Ekonomi Güncelleme Tarihi: 20 Ağu 2016 11:11

İkinci el araçlara 'al-sat' sınırı ve garanti şartı geliyor

Yeni düzenlemeyle birlikte ikinci el araba satışlarında vatandaşlara yıl içerisinde 3 kez araba satma hakkı tanınırken, ikinci el satışı yapan işletmelere araçlara ilişkin ekspertiz raporu alma ve garanti şartı getiriliyor

İkinci el araçlara 'al-sat' sınırı ve garanti şartı geliyor
İkinci el araç ticaretindeki kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesini ve vergi kayıplarının önüne geçilmesini hedefleyen hükümet, vatandaşların ikinci el araç satışlarına sınırlama getirmeyi planlıyor.

 Yapılması düşünülen düzenlemelere göre vatandaşlar, bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek, ikinci el satışı yapan işletmeler de araçların durumuna ilişkin ekspertiz raporu alacak.

BİR YIL İÇİNDE 3'TEN FAZLA ARAÇ SATIŞI YAPILAMAYACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı" hazırlandığı, bu sayede 2. el araç ticaretinin sadece "bu işle ilgilenen tacir, esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılmasının hedeflendiği bildirildi. 

Bakanlığın planladığı düzenlemeyle vatandaşların bir yıl içinde 3'ten fazla 2. el araç satışı yapmalarının önüne geçilecek.

ŞARTA BAĞLI OLACAK

Bununla birlikte 2. el taşıt ticaretiyle uğraşmayan esnaf ve sanatkarların yanı sıra tacir olmayan tüzel kişilerin ise bir yıl içinde 3'ten fazla ikinci el taşıt satışı yapabilmeleri şarta bağlanıyor. Söz konusu kişilerin satışını yaptıkları 2. el araçlarda, bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartı aranacak. Bakanlığın, böylece 2. el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyetlerle vergi kayıplarının önüne geçmeyi planladığı belirtiliyor.

Taslak, ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından yayımlanmak üzere en kısa sürede Başbakanlığa gönderilecek.

EKSPERTİZ VE GARANTİ

Bakanlığı yapmayı düşündüğü düzenlemeyle, 2. el araç satışı yapan işletmelerin, sattıkları taşıtlara ilişkin ekspertiz raporu almaları şartı da getirilecek. Söz konusu işletmeler, taşıta ait aldıkları ekspertiz raporunun bir kopyasını, alıcılara da vermek zorunda olacak.

Taslakta, satışa sunulan taşıtın üzerinde, araca ilişkin bilgilerin yer aldığı "tanıtım kartı" bulundurulması öngörülürken, tüketicilerin, ekspertiz raporunun da katkısıyla araca ilişkin bilgilerin doğruluğu konusunda endişe taşımaması amaçlanıyor.

Ayrıca, 10 yaş veya 200 bin kilometrenin altındaki taşıtların motor ve şanzıman gibi önemli parçalara, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmelerce garanti verilmesi de taslakta yer alan bir başka unsur. Söz konusu garanti, satıştan itibaren 6 ay veya 10 bin kilometre boyunca geçerli olacak.

İKAME ARAÇ VERİLECEK

Garanti süresi içinde oluşan arızalar, işletme tarafından 3 ay içinde giderilecek ve araç sahibine arıza süresince kullanılmak üzere ücretsiz bir "ikame araç" yani yedek araç verilecek.

GALERİ VE ARAÇ PAZARLARINA YENİ STANDART

Galerilerin ve 2. el araç pazarlarının fiziksel şartları da belirlenecek, bu işletmelerin taslakta belirtilen şartları taşıyıp taşımadıkları kontrol edilecek. Şartları taşımadığı belirlenenler ruhsat alamayacak.

SATIŞ SERTİFİKASI ARANACAK

Noterlerin 2. el araç ticareti yapan işletmeler adına gerçekleştirdiği satışlarda yetki belgesi, vekaleten yapılan satışlarda ise satış sertifikası ve adına satış yapılan işletmenin yetki belgesi aranacak. Bu belgeler olmadan satış yapılamayacak. Vatandaşlarca bir yıl içinde asaleten veya vekaleten yapılan 3. araç satışından sonraki satışlarda ise "yetki belgesi" ve satışı yapan kişi adına düzenlenmiş "satış sertifikası" aranacak. Bu belgeler olmaksızın satış gerçekleştirilemeyecek.

ÇALIŞANLARA SATIŞ SERTİFİKASI

Taslakta 2. el araç ticareti yapacakların, her bir işletmesi için yetki belgesi alması zorunlu olacak. Bu işletmelerde çalışan satış personellerine de, eğitim ve sınavla "satış sertifikası" alma zorunluluğu getirilecek.

Kaynak: Milliyet

Ekleme Tarihi: 20 Ağu 2016 11:11