Dünya Güncelleme Tarihi: 14 Nis 2024 12:08

İran'dan İsrail'e saldırı sonrası gerginlik tırmanıyor!

13 Nisan 2024 tarihinde İran'dan İsrail'e insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendi. Ortadoğu'da tansiyon yükseldi.

iran israil

İran'dan İsrail'e Saldırı: Gerginlik Tırmanıyor!

13 Nisan 2024 tarihinde İran'dan İsrail'e insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendi. Saldırıda İsrail hava savunma sistemleri devreye girdi ve birçok İHA imha edildi. Saldırının ardından her iki ülkeden de sert açıklamalar geldi.

Saldırının Sebebi:

İran'ın bu saldırıyı, 1 Nisan'da İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna hava saldırısı düzenlemesine misilleme olarak yaptığı düşünülüyor. İsrail saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 7 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırının Sonuçları:

İsrail kaynaklı bilgilere göre, İran'dan 200'den fazla İHA, seyir füzesi ve balistik füze gönderildi. Bu tehditlerin çoğunun İsrail hava sahası dışında önlendiğini belirtiliyor. İran ise saldırıda onlarca İHA ve füze kullandığını savunuyor. Saldırıda herhangi bir can kaybı veya yaralanma haber alınmadı.

Uzman Görüşleri:

Uzmanlar, bu saldırının İran ve İsrail arasındaki gerginliği daha da tırmandıracağını ve bölgede yeni bir çatışmaya yol açabileceğini uyarıyorlar. Uluslararası toplumdan ise her iki tarafa da ihtiyatlı davranma ve gerginliği tırmandırmaktan kaçınma çağrıları geliyor.

NELER OLMUŞTU?

İran, İsrail'e ilk doğrudan saldırıda yüzlerce füze ve insansız hava aracı fırlattı İsrail, ABD, İngiltere ve diğer güçlerin yardımıyla İran tarafından fırlatılan 300 insansız hava aracı ve füzenin büyük çoğunluğunu ele geçirdiğini söylüyor.

İran, İsrail'in iki hafta önce Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği baskına tepki olarak, benzeri görülmemiş bir saldırıyla İsrail'e karşı yüzlerce insansız hava aracı ve füze fırlattı .

Bir gecede yaşanan gerginlik, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 33.000'den fazla Filistinliyi öldüren ve kuşatma altındaki bölgeyi kıtlığın eşiğine getiren yıkıcı savaşından altı aydan fazla bir süre sonra geldi . Savaş bölgedeki gerilimleri artırdı, Lübnan ve Suriye cephelerine sıçradı ve İsrail hedeflerine Yemen ve Irak gibi uzak mesafelerden ateş açıldı.

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, İran salvosunun 300'den fazla "öldürücü insansız hava aracı, balistik füze ve seyir füzesinden" oluştuğunu ancak bunların yüzde 99'unun Fransa, İngiltere ve ABD'den gelen güçlerin yardımıyla durdurulduğunu söyledi.

Ordunun söylediğine göre İran'ın yanı sıra Irak ve Yemen'den de atılan füzeler, Tel Aviv de dahil olmak üzere İsrail genelindeki şehirlerde hava saldırısı sirenlerini çalıştırdı ve hava savunması mermileri durdururken patlamalar duyuldu. Sağlık görevlileri, güney İsrail'de bir kızın, durdurulan bir insansız hava aracından çıkan şarapnel parçası nedeniyle yaralandığını söylerken, ordu, "altyapıda küçük hasarın meydana geldiği güney İsrail'deki [İsrail askeri] üssü de dahil olmak üzere az sayıda isabet tespit edildiğini" söyledi.

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), 1 Nisan'da "Siyonist varlığın Suriye'deki İran konsolosluğunu hedef alma suçunun" cezasının bir parçası olarak True Promise Operasyonu kapsamında insansız hava araçlarını ve füzeleri fırlattığını söyleyerek saldırıyı doğruladı.

Şam'daki baskında aralarında Devrim Muhafızları'nın elit Kudüs Gücü'nden iki kıdemli generalin de bulunduğu 12 kişi öldürüldü. İsrail, konsolosluk saldırısının sorumluluğunu ne doğruladı ne de reddetti.

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, füzeler ve insansız hava aracı saldırısıyla meselenin artık "sonuçlanmış" olduğunu söyledi ve İsrail'i, "İsrail rejiminin başka bir hata yapması" halinde "çok daha sert" bir tepki vereceği konusunda uyardı.

Ayrıca ABD'yi çatışmanın dışında kalması konusunda uyardı.

Daha geniş bir tırmanma korkusu

Reuters haber ajansına göre, İran saldırısından önce Irak, Ürdün ve Lübnan hava sahalarını geçici olarak kapattıklarını açıklarken, Suriye de Şam çevresindeki Rus yapımı Pantsir karadan havaya savunma sistemlerini ve büyük üslerini yüksek alarma geçirdi.

Cumartesi günü erken saatlerde İran silahlı kuvvetleri, Hürmüz Boğazı yakınlarında İsrail'e bağlı bir konteyner gemisine el koydu .

ABD, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Meksika, Hollanda ve Norveç'in de aralarında bulunduğu Batılı ülkeler İran'ın füze ve drone saldırısını kınadı. Mısır ve Suudi Arabistan itidal çağrısında bulunurken, BM Güvenlik Konseyi İsrail'in talebi üzerine konuyu görüşmek üzere acil bir oturum planladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Cumartesi öğleden sonra Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle buluşmak için Delaware'deki sahil evindeki hafta sonu tatilini yarıda kesti. Ayrıca Cumartesi günü geç saatlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de konuşarak Washington'un müttefikinin güvenliğine yönelik "sert bağlılığını" yeniden doğruladı.

Biden, Netanyahu'ya "İsrail'in benzeri görülmemiş saldırılara karşı savunma ve onları yenme konusunda dikkate değer bir kapasite gösterdiğini, düşmanlarına İsrail'in güvenliğini etkili bir şekilde tehdit edemeyeceklerine dair açık bir mesaj gönderdiğini" söylediğini söyledi.

Netanyahu, X ile ilgili kısa bir paylaşımda İsrail'in zafere ulaşacağını söyledi.

"Önledik, püskürttük, birlikte kazanacağız" diye ekledi.

Bu arada Pentagon, savunma şefi Lloyd Austin'in İsrailli mevkidaşı ile "acil bölgesel tehditleri görüşmek üzere" konuştuğunu ve İsrail'in, İran ve onun bölgesel vekillerinin herhangi bir saldırısına karşı İsrail'i savunmak için ABD'nin tam desteğine güvenebileceğini açıkça belirttiğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de İran'ın saldırısını kınadı ve "bölge çapında yıkıcı bir tırmanışın gerçek tehlikesi konusunda derin alarma geçtiğini" söyledi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, Telegram sosyal medya uygulamasında, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'den gelen bir mektuba ek olarak İran'dan da, saldırının meşru müdafaa hakkını düzenleyen BM Şartı çerçevesinde olduğunu öne süren bir mektup aldığını söyledi.

Polyanskiy, "Sonuncusu, İsrail'in yanıt vermesi halinde İran'ın daha güçlü ve kararlı bir şekilde yanıt vereceği konusunda uyarıyor" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, durumu "Gazze ihtilafının son yayılımı" olarak tanımlayarak tüm taraflara "soğukkanlılık ve itidal" çağrısında bulundu. Gerginliğin tırmanmasından derin kaygı duyduğunu belirten kuruluş, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının "hemen sona ermesi gerektiğini" söyledi.

Analistler, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının daha fazla gerilimi önlemek için dikkatle ayarlandığını belirtti.

Üniversitesi uluslararası ilişkiler profesörü Hasan Barari, "İranlıların yapmaya çalıştığı şey, caydırıcılığını yeniden kazanmak ve kendi vekillerinin önünde zayıf görülmemek için ölçülü, hesaplı bir saldırı tasarlamaktır" dedi. Katar.

Ancak saldırının Gazze'deki durumu daha da kötüleştirebileceğinden endişe duyduğunu ifade etti.

"Hükümetteki bazı sağcı politikacıların bunu bir fırsat olarak göreceğini biliyorum çünkü dünyanın dikkati İran-İsrail'e çevrildi ve o zaman Gazze'de muhtemelen korkunç bir şey yapabilirler" dedi.

Ekleme Tarihi: 14 Nis 2024 11:00