Dünya Güncelleme Tarihi: 15 Ara 2016 11:29

Halep'ten son dakika haberleri! Neler oluyor?

SURİYE 'nin Halep kentinden sevindiren bir son dakika gelişmesi yaşandı. Halep'te hastaları taşıyan ilk konvoy yola çıktı. Sivilleri taşıyan konvoya ateş açıldı yaralılar var. Tahliye konvoyu geri dönmek zorunda kaldı.

Halep'ten son dakika haberleri! Neler oluyor?

Suriye'de İran komutasındaki Şii milislerle Beşşar Esed ordusunun kuşatmasındaki doğu Halep'te, ateşkesin yeniden sağlanması konusunda uzlaşmaya varılmıştı ancak yine kötü haberler gelmeye başladı.

Türkiye'nin yoğun çabaları sayesinde sağlanan anlaşma sonucu ilk adımlar atılmaya  başlandı. Halep'te ilk tahliye konvoyu yola çıktı. İlk etapta iki köyden 15 bin kişinin tahliye edilmesi planlanıyordu ancak sabah yine kötü haber geldi.

AA: KONVOYA ATEŞ AÇILDI KONVOY GERİ DÖNDÜ

Halep'te İran komutasındaki Şii milisler, kuşatma bölgesinden tahliye edilmek üzere bekleyen sivillerin bulunduğu konvoya ateş açtı. Saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Tahliye konvoyu İran komutasındaki milislerin saldırması üzerine geri döndü.

Halep'te yaşanan gelişmeler şöyle:

RUSYA GARANTİ VERMİŞTİ

Türkiye'nin muhalifler, Rusya'nın ise rejim güçleri adına garantör olduğunu bildirildi.

İLK KONVOY SABAH YOLA ÇIKMIŞTI

Halep'te hastaları taşıyan konvoy tahliye edilmeye başlandı. Hastaları taşıyan ilk konvoy bu sabah yola çıktı. Otobüsler yaralı ve sivilleri almak için Amiriyye bölgesinden muhaliflerin toplandığı bölgelere giriş yaptı.

RUS ASKERLERİ DE EŞLİK EDİYOR

Rusya Savunma Bakanlığı, Halep’te başlayan tahliyelerde 20 otobüs ve 10 ambulansın yer aldığı konvoya Putin’in emriyle Rus askerlerinin de eşlik edeceğini açıkladı.

20 OTOBÜS 10 AMBULANS

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriyeli yetkililerin muhaliflerin ve sivillerin Halep’ten tahliyesini garanti ettiğini duyurdu. Tahliyelerin İdlib’e yapılacağı bildirilen açıklamada, Rusya’nın da tahliyeleri takip edeceği aktarıldı. Konvoyda 20 otobüs ve 10 ambulansın yer aldığını ifade edilen açılamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Rus askerlerin de konvoya eşlik edeceği belirtildi.

KONVOY İHA'LARLA İZLENİYOR

Tahliye konvoyu video ve İHA'larla havadan izlenecek.

İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise tahliyeye ilişkin, "Gerekli tedbirleri aldık kardeşlerimizi bekliyoruz" dedi.

TÜRK KIZILAY'I BÖLGEDE

Türk Kızılayı'na ait 10 ambulans da Halep'in doğusuna yaralıları almak için giriş yaptı.

SİVİLLER TAHLİYE EDİLİYOR

Muhalif kaynaklar, ateşkesin yeniden sağlanmasıyla aracı olan sivillerin bölgeden çıkmaya başladığını bildirdi. Otobüsler bölgeye girerek sivilleri ve muhalif savaşçıları hızla tahliye edecek. AA muhabirine bilgi veren Türk istihbarat kaynakları, Türkiye ve Rusya arasında gerçekleşen görüşmelerin ardınan ateşkesin sağlandığını anlattı. 

MUHALİFLER İDLİP'E GEÇECEK

Kuşatma altındaki bölgeden çıkanların Halep'in güneybatısında bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline geçmeleri bekleniyor. Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib, Hatay'ın karşısına denk düşüyor.

ERDOĞAN PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede, Halep'te yaşanan insanlık dramının ele alındığı vurgulandı.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Halep'te yaşanan insanlık dramının ele alındığı görüşmede, ikili ilişkilere de değinildi.

İHLALLERİ ENGELLEYİN MESAJI

Görüşmede, dün akşam sağlanan kısmi ateşkes mutabakatının tam olarak hayata geçirilmesi, mutabakata yönelik ihlallerin engellenmesi gerektiği vurgulandı. Güvenli koridorlar aracılığıyla sivillerin ve muhalefetin tahliye işleminin bir an önce başlaması için ortak çaba harcanması kararı da teyit edildi.

BM: SON SALDIRILAR SAVAŞ SUÇU OLABİLİR

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Suriye'nin doğu Halep bölgesinde ateşkesi ihlal eden rejim güçleri ve destekçilerinin büyük bir ihtimalle savaş suçu işlediğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti.

Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, "Ateşkesin bozulmasının nedenleri tartışılırken Suriye hükümetine bağlı güçler ve onların müttefiklerinin küçük bir alana sıkışmış sivillere yönelik çok daha şiddetli bir bombardıman başlatması neredeyse kesin bir şekilde uluslararası hukukun ihlalidir ve büyük bir ihtimalle de savaş suçu oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.

İRAN'DAN SKANDAL MESAJ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad’ı 'Halep' dolayısıyla kutladı.

İran Cumhurbaşkanlığı sitesinde yer alan açıklamaya göre, ikili arasında yapılan telefon görüşmesinde Ruhani, “Bu zafer, Suriye’ye kutlu olsun. Suriye’nin en büyük ikinci şehri Halep’in, halkın bağrına yeniden geri dönmesi, Suriye halkının teröristler ve onları destekleyenlere karşı büyük başarısıdır. Umarım Halep zaferi, nihai zaferin başlangıcı olur ” dedi.

İran olarak Suriye’yi desteklemeyi bir “görev” olarak gördüklerini ifade eden Ruhani, “İran, teröristlerin Suriye’den çıkarılıncaya kadar Suriye devleti ve halkının yanında olacak” diye konuştu.İran’ın Halep’e insani yardım göndermeye hazır olduğunu kaydeden Ruhani, diğer ülkeleri de yardıma çağırdı.

ESAD: ASLA UNUTMAYACAĞIZ

Telefon görüşmesinde Beşar Esad, Suriye’ye verdiği destekten dolayı İran’a sonsuz teşekkürlerini dile getirerek, “Bunları asla unutmayacağız” ifadesini kulandı.

Ekleme Tarihi: 15 Ara 2016 11:29