Dünya Güncelleme Tarihi: 14 Ara 2016 15:26

Halep'te ateşkes için karar verildi!

Suriye ordusunun neredeyse tamamında kontrolü sağladığı ve İran destekli Şii milislerin sivil katliamlara giriştiği Halep'te ateşkes kararı verildi.

Halep'te ateşkes için karar verildi!

Halep'in doğusundaki muhalif güçler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandı. Ateşkese ve tahliye mutabakatına Türkiye arabuluculuk etti.

Suriye’nin Halep kentinin doğusundaki silahlı muhalif gruplar ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandı. Ateşkesle ilk etapta kuşatmadaki sivillerin güvenli şekilde tahliyesi öngörülüyor.

AA’nın Halep’in doğusundaki silahlı muhalif gruplardan aldığı bilgiye

Erdoğan'dan BM'ye Halep çağrısı!

göre, Rusya ile öğleden sonra başlayan ve 19.00 sularında sonuçlanan görüşmelerde, kuşatma altındaki bölgede bulunanların güvenli şekilde tahliye edilmesi konusunda mutabakata varıldı.

Ateşkes ve tahliye mutabakatına Türkiye arabuluculuk etti. Halep’in doğusundaki sivilleri güvenli şekilde tahliye edecek otobüsler de bölgeye ulaştı.      

İLK ETAPTA SİVİLLER TAHLİYE EDİLECEK

Mutabakata göre, ilk etapta bölgede sıkışan sivillerin Halep’in batısına çıkarılmasına öncelik verilecek. Bu amaçla bölgeye sivilleri taşıyacak otobüsler gönderildi.  

Taraflar arasındaki uzlaşma, ikinci etapta, kent merkezinin doğusundaki silahlı muhaliflerin de güvenli şekilde tahliyelerini öngörüyor. Muhalif grupların büyük bölümünün kentten ayrılmayı kabul ettiği öğrenildi. 

El Cezire'nin haberine göre ise Suriyeli muhalifler, Türkiye aracılığıyla Rusya ile yapılan görüşmeler sonucunda ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı.

AFP ise bir muhalif yetkiliye dayandırdığı haberinde, Halep'ten sivillerin ve muhalif savaşçıların tahliyesi için anlaşıldığını duyurdu.

BAN: ŞOKE EDİCİ GÖRÜNTÜLER GÖRDÜK

Öte yandan konu hakkında Birleşmiş Milletler de bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "BM, Halep'te çok sayıda sivilin hükümet yanlısı güçler tarafından hava saldırıları ya da infaz yöntemiyle öldürüldüğüne ilişkin güvenilir raporlar aldı. Hava saldırılarının ardından caddelerde yanan insan bedenlerinin yer aldığı şok edici görüntüler gördük" dedi. 

Ekleme Tarihi: 14 Ara 2016 15:26