Dünya Güncelleme Tarihi: 20 May 2024 15:00

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümüyle ilgil son bilinenler

Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian'ın, Azerbaycan sınırı yakınlarınd< helikopter kazasında hayatını kaybettiği doğrulandı

reisi

İran Cumhurbaşkanı Helikopter Kazası: İbrahim Raisi'nin Ölümü Hakkında Bildiklerimiz

İran devlet medyası, Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian'ın, Azerbaycan sınırı yakınlarında meydana gelen bir helikopter kazasında hayatını kaybettiğini doğruladı.

Kazanın Ayrıntıları

Pazar günü gerçekleşen kazada, Cumhurbaşkanı Raisi ve beraberindekiler Tebriz'e doğru yola çıkmıştı. Doğu Azerbaycan eyaletinde kötü hava koşulları nedeniyle helikopter dağlık bir bölgeye düştü. Helikopterin enkazı yoğun sis ve yağmurun ardından bir dağın yamacında bulundu. Kurtarma ekipleri, enkaza ulaştıklarında yaşam belirtisi olmadığını belirtti.

Uçakta Bulunan Diğer Yetkililer

Kazanın yaşandığı helikopterde Doğu Azerbaycan Valisi Malek Rahmati ve İslam Devrimi Lideri'nin Doğu Azerbaycan eyaleti temsilcisi Ayetullah Muhammed Ali Ali Haşim'in de bulunduğu toplam dokuz kişi yer alıyordu. Bu yetkililerin de kazada hayatını kaybettiği bildirildi.

Hükümetin Tepkisi ve Resmi Açıklamalar

Henüz resmi bir hükümet açıklaması yapılmadı, ancak devlet haber ajansı IRNA, acil bir kabine toplantısı çağrısında bulunulduğunu ve yakında bir açıklama yapılmasının beklendiğini duyurdu. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, İran halkını liderlik konusunda endişelenmemeye çağırarak "ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacağını" belirtti.

Helikopterin Durumu

Cumhurbaşkanı Raisi'nin Bell 212 model helikopterle seyahat ettiği belirtiliyor. İran, çeşitli helikopter modellerini kullanıyor, ancak uluslararası yaptırımlar nedeniyle bu helikopterlerin bakım ve parça temini zorlaşmış durumda. Askeri hava filosunun büyük bölümü 1979 İslam Devrimi öncesine dayanıyor.

Anayasal Süreç

İran anayasasının 131. maddesi gereğince, bir cumhurbaşkanının görevde ölmesi durumunda ilk cumhurbaşkanı yardımcısı (bu durumda Muhammed Mokhber) dini liderin onayıyla görevi devralacak ve tüm devlet meselelerinde son söz hakkına sahip olacak. Bu konsey, meclis başkanı ve yargı başkanından oluşur ve en fazla 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanının seçimini düzenlemekle yükümlüdür.

Uluslararası Tepkiler

Raisi'nin helikopterinin kaybolduğu haberlerinin ardından Rusya, Türkiye ve Hindistan gibi ülkeler endişelerini dile getirerek yardım teklifinde bulundular. Raisi'nin ölümünün doğrulanmasının ardından birçok ülkeden taziye mesajları geldi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, "trajik ölümü karşısında şok olduğunu" ve Raisi'nin "Hindistan-İran ikili ilişkilerinin güçlendirilmesine yaptığı katkının her zaman hatırlanacağını" belirtti.

ABD'nin Tepkisi

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Raisi ve Amir-Abdollahian'ı taşıyan helikopterin İran'da sert iniş yaptığına dair haberleri yakından takip ettiklerini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden'a durum hakkında bilgi verildiği de belirtildi.


Kaynak: İran Devlet Medyası

Ekleme Tarihi: 20 May 2024 15:00