (2004'ten 2006'ya kadar İtalyan futbol takımı), Plenty Magic Waikato Körfezi Netball takımına sponsor olmuştur.

Kia’nın sponsor olduğu sporcular

Kia, Ryan Ford ( Boksör ve Karma Dövüş ), Fernando González (Şilili tenisçi – 2004 ve 2008 Olimpiyat madalyası sahibi), Badr Hari (Faslı kickboksçu), LeBron James (Küresel marka elçisi), Blake Griffin (NBA basketbol oyuncusu), Lee Sang-hwa (Sürat patencisi), Yulia Lipnitskaya (Rus patenci), Aliya Mustafina ve Viktoria Komova (her ikisi de Rus artistik jimnastikçiler), Rafael Nadal (Küresel marka elçisi), Manny Pacquiao (Filipinli boksör), Adelina Sotnikova (Rus patenci), Michelle Wie (Resmi golf elçisi ve sözcüsü – KMA), Dylan Alcott (Avustralyalı tenisçi), Eric Keogh (2 yıl üst üste Kia Yarış Serisi galibi) sponsor olmuştur.

Kia’nın sponsor olduğu reklam yüzleri

Hintli aktör Kaplan Shroff, Amerikalı aktör Christopher Walken, Amerikalı aktör ve yapımcı Larry Fischburne ve İrlandalı aktör ve yapımcı Pierce Brosnan’dır.

Kia Seltos 2

Kia konser etkinlik sponsorlukları

Kia, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük gezici müzik festivali [1] ve en uzun soluklu turne müzik festivali Warped Tour’a sponsor olmuştur.

Kia, 2013 yılında You Tube Müzik Ödüllerine sponsor olmuştur.

Kia, Chapel’de Avustralya Müzik Konserine ve 2019 yılında Melon Müzik Ödüllerine sponsor olmuştur.

Kia, bunun dışında NBA maçından sonra Inside the NBA şovuna sponsor olmuştur.Şovu Charles Barkley ve Shaquille O’Neal gibi NBA’nın duayenleri yorumluyordu.

Kia, X-Men film serisine sponsor olmuş ve Tobot isimli Güney Koreli animasyon televizyon dizisinede sponsor olmuştur.

ABD'de son beş yılda en hızlı büyüyen otomobil şirketlerinden biri olan Kia Motors America (KMA), ünlü çizgi roman yayıncısı ile Dünyanın En Büyük Süper Kahramanlarını hayata geçirmek için güçlerini birleştirdi DC Entertainment, otomotiv stilini çizgi roman sanatıyla birleştirdi.

Kia’nın müzisyenler ile yaptığı işbirlikleri

Benim gözümde reklam konusunda uzman Kia, Los Angeles Kalifornialı Rock Grubu Weezer, Amerikalı şarkıcı,söz yazarı, DJ ve plak yapımcısı Matthew Bair, New York’lu pop grubu MisterWiwes, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Chase Bryant, Gümey Koreli kız müzik grubu Blackpink ve Güney Koreli sarkıcı ve söz yazarı Hyolyn’e sponsor olmuşlardır.

Kia Formula

Tasarıma çok önem veren Kia’nın tasarım merkezleri nerede?

Kia’nın ana tasarım merkezi, Güney Kore, Hwaseong'da bulunan Namyang Tasarım Merkezi’dir. Hyundai ile ortak olan tesis tam ölçekli rüzgar tüneli, aerodinamik testi, çarpışma testine önem vermektedir.

2008 yılında tamamlanan Irvine , California Kia Tasarım Merkezi, aynı anda sekiz adede kadar aracı modelleyebilir ve hızlı bir şekilde tam boyutlu modeller oluşturabilen bilgisayarlı bir freze makinesi içerir. Çalışma ve sunum alanları, "değerlendirme ve karşılaştırma için üç adede kadar tam boyutlu dijital görüntünün yansıtılabildiği sanal gerçeklikte bir tür karanlık oda" olan 2-D sunum odasını içerir.

Kia, Almanya'nın Rüsselsheim kentinde Hyundai ile paylaştığı tesisten ayrılarak Kia Tasarım Merkezi Avrupa, 2007 yılında Almanya'nın Frankfurt kentinde açtı.

Çin'deki Hyundai-Kia Ar-Ge merkezi hem Şanghay'da hem de Yantai'de bulunuyor .

Yani, Kia’nın tasarım merkezleri Güney Kore, Amerika, Almanya ve Çin’de bulunuyor.

“Tasarıma önem veren KIA, bazı işlevsiz ama göze hoş görünen kullanılmayan 2.egsoz çıkışı, işlevi olmayan süs niteliğinde hava giriş çıkışları uygulamaktadır.”

Kia üretim tesisleri nerelerde?

Autoland Gwangmyeong: Kia’nın ana fabrikası 1973 yılında açılan Sohari Fabrikası 500 dekarlık arazi üstüne kurulu.Yılda 340.000 araç üretme kapasitesine sahip. Ana fabrika Seul metropol bölgesine hazır erişime sahip, ülkenin başkenti Seul'ün yakınında , Gyeonggi eyaletinde bulunuyor.

Autoland Hwasung: Kia’nın yine Güney Kore’de anavatanında açtığı 1991 yılında kurduğu Gyeonggi eyaleindeki fabrika 3.200 dekar ile yüksek hızlı oval, toplam uzunluğu 14 kilometreye (8,7 mil) uzanan 12 farklı test pisti ve 32 farklı yol yüzeyine sahip bir deneme sahasına sahiptir.

Autoland Gwangju: Asia Motors’un 1991 kurulan tesisi 1999 yılına kadar kullandı. Gwangju kentinde 1.000 dekarlık Otobüs ,askeri araçlarda bu fabrikaya özgüdür.

Seosan Fabrikası : Seosan'da bulunan tesis, Donghee ile ortak girişim olarak 2004 yılında açıldı . Yılda 230.000 adet üretmektedir.

Yukarıda saydığımız 4 tesis Kia’nın anavatanı Güney Kore’deki tesistir.

Kia’nın Vietnam’daki Chu Lai fabrikası : 2001'den beri Kia, Vietnam'ın Quang Nam Eyaleti , Chu Lai'de bulunan bir fabrikada Truong Hai Automobile Co. ile ortak girişimin bir parçası olarak otomobiller üretti. 790 dekarlık fabrika 2007'de Truong Hai Automobile Co. Ltd, Thaco-Kia olarak pazarlanan otomobillerle Truong Hai Automobile Anonim Şirketi (Thaco) oldu. Şirketin ortak girişimi Hyundai H 350 veya Hyundai Solati olarakta bilinen minibüs oldu.

-Kia’nın Özbekistan’daki ADM-Jizzakh Fabrikası : Yıllık 25.000 adet üretim kapasitesi ile 2020 yılı sonunda çalışmalarına başlayan ADM Jizzakh fabrikası, şu anda Kia Seltos, Kia Optima /K5 ve Kia Cadenza/K8 üretmektedir.

Kia ve Hyundai’nin elektrikli araç üretim fabrikası Savannah Fabrikası : Mayıs 2022'de Kia'nın ana şirketi Hyundai , A.B.D. Georgia, Savannah yakınlarında yeni bir elektrikli araç fabrikası kurmayı planladığını duyurdu .

Kia araçlar

Kia’nın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Kia Manufacturing Georgia Fabrikası: Kısaca KMMG olan fabrika 2009 yılında kurulan fabrika 2013 yılında 1 milyonuncu , 2019 yılında da 3 milyonuncu aracını banttan indirmiştir. 2.200 dekarlık arazide 3 km’lik test pisti, damgalama, kaynak, boya ve montaj olmak üzere 4 ayrı fabrikası bulunmaktadır. Kia'nın West Point, Georgia'daki fabrikası yılda 360.000 araç üretim kapasitesine sahiptir. Tesis Kia Sorento, Optima/K5 ve Kia Telluride ve de Sportage modellerini üretmektedir.

Kia’nın Avrupa’daki ilk fabrikası olan Zilina Fabrikası: Kia, Avrupa'daki ilk fabrikası 2007 yılında Slovakya Zilina’da inşa etti. Yılda 300.000 araç üreten fabrika Kia Ceed,Venga ve Sportage modellerini üretiyor.

,Aynı hatta sekiz adede kadar farklı model üretebilen dünyadaki birkaç otomobil fabrikasından biridir ve üretim oranları talebe göre ayarlanabilir. 019'da Kia'nın Zilina fabrikası, tüm elektriği yenilenebilir enerjiyle değiştirecek bir sistem kurdu. Kia Zilina fabrikası, 2025'ten itibaren Avrupa pazarına özel küçük ve orta boy elektrikli araçlar üretmeyi planlıyor.

Kia’nın Pakistan Fabrikası: Kia’nın yan kuruluşu Pakistanlı otomobil üreticisi Lucky Motor Corporation (LMC) ortak girişimi olan fabrika Kia Picanto, Sportage, Carnaval,Stonic ve Bongo modellerini üretmektedir. 2020 yılında kuruluş Lucky Motors Corporation Limited adını almıştır.

Kia’nın Meksika’daki fabrikası Monterrey (KMMX) : 2016 yılında Meksika Monterrey , Nuevo León yakınlarındaki Pesquería'da açılan fabrika yıllık 300.000 araç üretim kapasitesine sahiptir. Kia Forte/K3 ve Kia Rio üreten fabrika Hyundai Accent’te üretmektedir. Geçtiğimiz yıl Kia bu fabrikaya 5 yeni üretim tesisi için yatırım yapmıştı. Otomasyona dayanan fabrika Ana merkez Koreli Mühendislerin izleme ve müdahale edebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Kia’nın Hindistan’daki Anantapur Fabrikası : Kia, Andhra Pradesh'in Anantapur semtinde 2018'de 536 dekarlık arazide yılda 300.000 araç üretecek bir fabrika kurdu. Fabrikada amgalama, kaynak, boyama ve montaj tesislerine sahiptir. Kia Carnaval iç pazarda Kia Seltos ve Kia Carens ihracat içinde üretiliyor.

Kia’nın Çin’deki fabrikası: Kia , 2002 yılında Dongfeng Yueda Kia (DYK) Motors, Kia ve Çinli Dongfeng Automotive Group'un ortak girişimi olarak kurulmuştur. Yıllık 300.000 araç üretim kapasitesine sahiptir.

Kia, 2007 yılında Çin’in Jiangsu Eyaleti, Yancheng'deki üretim tesisini , Çin'deki ikinci tesisini açtı. Böylece 1.fabrika ile üretim kapasitesi yılda 430.000 araç üretilmesi planlandı.

“Sonuç: Kia , bisiklet, motosiklet, küçük pickup kamyonet derken Mazda ve biraz Ford’un küçük araçlarını kopyalayayım derken otomobil üretmeyi öğreniyor. ABD satış becerilerini tasarım, sağlamlık, dayanıklılık, az problemli otomobiller derken bunu bir de kuvvetli sponsorluklar ile bezeyince başarılı olmuştur. Çok değil daha 1973’te ilk fabrikasını kuran Kia 50 yılda Avrupalı ve Amerikalı rakiplerinden 50 yıl, Japon rakiplerinden de 25 yıl zaman kaybı var. Ülkemizde Hyundai’nin marka imajı gölgesinde kalsa da global satışta nerede ise her yerdeler.”

“KIA’nın büyük ağabeyi Hyundai’nin motor sporlarında dünya ralli şampiyonasındaki başarısı ve marka imajını geçmesi zor görünüyor ancak bunu daha önceki yazılarımızda Japon devleri Toyota ve Honda’ya benzer sponsorluklar ile kapatıyor gibi görünüyor.”

“Bana göre tüketici tercihini önce daha önce İstanbul’da Hyundai Assan otomobil fabrikasından mütevellit, WRC dünya ralli şampiyonalarındaki başarısı olsun araç seçiminde Hyundai’ye öncelik veriyor. Tabi ülkemizde fabrikası olan otomobil üreticisinin yönetimi satış sonrası yedek parçası da ona göre daha avantajlı oluyor. Ancak Hyundai ve KIA’nın kardeş şirket imajı göz önüne alınırsa PSA Grup Peugeot Citroen gibi çok ortak parça kullanıyorlar.”

Ekleme Tarihi: 16 May 2023 12:00