Dünya Güncelleme Tarihi: 5 Haz 2024 08:00

İspanya, Norveç ve İrlanda ile Slovenya da Filistin'i tanıdı

İsrail'in Filistin'e saldırılarına Avrupa'dan tepkiler artmaya devam ediyor. İspanya, Norveç ve İrlanda'nın ardından Slovenya da Filistin'i resmen tanıdı.

netenyahu

Slovenya, Filistin Devletini Resmen Tanıdı

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına Avrupa'dan tepkiler artmaya devam ediyor. İspanya, Norveç ve İrlanda'nın ardından Slovenya da Filistin'i resmen devlet olarak tanıdı. Karar, Slovenya parlamentosunda yapılan oylama sonucunda kabul edildi.

Kararın Ayrıntıları

Slovenya parlamentosunda yapılan oylamada, 90 sandalyeli mecliste Filistin devletinin tanınmasına yönelik kararname 52 evet oyuyla onaylandı. Diğer milletvekilleri oylamaya katılmadı.

Slovenya Başbakanı Robert Golob, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, "Müttefiklerimizle Filistin'in tanınması konusunu bu yılın şubat ayında konuşmaya başladık. O zamanki değerlendirmemiz şuydu; henüz zamanı değil. Biz Slovenler 1000 yıldır bu hakkın hayalini kuruyorduk. Bunu 33 yıl önce elde ettik. Ne yazık ki Filistin ulusu bu hakkı henüz elde edemedi." dedi.

1967 Sınırlarıyla Tanıma

Başbakan Golob, Filistin'i uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla, bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıdıklarını ifade etti.

Avrupa'dan Gelen Tepkiler

İspanya, Norveç ve İrlanda, 28 Mayıs'ta Filistin'i resmen devlet olarak tanıdıklarını duyurmuştu. İsrail'in Gazze'de binlerce Filistinliyi katletmesi sonrası Avrupa ve Amerika'da pek çok sivil protesto gösterileri düzenlenmiş ve Filistin'le ilgili olumlu yönde bir kamuoyu baskısı oluşmuştu.

Ekleme Tarihi: 5 Haz 2024 08:00