Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 25 May 2023 12:01

Hangi gıda takviyesi ne için kullanılır biliyor musunuz?

Sağlıklı yaşamın devamlılığını sağlamak amacıyla hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer almaya başlayan takviye edici gıdalar ne işe yarar?

gıda-takviye

Gündelik hayatta her zaman organik ve kaliteli gıdaya ulaşamayabilirsiniz.Sağlıklı ve dengeli beslenseniz bile sindirim ve emilim sorunları nedeniyle,vücudunuz yeteri kadar vitamin ve minerali alamayabilir.Gıda takviyesine ihtiyacınız olabilir.

A vitamini

Görme fonksiyonunda, cildi onarmada ve güçlendirmede, cilt hastalıklarını iyileştirmede, diş ve kemik yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşmasında ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarda kullanılmaktadır. Erkeklerde günlük 1000mg, kadınlarda 800 mg ihtiyaçtır. Hamile ve emziren kadınlarda 1500 mg

A vitamini

B2 Vitamini

B2 protein, yağ ve karbonhidratların parçalanmasında katkı sağlayabilir. Aynı zamanda vücudun enerji üretmesinde, normal sinir sisteminin çalışmasında, normal mukozanın korunmasında, normal demir metabolizmasında, normal cilt ve göz sağlığının korunmasında rol oynar.

B12 Vitamini

B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.

B7 Biyotin

Biotin eksikliği kalp rahatsızlıkları, kol ve bacaklarda karıncalanma, yorgunluk, depresyon, yüksek kolesterol, tırnak kırılması, saç dökülmesi ve çeşitli cilt sorunlarına yol açabilmektedir.

B1 Vitamini

Suda çözünür. B1 vitamini eksikliği, genellikle periferik sinirlerle ilgili problemler ve zayıflama olan bir durum olan beriberi'ye yol açar. Kilo kaybı ve iştahsızlık gelişebilir. Kafa karışıklığı ve kısa süreli hafıza kaybı gibi zihinsel sorunlar olabilir.

Biotin B7

B6 Vitamini

Beyin ve sinir sisteminin sağlığını korur, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara karşı korur. Ruh halini iyileştirerek depresyon riskini azaltır.

Hemoglobin üretimine yardımcı olarak kansızlık (anemi) gelişimini önler. Kadınlarda regl öncesi dönemde görülen premenstrual sendromun (PMS) hafifletilmesine yardımcı olur.

D vitamini

D vitamini eksikliği kişilerde; kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. D vitamini eksikliği; kemik yoğunluğunu da olumsuz etkiler ve kemik hastalıklarına davetiye çıkarır.

C Vitamini

C vitamini, yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve korumaya yardımcı olur. C vitamini ayrıca bir antioksidan olarak, vücutta belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur, sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye yardımcı olabilecek serbest radikallerle savaşır.C vitamini takviyesi, k vitamini, klorofil ve bakır ile birlikte alınırsa etkisini gösterir.

Omega3

vücudun hastalıklara karşı savaşmasını sağlayan bağışıklık sistemini destekler. Kandaki trigliserit ve kötü kolesterolü azaltıcı iyi kolesterolü artırıcı etki göstererek kardiyovasküler hastalıklar karşısında koruyucu rol oynar. İltihap gidericidir.

Omega 3

Demir

Oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapımıdır. Yeterli demir olmadığında ise, vücut kan hücresi yapımında zorlanır ve doku-organlar düzgün çalışmaları için gerekli olan oksijeni alamazlar. Demir, bağışıklık sistemi ve zihinsel performans için de gereklidir.

Kalsiyum

Kalsiyumun kemik ve diş gelişimi dışında, kan pıhtılaşmasını sağlamak, eklemleri yapılandırmak, kas kasılmasını sağlamak, kalp atışlarını düzenlemek ve sinir sisteminin onarılmasına yardımcı olmak gibi oldukça önemli diğer görevleri de mevcuttur.

Potasyum

Potasyum eksikliği en çok kaslarda kendisini hissettirir. Yeterli potasyumun alınamadığı durumlarda hem sinirler hem kaslar sağlıklı çalışamaz ve vücutta sıvı dengesi sağlanamaz.

Tansiyon da kontrol altında tutulamaz, böbrek taşı riski ve düşük kalsiyuma yol açar. Aşırı potasyum eksikliği felce kadar götürebilir.Cildi besleyen, bağırsakları çalıştıran 100 gram kayısıda yaklaşık %33 oranında potasyum bulunur.

Potasyum

Magnezyum

Magnezyum malat, Magnezyum L-treonat, Magnezyum Glisinat, Magnezyum Orotat.Kan basıncını dengelemeye, kemiklerin güçlü kalmasına ve kalp ritmini sabit tutmaya katkıda bulunur.

Magnezyum takviyesinden faydalanabilmek için magnezyumu şelat şeklinde, yani amino asitlere bağlanmış şekilde almalıyız, bunlar: Magnezyum sitrat, magnezyum malat, magnezyum orotat, taurat ve magnezyum glisinattır. Mg oksit kullanmayın çünkü bu form temelde bir müshildir.

Magnezyum sitrattır. Kolay emilimi sayesinde kabızlığı engelleyerek vücudun mineral ihtiyacını karşılar. Benzer şekilde magnezyum oksit de sindirim sorunları ve kabızlık tedavisinde ek takviye olarak verilebilir.Yüksek D vitamini düzeyleri magnezyum emilimini, yüksek magnezyum düzeyleri D vitamini emilimini artırır.

Selenyum

Selenyumun, kanserin yaygın biçimlerini önlemeye, virüslerle mücadele etmeye, kalp hastalığına karşı savunmaya yardımcı olarak ve astım gibi diğer ciddi koşullarla ilişkili semptomları yavaşlatarak vücudunuza yarar sağladığı anlamına gelir.

Selenyum eksikliği durumunda, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, saç dökülmesi ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi belirtiler görülebilmektedir. Selenyumun eksikliği gibi vücuda fazla alınması da belli semptomları ortaya çıkarmaktadır.

Yüksek miktarda selenyum alınması; ateş, mide bulantısı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları ve kalp rahatsızlıkları, diyabet, nefes kokusu, tırnak kırılması, omurilik ve kemik rahatsızlıkları, sindirim bozuklukları ve tenin sararması gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Selenyum tiroid bezinin işleyişi ve serbest radikallerin zarar görmesi için önemlidir. Ana erkek hormonu testosteronun biyosentezine katıldığı, genitallerin normal işleyişini desteklediği, sperm kalitesini artıracağı ve erkek infertilitesinin tedavisinde kullanıldığı için, erkek sağlığı için selenyum gereklidir.Günlük 55 mg kadın ve erkek için gereklidir.

Selenyum Besin

Bor

Kemik büyümesi ve korunması için gereklidir. · Yara iyileşmesini büyük ölçüde iyileştirmeye yardımcı olur. · Vücudun östrojen, testosteron ve D vitamini kullanımını faydalı bir şekilde etkiler. · Magnezyum emilimini artırmada rol oynar.

Kaynak: Beslenme Uzmanı İbrahim Fındık

Takviye edici gıdaları hakkında halk arasında birçok bilgi dolaşsa da her bir ürünün farklı bir özelliği ve kullanım kürü olduğundan mutlaka bir sağlık profesyoneli tarafından önerilmeleri gerekir. Besinlerimiz ilacımız,şifamız bol OLsun daima!

Ekleme Tarihi: 25 May 2023 07:00