Ekonomi Güncelleme Tarihi: 24 Şub 2021 23:35

IMF yetkilisi: Salgın küresel toparlanmayı erteliyor

Uluslararası Para Fonu'ndan üst düzey bir yetkili, enfeksiyonların yeniden canlanmasının ve koronavirüsün yeni varyantlarının yayılmasının salgın krizden küresel ekonomik iyileşmeyi geciktirdiğini söyledi.

IMF yetkilisi: Salgın küresel toparlanmayı erteliyor

IMF genel müdür yardımcısı Antoinette Sayeh, dünya ekonomisi "krizin derinliklerinden geri tırmanmaya başlarken" salgını yenmenin ekonomik öncelik olmaya devam ettiğini söyledi.

Sayeh, Birleşik Krallık'taki Warwick Üniversitesi tarafından düzenlenen uluslararası bir konferans olan sanal Warwick Ekonomi Zirvesi'nin açılış konuşmasında COVID-19'un "yaşamlarımızın en büyük, en acil krizi" olduğunu söyledi.

Değişkenlerle dalgalanan durum, "salgını her yerde yenmedikçe hiçbir yerde sürdürülebilir bir iyileşme sağlayamayacağımızı güçlü bir hatırlatmadır" dedi.

Sayeh, IMF'nin salgının başlangıcından bu yana 85 ülke için 105 milyar dolardan fazla finansmanı onayladığını söyledi. "Düşük gelirli ülkeler için imtiyazlı finansmanı genişlettik ve en fakir, en savunmasız 29 ülkeye derhal borç ertelemesi sağladık," diye ekledi.

IMF, geçtiğimiz hafta 2021'de küresel büyümenin yüzde 5,5 olacağını tahmin ediyor. Sayeh, "bazı ülkelerdeki aşıların olumlu etkilerini, koruma önlemlerine adaptasyonu ve devam eden politika desteğini yansıtıyor".

Ancak Sayeh, özellikle 2020'nin "Büyük Buhran'dan bu yana barış dönemindeki en kötü durgunluk anlamına gelen yüzde 3,5'lik bir daralma" ile sona erdiğini göz önünde bulundurarak, bu tahmin etrafında "muazzam belirsizlik" konusunda uyardı.

Dedi ki: "Önümüzdeki birkaç ay içinde nasıl başa çıkacağımız kritik olacak - çoğu mutasyona uğramış virüs ve aşılar arasındaki yarışın sonucuna ve ülkelerin sürü bağışıklığı sağlanana kadar sürekli destek sağlama becerisine bağlı olacak ve iyileşme süreci tamamen devam ediyor. Acil önceliğimiz sağlık krizini kontrol altına almak olmalıdır. "

IMF'nin ikinci önceliğinin "virüsün yükseldiği ülkelerde ekonomik yaşam hatları ve politika desteğini sürdürmek" olduğunu söyledi.

Üçüncü öncelik, "zengin ve fakir ülkeler arasındaki tehlikeli ayrışmayı" tersine çevirmektir.

"Bugün yatırımların ve politikaların doğru tohumlarını ekmeye başlarsak, daha da ileri gidebilir ve 21. yüzyıl ekonomisinin temelini atabiliriz."

Ekleme Tarihi: 24 Şub 2021 23:35