Dünya Güncelleme Tarihi: 15 Nis 2024 00:00

İran neden ve nasıl İsrail'e tarihi saldırı başlattı?

İran, dünyadaki en büyük insansız hava aracı saldırısını ve tarihindeki en büyük füze saldırısını gerçekleştirdi.

israil iran

İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya misilleme olarak İran'ın Pazar günü bir gecede İsrail'i doğrudan hedef almak için yüzlerce insansız hava aracı ve füze kullanması bazı önemli siyasi ve askeri emsaller oluşturdu.

Bu, şimdiye kadar herhangi bir ülke tarafından gerçekleştirilen en büyük insansız hava aracı saldırısıydı ve İran, neredeyse yarım yüzyıldır baş düşman olarak kaldıktan sonra ilk kez doğrudan İsrail'e saldırıyordu .

Tahran'ın, daha büyük bir bölgesel savaş korkusunu güçlendiren ve aynı zamanda İsrail'in Gazze savaşının yönünü de etkileyebilecek saldırıya karar verirken hangi siyasi, askeri ve ekonomik hususları hesaba katmış olabileceğine bir bakalım.

Politika

İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney de dahil olmak üzere Tahran'daki üst düzey liderlerin, İsrail ve diğerlerinin saldırılarına yönelik "cezalandırma" yeminlerini yerine getirmeye niyetli olduklarını göstermek için operasyonu "Gerçek Vaat" olarak adlandırdı .

Saldırı, 1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıda aralarında Suriye ve Lübnan'daki operasyonlardan sorumlu iki generalin de bulunduğu yedi Devrim Muhafızları üyesinin ve diğer altı kişinin öldürülmesine yanıt olarak düzenlendi.

Bu esas olarak İran'ın caydırıcılığını güçlendirmeyi amaçlıyordu; eleştirmenler, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin bölgedeki giderek artan çatışmacı politikaları ve askeri saldırıları, özellikle de Ocak 2020'de Irak'ta üst düzey general Kasım Süleymani'ye düzenlenen suikast sonrasında taviz verildiğini söylüyordu.

İranlı yetkililerin ayrıca, Gazze'deki savaşın etkilerinin ortasında İsrail'in hava saldırısında Suriye'deki diğer bir üst düzey Devrim Muhafızları komutanı Razi Musavi'ye Aralık ayı sonlarında düzenlenen suikastın ardından bir dereceye kadar "stratejik sabır" gösterdikleri görülüyor.

Eylemsizlik, daha düşük dereceli saldırılar veya bölgedeki uyumlu grupların "direniş ekseni" üzerinden askeri eylemle yetinmek, bu bağlamda İran için hem yerel hem de yurtdışında çok maliyetli olarak görülecektir.

Tahran, İsrail'in ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun güç durumdaki hükümetinin bölge genelinde gerilimi tırmandırmaktan ve ABD ordusunu İran'a karşı daha fazla harekete geçmeye zorlamaktan fayda görebileceğini kabul etse bile bu durum geçerli .

Öte yandan, İran'ın benzeri görülmemiş saldırıları kısa süreliğine dünyanın dikkatini Gazze Şeridi'nde onbinlerce kadın ve çocuğun ölümünden uzaklaştırmış olabilir, ancak uzun vadede İran'ın Müslüman dünyasında yumuşak güç kazanımlarına dönüşebilir. Diğer bölgesel güçlerle karşılaştırıldığında.

Suudi Arabistan, Gazze'deki katliama rağmen İsrail'le ilişkileri normalleştirmeyi reddetmedi ve Türkiye , İsrail hükümetinin bebeklerin açlıktan öldüğü kuşatma altındaki bölgeye havadan yardım gönderilmesine izin vermemesinin ardından bu hafta başında İsrail'e yapılan bazı ihracatı sınırlamaya başladı. . Ancak hem Suudi Arabistan hem de Türkiye, İsrail'in Gazze'deki savaşını derinden ve yüksek sesle eleştirdi.

Diplomatik misyonlara yönelik saldırılar Viyana Konvansiyonu'nun ihlaline işaret ettiğinden ve BM Şartı'nın 51. Maddesi, İsrail'in büyük ölçüde eğildiği bir şey olan "doğal meşru müdafaa hakkını" koruma altına aldığından, İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde makul argümanları olabilir. Gazze savaşının başlangıcından bu yana.

İran için askeri ilklerin listesi

İran'ın İsrail'e saldırmak için tam olarak kaç adet insansız hava aracı veya balistik ve seyir füzesi kullandığına dair resmi bir teyit yok ancak İsrail ordusu 300'den fazlasının fırlatıldığını söyledi.

İran insansız hava araçları son birkaç yıldır, özellikle de Rusya'nın iki yılı aşkın bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından uluslararası manşetlerde yer alıyor. Ukraynalı yetkililer, Rus ordusunun İran tasarımı Şahed insansız hava araçlarının kendi bölgelerine yağmaya devam ettiğini söylüyor .

İran devlet televizyonu Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'e düzenlenen saldırıda yaklaşık 50 kg (110 pound) ağırlığında nispeten küçük bir savaş başlığı taşıyan Shahed-136 kamikaze insansız hava araçlarının kullanıldığını söyledi.

Devrim Muhafızları'na bağlı Telegram kanalları, saldırıda 136 modelindeki pervane yerine turbojetle çalışan Shahed-238'in de kullanıldığını söyledi. 238 modeli, saatte 600 km'ye (372 mil) kadar ulaştığına inanılan çok daha yüksek hızlar için manevra kabiliyetinden bir miktar ödün veriyor.

İran'ın Ortadoğu'daki en büyük ve en çeşitli füze cephaneliğine sahip olduğu uzun zamandır biliniyordu ancak bu, İran'ın yeteneklerinin açık ara en büyük sınavıydı.

Devlet televizyonu, Emad uzun menzilli balistik füzesinin ve Paveh seyir füzesinin İsrail'e saldırmak için kullanıldığını söyledi.

Şubat ayında, İsrail'deki Palmachim hava üssüne saldırı simülasyonunu da içeren büyük ölçekli askeri tatbikatlarda Devrim Muhafızları, Emad füzelerini kullandı ve bir savaş gemisinden Dezful balistik füzesini fırlattı.

İran ayrıca teorik olarak İsrail'e yedi dakika kadar kısa bir sürede varabilecek hipersonik bir balistik füze olan Fattah'a ve aynı ailenin seyir füzesi versiyonuna da sahip. Füzelerin Pazar günü erken saatlerde düzenlenen saldırılarda kullanıldığına dair hiçbir belirti yoktu.

Her iki durumda da, birkaç saat süren çok katmanlı saldırılarla İran, gerçek bir askeri operasyonda en uzun mesafelerden bazılarını kat eden şimdiye kadarki en büyük insansız hava aracı ve füze saldırılarını gerçekleştirmeyi başardı.

Devrim Muhafızları Başkomutanı Hossein Salami, "Operasyon beklentilerimizi aşan bir başarı düzeyine ulaştı" dedi ve mermilerin yalnızca İsrail saldırılarını başlatmak için kullanıldığı iddia edilen Negev çölündeki Nevatim hava üssü de dahil olmak üzere askeri bölgeleri hedef aldığını ekledi. Suriye'deki İran Konsolosluğu'nda.

Ekonomik etkileri nelerdir?

Tarihi saldırıların zaten sıkıntılı olan İran ekonomisi üzerindeki etkisi, konsolosluk saldırısından bu yana neredeyse iki hafta içinde saldırıyı planlayan İranlı liderlerin dikkate almaları gerekenler listesindeki siyasi ve askeri boyutların ağırlığından muhtemelen daha düşüktü.

Ancak beklendiği gibi yerel piyasalarda ani bir tepki oluştu; çatışmanın daha da bölgesel bir savaşa dönüşme ihtimaline ilişkin artan endişeler arasında yabancı para birimleri yükselişe geçti.

İran'ın düşen ulusal para birimi riyal , Pazar günü yeniden güç kazanmadan önce tüm zamanların en düşük seviyesi olan 670.000 ABD dolarına geriledi.

Yarı resmi Tasnim haber sitesi Pazar günü, ihtiyatlı bir atmosferin hakim olması nedeniyle Tahran ve diğer piyasalarda çok az döviz ve altın işlemlerinin gerçekleştiğini bildirdi.

Tahran savcılığı Pazar günü yaptığı açıklamada, ismi açıklanmayan bir gazeteci ve çalıştıkları Cihan-e Sanat gazetesi hakkında "toplumun psikolojik güvenliğini bozmak ve ülkenin ekonomik atmosferini bozmak" suçlamasıyla dava açıldığını duyurdu.

Ekleme Tarihi: 15 Nis 2024 00:00