Dünya Güncelleme Tarihi: 2 Haz 2024 19:00

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'dan ateşkes açıklaması

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: İsrailli Rehinelerin Serbest Bırakılması Halinde Ateşkesi Desteklerim

herzog

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: İsrailli Rehinelerin Serbest Bırakılması Halinde Ateşkesi Desteklerim

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze Şeridi'nde 3 aşamalı ateşkes önerisini kabul etmesi halinde Başbakan Binyamin Netanyahu'yu destekleyeceğini söyledi. Herzog, desteğinin şartı olarak Hamas'ın elindeki tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını istedi.

Herzog, Tel Aviv Üniversitesi'nde düzenlenen hukuk konferansında konuştu. "Başbakan'a, (Hamas'ın elinde bulunan) rehinelerin serbest bırakılması adına yapacakları anlaşma için kendisine ve hükümete destek vereceğimi söyledim." dedi. "Devlet tarafından korunmayan İsrail vatandaşları söz konusu olunca, İsrail devletinin güvenlik çıkarlarını koruyacak bir anlaşmanın parçası olarak evlerine iade edilmelidir." ifadelerini kullandı.

3 Aşamalı Ateşkes Önerisi

Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtti. İlk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmesi ve tarafların elindeki esirlerin bir bölümünün serbest bırakılması öngörülüyor. İkinci aşamada, kalan tüm canlı esirlerin serbest bırakılması ve İsrail'in Gazze'den çekilmesi (ilk aşamadaki), geçici ateşkesin kalıcı olarak çatışmaların sonlandırılmasına dönüşeceği, tarafların tüm başlıklarda anlaşmaya varması durumunda üçüncü aşamaya geçileceği, bu aşamada da Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceği ve tarafların elinde kalan ölü rehinelerin teslim edileceği belirtiliyor.

Netanyahu Savaşın Devam Etmesinde Israrcı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nde tüm hedefleri gerçekleşinceye kadar savaşın devam etmesinde ısrarcı olduğunu ifade etti.

Hamas Ateşkes Önerisine Sıcak Bakıyor

Hamas, İsrail'in sunduğu ve ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı "kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimi" önerilerine olumlu baktıklarını duyurdu.

Can Kaybı 36 Bini Geçti

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15.328'i çocuk, 10.171'i kadın olmak üzere 36.439 Filistinli öldürüldü, 82.627 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Ekleme Tarihi: 2 Haz 2024 19:00