Dünya Güncelleme Tarihi: 1 Şub 2023 11:00

İran'da kamusal alanda dans eden çifte 10 yıldan fazla hapis

İranlı bir çift Tahran'daki anıtın yanında romantik şekilde dans ettikleri videonun sosyal medyada yayınlanmasının ardından 10 yıldan fazla hapis cezası aldı

İran Kadın Protestolar

Aktivist haber ajansı HRANA'ya göre İranlı bir çift, Tahran'daki bir anıtın yanında romantik bir şekilde dans ettikleri bir videonun sosyal medyada yayınlanmasının ardından 10 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı .

Aktivist grup, 20'li yaşlarının başında olduğu bildirilen Instagram etkileyicileri Astiaj Haghighi ve Amir Mohammad Ahmadi'nin Kasım ayında evlerinde güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını söyledi.

Tahran mahkemesi tarafından "pisliği ve ahlaksızlığı teşvik etmek, ulusal güvenliğe karşı toplanma ve gizli anlaşma ve rejim aleyhine propaganda" suçlarından her biri 10,5 yıl hapis cezasına çarptırıldılar.

Mahkeme ayrıca zanlıların sosyal medyayı kullanmalarını kısıtladı ve iki yıl boyunca ülkeyi terk etmelerini yasakladı.

İran Protestolar

Hapsedilmeleri, İran'ın teokratik hükümetinin devrilmesini isteyen aylarca süren bir ayaklanmayı söndürmek amacıyla uyguladığı daha geniş çaplı baskıların ortasında geliyor.

Protestolar, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ülkedeki muhafazakar kadınlara yönelik kıyafet yönetmeliğini ihlal ettiği iddiasıyla polis nezaretindeyken ölmesinin ardından Eylül ortasında patlak verdi .

Göstericiler arasında kitlesel yoksulluk, yolsuzluk ve devlet destekli şiddetten şikayetçi olan insanlar da var.

Kadınlar ve gençler harekette merkezi bir rol oynuyor. Bazı şehirlerde kadınlar, iktidardaki İslamcılara karşı bir meydan okuma olarak başörtülerini çıkarıp ateşe verdiler. (Ortada dolaşan dans eden çiftin videosunda Haghighi başörtüsü takmıyordu.) Diğerleri herkesin içinde saçlarını kesti.

Birleşmiş Milletler Kasım ayında protestolar sırasında aralarında çocukların da bulunduğu en az 14.000 kişinin tutuklandığını söyledi ve "muhafazakâr" bir tahmine göre 300'den fazla kişinin öldürüldüğünü de sözlerine ekledi.

HRANA ayrıca İran'ın en az 22 ölüm cezası verdiğini ve 100'den fazla kişiyi ölüm cezasıyla suçladığını tahmin ediyor.

Baskı, uluslararası kınamalara yol açtı ve İran'ın insan hakları sicilinin incelenmesini artırdı. Ocak ayında Amerika Birleşik Devletleri , ayaklanmanın başlamasından bu yana bu türden dokuzuncu hareketle baskıyla bağlantılı bir örgütü onayladı .

Son vakada, video görüntüleri çiftin 1979 İslam devrimi sırasında özgürlüğün simgesi haline gelen Azadi Kulesi'nin önünde döndüğünü gösteriyor.

Kadınların toplum içinde, özellikle de bir erkekle dans etmesi yasaklanmıştır. Haghighi ayrıca İranlı kadınlar için zorunlu olan başörtüsü takmıyordu.

Bir noktada, Haghighi dans partnerinin kollarına atlar ve kollarını onun boynuna dolar. Adam onu ​​döndürürken saçları gevşekçe sallanıyor ve dalgalanıyor - bu, protesto hareketinin bazı destekçileri tarafından sembolik olarak görülen bir jest.

London School of Economics'te İran uzmanı olan Roham Alvandi, olayın İslam Cumhuriyeti'nin baskı altında olduğunu gösterdiğini söyledi. Twitter'da "Yalnızca zayıf ve kendi halkından korkan bir rejim genç bir çifti dans ettikleri için hapse atar" diye yazdı.

HRANA, duruşmalar hakkında bilgi sahibi olan kimliği belirsiz bir kaynağa atıfta bulunarak, çiftin duruşma sırasında bir avukata erişiminin engellendiğini söyledi.

Grup, Haghighi'nin Tahran'ın doğusunda insan hakları grupları tarafından kötü sağlık ve temizlik koşulları nedeniyle eleştirilen bir tesiste tutuklanmasının ardından gözaltına alındığını söyledi.

Ekleme Tarihi: 1 Şub 2023 11:00