Dünya Güncelleme Tarihi: 25 Nis 2021 18:15

İran'da Hint kaynaklı büyük tehlike çanları çalıyor!

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 başından buyana vaka ve ölüm sayılarının en yüksek olduğu ülkeler arasında yeralan ve şu anda dördüncü dalgayı yaşayan İran'da, bu kez tehlike çanları çalıyor.

İran'da Hint kaynaklı büyük tehlike çanları çalıyor!

Seher ÖNALAN'ın haberi

Hint mutasyonu tsunami etkisine sahip

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 başından buyana vaka ve ölüm sayılarının en yüksek olduğu ülkeler arasında yeralan ve şu anda dördüncü dalgayı yaşayan İran'da, durum gittikçe kritik bir hale dönüşüyor. İran'da vakalarda görülmemiş bir sıçrama gerçekleşirken gazeteler, hastalığa yakalananlar, hastaneye yatışlar ve ölüm oranlarında durumun, kasım ayındaki dalgadan daha tehlikeli hale geldiğini yazıyor. İran'da Nisan ayının son haftasında rakamlar, rekor düzeyde artarak 164 bin 656 kişiye ulaştı. Tüm vakalar yükselirken, İran'da test oranı da artırıldı. Son hafta ülkede, 700 bin 378 test yapıldı. Test, bir önceki haftaya göre yüzde 19.2 daha yükseldi ve böylece tüm kovit salgını boyunca ülkede yapılan en yüksek test oranına ulaşılmış oldu. Hastalığa ilişkin rakamlar ve oranlar ile İran'da koronanın etkin olduğu illeri gösterir harita, kırmızıdan siyaha dönüştü.

İran Sağlık Bakanlığı, dün gece Covid-19 nedeniyle 454 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, halkı sağlık protokollerine daha fazla uymaya davet etti.

HİNT MUTANDI, İRAN'DA MUTASYON GEÇİREBİLİR

Ayrıca, İran Sağlık Bakanlığı, yeni tip Hint virüsünün artık İran sınırlarına kadar ulaştığını duyurdu. İran'da, virüsün Hint mutasyonu öldürücü etkisi nedeniyle yaklaşmakta olan bir 'tsunami' olarak adlandırılıyor. Sağlık Bakanlığı Koronayla Mücadele Ulusal Merkezi sözcülerinden Alirıza Reisi, ülkenin Pakistan ve Afganistan sınırındaki kentlerin kurallara daha fazla uyması gerektiğini vurguladı. Öte yandan, İran'a Pakistan ve Afganistan'dan girmek isteyenler için İran, yeni kurallar belirledi. Hint mutandının yaygın olduğu Afganistan ve Pakistan'dan İran'a uçuşlar yapılmayacak. Karayolu ile bu ülkeye girenler ise gelmeden önce ve geldikten sonra kovit-19 testi yaptırmak zorunda ve İran'a gelişte, masraflarını kendileri ödemek koşuluyla 14 gün karantinada kalacak. Afganlı ve Pakistanlılar, 14 gün sonunda tekrar test yaptıracak. Bu ülkelerden gelenlerin testi, 14 günün sonunda negatif olması koşulu ile İran'da istediği bölgeye gidebilecek.

Korona ile Mücadele Ulusal Merkezi sözcülerinden Reisi, yeni tip virüs için şu uyarılarda bulundu:

"İngiliz virüsü tespit edildikten üç hafta sonra tüm İngiltere'yi sarmış hatta başka ülkelere ulaşmıştı. Hindistan mutandı maalesef bildiğimiz tüm mutasyonlardan daha hızla yayılıyor ve daha ölümcül. Bu virüsün farklı etnik köken ve ırklarda hızla değişime uğraması. Hint virüsü, Brezilya ve İngiliz mutantlarının bir kombinasyonu gibi görünüyor. Bu virüs, İran'a girdikten sonra da yeni bir mutasyon geçirebilir. Hastaneye yatış oranları ve ölüm vakalarının önümüzdeki 10-15 gün içerisinde artmasını bekliyoruz."

HİNDİSTAN VARYANTI ÜLKEYE GİRDİ

Kerman Valisi Ali Zeynivend, Korona Hint mutandının Kerman'da görüldüğünü vurgularken, iftar ve sahur için toplanmaların kesinlikle yasaklanması gerektiğini söyledi. Zeynivend, İngiliz mutandından daha hızlı yayılan ve öldürücü olan Korona Hind mutandına önlem olarak parkların, turistik alan ve yazlık bölgelere girişlerin kesinlikle kapatılması önerisinde bulundu.

ÖLÜ SAYISI 69 BİN 574

Covit 19 nedeniyle İran'da ölü sayısı toplamda 69 bin 574'e; hastalığa yakalananların rakamı ise 2 milyon 396 bin 204'e ulaştı. Öte yandan İran'da Şubat ayından beri, 618 bin 362 kişiye ilk doz corona aşısı, 165 bin 655 kişiye ise ikinci doz aşı yapıldı. Şu anda aşı geliştirme çalışması üçüncü aşamada olan İran, şubat ayında, Rusya'dan aldığı Sputnik V aşısı aldı. Bilindiği gibi parasını ödemesine rağmen, İran'a, yaptırımlar nedeniyle Avrupa aşıları teslim edilmemişti.

Ekleme Tarihi: 25 Nis 2021 18:15