Dünya Güncelleme Tarihi: 30 Ağu 2020 14:54

Irak'ın Rus uçağı alma girişimi Amerikalıları kızdırdı

Irak Parlamentosu'nda ABD'nin ülkedeki askeri gücünü azaltılması yönündeki tartışmalar ve baskılar sürerken Irak, yeni silah alımını Rusya'dan yapmak için harekete geçti.

Irak'ın Rus uçağı alma girişimi Amerikalıları kızdırdı

Seher ÖNALAN'ın haberi

Irak Parlamentosu'nda ABD'nin ülkedeki askeri gücünü azaltılması yönündeki tartışmalar ve baskılar sürerken Irak, yeni silah alımını Rusya'dan yapmak için harekete geçti. Amerikan Dergisi Forbes, Irak yönetiminin Rusya'dan Sukhoi -57 savaş uçağı alma girişimi bulunduğunu ve bu nedenle Bağdat'ın önümüzdeki dönemde ABD yaptırımları ile karşı karşıya kalacağını yazdı. 

Uçak alımına ilişkin olarak Rus medyasını kaynak gösteren Forbes, Irak Savunma Bakanlığı müfettişlerinin Rus uçağı alma arzusunda olduğunu yazdı. Amerikan dergisi yazıda şu görüşlere yer verdi:

"Bu ekonomi ve korona sorunları ile Irak ekonomisinin temel dayanağı olan ve   petrol fiyatlarının düşüşü hakkındaki soruların gündeme geldiği bir zamanda gerçekleşiyor. Her ne kadar Rusya Sukhoi -57 savaş uçağı henüz erken safhalarda olsa da 2019'dan itibaren ciddi bir şekilde üretiliyor. Söz konusu uçağın Rus hava filosuna girmesi için birkaç yıla; ihraç için de uzun bir müddete ihtiyacı var. Bağdat için zor bir görev olacak zira, Irak'da Rus danışmanların ve teknik personelin Iraklı pilotları yetiştirmesi için bulunması gerekecek ve bu oldukça karmaşık bir durum. Buna ek olarak Rusya'dan savaş uçağı alımının, mali olarak devlete yük getirmesi de Irak için temelde kabul edilemez bir seçenektir." 

Forbes dergisi haberde, Bağdat Hükümeti'nin söz konusu savaş uçaklarını Rusya'dan satın alması halinde ABD yasalarına göre bir ambargoyla karşı karşıya kalacağını belirtti.  

Not: Haber, Farsça haber metninden aslına sadık kalınarak tercüme edilmiş ve Türkçe haber yazım kurallarına göre düzenlenmiştir. 

Ekleme Tarihi: 30 Ağu 2020 14:54