Nedir Güncelleme Tarihi: 8 Eki 2023 21:01

Hamas nedir? Hamas ne zaman kuruldu? Hamas'ın amacı nedir?

İsrail saldırısı ile yeniden gündeme gelen Filistin silahlı grubu Hamas nedir, ne zaman kim tarafından kuruldu? Hamas'ın amacı ve ilkeleri nedir? İşte cevabı..

hamas

Hamas nedir? Silahlı Filistinli gruba yönelik basit bir rehber

Grubun Cumartesi günü İsrail'e yaptığı cüretkar saldırı, Gazze Şeridi'nde kanlı bir bombalama kampanyasını tetikledi.

İsrail ve silahlı Filistinli grup Hamas, bir günden biraz daha uzun bir süre içinde neredeyse 1000 kişinin ölümüne yol açan, tırmanan bir çatışmanın ortasında kaldı.

Cumartesi günü Hamas, İsrail'e benzeri görülmemiş bir saldırı başlattı; ülkenin yüksek derecede güçlendirilmiş ayırma duvarının bir kısmını havaya uçurdu ve Gazze sınırındaki İsrail topluluklarına savaşçılar gönderdi.

Bu hamle, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin "uzun ve zorlu bir savaş" konusunda uyarıda bulunmasına yol açtı. İsrail jetleri Gazze Şeridi'ni bombalıyor, yüksek binaları ve sivil mahalleleri yerle bir ediyor.

Peki tüm bunların merkezinde yer alan Hamas nedir? İşte bilmeniz gerekenler:

Hamas askerler

Hamas grubu nedir?

Hamas, İslami Direniş Hareketi anlamına gelir ve Arapça'da "gayret" anlamına gelir.

Grup , iki milyondan fazla insana ev sahipliği yapan ancak İsrail tarafından abluka altına alınan, yaklaşık 365 kilometrekarelik (141 mil kare) bir bölge olan Gazze Şeridi'ni siyasi olarak kontrol ediyor .

Hamas , Filistin Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) başkanı Başkan Mahmud Abbas'a sadık El Fetih güçlerine karşı kısa bir savaşın ardından 2007'den beri Gazze Şeridi'nde iktidarda .

Hamas ne zaman kuruldu ve amacı nedir?

Şeyh Ahmed Yasin ve yardımcısı Abdul Aziz el-Rantissi

Hamas hareketi, İsrail'in Filistin topraklarını işgaline karşı bir ayaklanma olan ilk İntifada'nın başlamasından kısa bir süre sonra, 1987 yılında imam Şeyh Ahmed Yasin ve yardımcısı Abdul Aziz el-Rantissi tarafından Gazze'de kuruldu.

Hareket, Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in bir kolu olarak başladı ve tarihi Filistin'i kurtarmak amacıyla İsrail'e karşı silahlı bir mücadele yürütmek için İzzeddin el-Kassam Tugayları adında bir askeri kanat oluşturdu.

Aynı zamanda İsrail işgalinin Filistinli kurbanlarına sosyal yardım programları da sundu.

Filistinli grubun ilkeleri nelerdir?

FKÖ'den farklı olarak Hamas, İsrail devletini tanımıyor ancak 1967 sınırlarında bir Filistin devletini kabul ediyor .

Filistinli grubun sürgündeki lideri Halid Meşal 2017'de şöyle demişti: "Son dönemdeki baskılar ne olursa olsun ve işgal ne kadar uzun sürerse sürsün, Filistin topraklarından bir santimetre bile feragat etmeyeceğiz."

Halid Meşal

Hamas, 1990'ların ortasında İsrail ve FKÖ arasında müzakere edilen Oslo barış anlaşmalarına şiddetle karşı çıkıyor.

Kendi sınırları içerisinde bir Filistin devleti kurmaya resmen kararlıdır. Bu amacını hem işgal altındaki Filistin topraklarında hem de İsrail'de İsrail askerlerine, yerleşimcilere ve sivillere yönelik saldırılarla sürdürdü .

Grubun tamamı veya bazı durumlarda askeri kanadı İsrail, ABD, Avrupa Birliği, Kanada, Mısır ve Japonya tarafından “terörist” örgüt olarak tanımlanıyor.

israil filistin harita

Müttefikleri ve destekçileri kimlerdir?

Hamas, ABD'nin Orta Doğu ve İsrail'e yönelik politikalarına karşı çıkan, İran, Suriye ve Lübnan'daki Hizbullah grubunu da içeren bölgesel bir ittifakın parçası.

Bölgedeki en büyük ikinci silahlı grup olan Hamas ve İslami Cihad , genellikle İsrail'e karşı birleşiyor ve Gazze'deki çeşitli silahlı gruplar arasındaki askeri faaliyetleri koordine eden ortak operasyonlar odasının en önemli üyeleridir.

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları durdurması için İslami Cihad'a baskı yapmasıyla iki grup arasındaki ilişkiler gerginleşti.

hamas

Cumartesi günkü İsrail saldırısına ne sebep oldu?

Hamas sözcüsü Halid Kadomi, El Cezire'ye, grubun askeri operasyonunu Filistinlilerin onlarca yıldır karşılaştığı zulümlere tepki olarak gerçekleştirdiğini söyledi.

"Uluslararası toplumun Gazze'de Mescid-i Aksa gibi kutsal mekanlarımız olan Filistin halkına yönelik zulmü durdurmasını istiyoruz. Bütün bunlar bu mücadelenin başlatılmasının nedenidir” dedi.

Hamas ayrıca Cumartesi günkü saldırıların sadece başlangıç ​​olduğunu söyleyerek diğer grupları da mücadeleye katılmaya çağırdı.

Hamas Tank

Hamas sivilleri mi hedef alıyor?

Hamas'ın üst düzey sözcüsü Usame Hamdan, El Cezire'ye, grubun kendi videolarında savaşçılarının Cumartesi günkü çatışma sırasında yaşlı İsraillileri rehin aldığını göstermesine rağmen grubun sivillere saldırmadığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü gibi hak grupları da İsrailli sivillerin Hamas tarafından öldürüldüğüne dikkat çekti.

Ancak Hamdan, grubun yalnızca yasadışı yerleşimlerde yaşayan ve meşru hedefler olarak tanımladığı yerleşimcilere saldırdığı konusunda ısrar etti.

“Yerleşimciler ve siviller arasında ayrım yapmak zorundasınız. Yerleşimciler Filistinlilere saldırdı” dedi Hamdan.

İsrail'in güneyindeki sivillerin de yerleşimci olarak kabul edilip edilmediği yönündeki soruya Hamdan şöyle yanıt verdi: "Orada yerleşim yerleri olduğunu herkes biliyor."

“Sivilleri bilerek hedef almıyoruz. Yerleşimcilerin işgalin ve silahlı İsrail kuvvetlerinin bir parçası olduğunu ilan ettik. Onlar sivil değiller” diye ekledi.

Hamas Paraşüt

Grup saldırıyı nasıl gerçekleştirebildi?

Hamas, savaşçılarının bölgede çok sayıda İsrailliyi esir aldığını ve savaşçıların kanlı askerleri sürüklediği videoları yayınladığını söyledi. Tutuklananlar arasında üst düzey İsrailli subayların da olduğu belirtildi.

Videolar hemen doğrulanamadı ancak bölgenin coğrafi özellikleriyle eşleşti. İsraillilerin kaçırıldığına dair korkular, Hamas bağlantılı savaşçıların sınır ötesi bir baskında yakaladığı asker Gilad Şalit'in 2006 yılında yakalanmasıyla ilgili anıları hatırlattı. Hamas, İsrail tarafından tutulan 1000'den fazla Filistinli mahkumla değiştirilene kadar Şalit'i beş yıl boyunca elinde tuttu.

İsrail ordusu, Hamas'ın da İsrail'e yamaç paraşütü gönderdiğini söyledi. Saldırı, 1980'lerin sonlarında Filistinli savaşçıların yelken kanatlarla Lübnan'dan kuzey İsrail'e geçip altı İsrail askerini öldürdüğü ünlü saldırıyı hatırlattı.

Ekleme Tarihi: 8 Eki 2023 12:00