Politika Güncelleme Tarihi: 19 Şub 2026 14:17

İki yıl meclise uğramayan hiç kürsede konuşmayan vekil var

TBMM’de sahte yoklama pusulası tartışmasının ardından bazı AKP’li milletvekillerinin yasama faaliyetlerine ilişkin veriler kamuoyuna yansıdı.

meclis

Kayıtlar, komisyon üyeliği ve kürsü konuşmalarıyla ilgili dikkat çekici ayrıntılar içeriyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 19 Şubat 2026 tarihinde yeniden gündeme gelen yoklama pusulası tartışması, bazı milletvekillerinin Meclis performansını da tartışmaya açtı. Oturuma katılmadığı halde oy kullanıldığı iddiaları üzerine Meclis Başkanvekili Celal Adan, isimleri kürsüden okuyarak tepki gösterdi. Yaşanan gelişmenin ardından söz konusu vekillerin 28. Dönem faaliyet kayıtları kamuoyuna yansıdı.

Komisyon ve teklif verileri dikkat çekti 🏛️

Paylaşılan kayıtlara göre Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan’ın bugüne kadar ilk imza sahibi olduğu bir kanun teklifi bulunmuyor. Çelikaslan’ın yazılı soru, genel görüşme ya da Meclis araştırması önergesi vermediği; yalnızca diğer tekliflere 23 ortak imza attığı ifade edildi. Genel Kurul’da ise yemin dahil 13 konuşma yaptığı bilgisi yer aldı.

İstanbul Milletvekili Serkan Bayram’ın da Meclis’te herhangi bir komisyona üye olmadığı belirtildi. Bayram’ın son kürsü konuşmasını Aralık 2025’te yaptığı, ilk imza sahibi olduğu tek teklifin ise 21 Mart’ın Nevruz Bayramı olarak tatil ilan edilmesi yönünde olduğu aktarıldı. Yazılı soru ve Meclis soruşturması önergesi bulunmadığı da kayıtlara yansıdı.

Kürsü konuşmaları ve önerge sayıları tartışılıyor 📊

Adana Milletvekili Sunay Karamık’ın iki komisyonda görev yaptığı, ancak genel görüşme ve yazılı soru önergesi bulunmadığı belirtildi. Karamık’ın ilk imza sahibi olduğu bir kanun teklifi olmadığı, buna karşılık 17 farklı teklife ortak imza verdiği ifade edildi.

Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ün ise 2024 yılından bu yana Meclis kürsüsünde konuşma yapmadığı kaydedildi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi olmasına rağmen komisyonda söz almadığı; yalnızca bir genel görüşme önergesi verdiği bilgisi paylaşıldı.

Sahte pusula tartışmasının arka planı ⚖️

TBMM Genel Kurulu’nda 26 Ocak 2026 tarihinde yapılan görüşmeler sırasında sahte oy pusulası iddiası gündeme gelmişti. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Adan, duruma sert tepki göstererek sürecin Meclis saygınlığıyla bağdaşmadığını ifade etmişti.

“Olmadığı halde kim getirdiyse ahlaksızdır. Bu saygısızlık TBMM’ye yakışmıyor.”

Söz konusu iddialara ilişkin resmi inceleme ya da yaptırım sürecine dair kesinleşmiş bir karar kamuoyuna açıklanmış değil. Konuya ilişkin değerlendirmelerin ve siyasi tartışmaların önümüzdeki günlerde sürmesi bekleniyor.

Ekleme Tarihi: 19 Şub 2026 14:17