Dünya Güncelleme Tarihi: 10 Eki 2023 22:00

İsrail Hamas savaşı Ortadoğu'da geniş savaşa yol açar mı?

Hamas'ın saldırısı sonrası İsrail bombardımanı ile kan gölüne dönen Gazze'deki çatışmalar Ortadoğu'da daha geniş bir bölgeye yayılır mı?

Gazze bombardıman sonrası

İsrail , cumartesi günü havadan, denizden ve karadan benzeri görülmemiş bir saldırı gerçekleştirdikten sonra Filistinli militan grup Hamas'a savaş ilan etti .

Büyük ölçekli sürpriz saldırı İsrail'de en az 900 kişinin ölümüne yol açtı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik ölümcül misilleme hava saldırılarına yol açarak en az 765 kişiyi öldürdü.

Militanlar, Gazze'ye çekilirken yanlarına en az 100 rehine aldıklarını iddia etti ve hava saldırılarının herhangi bir uyarıda bulunmadan Gazze'yi hedef alması halinde onları öldürmekle tehdit ettiler. İsrail, Hamas'ın ağır bir bedel ödeyeceğinin sözünü verdi ve şimdi Gazze'ye kara harekâtı hazırlığında olabilir.

Şu ana kadar bildiklerimiz bunlar.

Cumartesi sabahı ne oldu?

Gazzeli militanlar cumartesi sabahı İsrail kasabalarına binlerce roket fırlattıktan sonra, İsrail ile sıkı bir şekilde güçlendirilmiş sınır çitini aştı ve militanları İsrail topraklarının derinliklerine gönderdi. Orada Hamas'ın silahlı adamları, siviller ve askerler de dahil olmak üzere yüzlerce insanı öldürdü ve bazen evlerinden rehin aldı.

Sokaklarda çatışmalar devam ederken İsrail birliklerinin kontrolü geri alması iki günden fazla sürdü. Pazartesi günü İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'la çatışmaların sona ermesinin ardından Gazze'nin güney sınırındaki tüm İsrail topluluklarının kontrolünü geri aldığını söyledi.

IDF sözcüsü Jonathan Conricus Salı günü yaptığı açıklamada, Cumartesi günkü saldırıdan bu yana İsrail'de "yaklaşık 1500" Hamas savaşçısının cesedinin çıkarıldığını söyledi.

Gazze bomba

İsrail, 1948 Arap-İsrail savaşından bu yana kendi topraklarında sokak çatışmalarında rakipleriyle karşılaşmadığı için saldırılar taktik ve ölçek açısından benzeri görülmemişti. Ayrıca bugüne kadar bu kadar çok sivilin hayatına mal olan bu büyüklükte bir terör saldırısıyla da karşılaşmamıştı. Hamas daha önce İsraillileri kaçırmış olsa da, aralarında çocuklar ve yaşlıların da bulunduğu düzinelerce kişiyi aynı anda rehin almamıştı.

Hamas, operasyonu "El Aksa Fırtınası" olarak adlandırdı ve saldırının, İsrail'in kadınlara yönelik saldırıları, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yapılan saygısızlık ve Gazze'de devam eden kuşatmaya tepki olduğunu söyledi.

İsrail nasıl karşılık verdi?

Saldırıya yanıt olarak İsrail savaş ilan etti ve Gazze'deki şüpheli Hamas ve İslami Cihad hedeflerini vuran "Demir Kılıç Operasyonu"nu başlattı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, Pazartesi gününden itibaren Gazze'de aralarında düzinelerce çocuğun da bulunduğu yüzlerce kişinin öldürüldüğünü söyledi.

İsrail askeri operasyonlarının Hamas'ı hedef almaya devam etmesi ve İsrail ile Gazze arasındaki tüm geçişlerin kapatılması nedeniyle İsrail, Gazze'deki sivillere güvenlikleri için yerleşim alanlarını derhal terk etmeleri çağrısında bulundu; bu da potansiyel olarak bölgeye kara saldırısı için zemin hazırlıyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze'nin "tam kuşatma" emrini verdiğini söyledi. “Elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok. Her şey kapandı” diye konuştu ve su da verilmeyeceğini sözlerine ekledi.

İki taraf buraya nasıl geldi?

İsrailliler ile Filistinliler arasında gerginlikler, İsrail'in 1948'deki kuruluşundan bu yana mevcut. On yıllar boyunca her iki taraftan da binlerce insan öldürüldü ve çok daha fazlası da yaralandı.

İsrail askeri

Şiddet bu yıl özellikle akut hale geldi. İşgal altındaki Batı Şeria'da yılın başından bu yana İsrail güçleri tarafından öldürülen Filistinlilerin (militan ve sivil) sayısı neredeyse yirmi yılın en yüksek rakamına ulaştı. Aynı şey, Filistin saldırılarında öldürülen İsrailliler ve çoğu sivil olan yabancılar için de geçerli.

İsrail, 1967 savaşında Gazze'yi Mısır'dan ele geçirdi, ardından 2005'te askerlerini ve yerleşimcilerini geri çekti. Yaklaşık 2 milyon Filistinliye ev sahipliği yapan bölge, Filistinli rakip grup El Fetih ile yaşanan kısa bir iç savaşın ardından 2007'de Hamas'ın kontrolü altına girdi. Filistin Yönetimi'nin omurgası.

Hamas'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından İsrail ve Mısır, bölgeyi sıkı bir kuşatma altına aldı ve bu kuşatma halen devam ediyor. İsrail ayrıca Gazze'ye yönelik hava ve deniz ablukasını da sürdürüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü bölgeyi “açık hava hapishanesi” olarak nitelendirdi. Nüfusunun yarısından fazlası yoksulluk içinde yaşıyor ve gıda sıkıntısı çekiyor ve nüfusunun neredeyse %80'i insani yardıma muhtaç.

Hamas ve İsrail birçok kez savaştı. Cumartesi günkü operasyondan önce ikili arasında son savaş 2021'de yaşanmıştı ve 11 gün sürmüştü ve Gazze'de en az 250, İsrail'de ise 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Cumartesi günkü saldırı, İsrail'in Arap komşularının , Yahudi takviminin en kutsal günü olan 6 Ekim 1973'te Yom Kippur'da İsrail'e sürpriz bir saldırı başlattığı 1973 savaşının üzerinden neredeyse 50 yıl geçti .

Gazze gece bombardımanı

Hamas nedir?

Hamas, 1920'lerin sonlarında Mısır'da kurulan Sünni İslamcı bir grup olan Müslüman Kardeşler'in içinden çıkan, 1987'de ortaya çıkan askeri kanadı olan İslamcı bir örgüttür .

Çoğu Filistinli grup ve siyasi parti gibi grup da İsrail'in işgalci bir güç olduğu ve Filistin topraklarını kurtarmaya çalıştığı konusunda ısrar ediyor. İsrail'i gayri meşru bir devlet olarak görüyor ve onun yıkılması çağrısında bulunuyor.

Diğer bazı Filistinli grupların aksine Hamas, İsrail'le ilişki kurmayı reddediyor. 1993 yılında, İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında yapılan ve FKÖ'nün İsrail'in yanında bağımsız bir Filistin devleti vaadi karşılığında İsrail'e karşı silahlı direnişten vazgeçmesini öngören bir barış anlaşması olan Oslo Anlaşmalarına karşı çıktı. Anlaşmalar ayrıca İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Filistin Yönetimi'ni (PA) kurdu.

Hamas kendisini, İsrail'i tanıyan ve onunla çok sayıda başarısız barış girişiminde bulunan Filistin Yönetimi'ne alternatif olarak sunuyor . Yıllardır Filistinliler nezdinde itibarı zedelenen Filistin Yönetimi, bugün Başkan Mahmud Abbas tarafından yönetiliyor.

Hamas yıllar boyunca İsrail'e yönelik birçok saldırıyı üstlendi ve ABD, Avrupa Birliği ve İsrail tarafından terör örgütü olarak tanımlandı. İsrail, baş düşmanı İran'ı grubu desteklemekle suçluyor

Gazze gece bombardımanı

Çatışmalar sonrasında ne olur?

İsrail şu anda savaş durumunda ve Gazze'de olası bir kara operasyonu için birliklerini seferber etmeye başladı bile. Saldırısının Hamas'a ağır bir bedel ödeteceğini ve İsrailli rehineleri bölgeden almayı planladığını söyledi.

İsrail daha önce de rehine durumlarıyla uğraşmıştı ancak hiçbir zaman bu ölçekte olmamıştı. Geçmişte militanlar çoğunlukla İsrail hapishanelerinde tutulan tutukluların serbest bırakılması karşılığında İsraillilerin serbest bırakılmasını talep ediyordu. İsrail , 2011'de İsrailli asker Gilad Şalit karşılığında 1.027 Filistinliyi takas etti ve 2004'te aralarında iki üst düzey Hizbullah yetkilisinin de bulunduğu iki düzineden fazla Lübnanlı ve Arap mahkumu, İsrailli iş adamı ve yedek albay Elhanan Tannenbaum'un yanı sıra, İsrailli bir işadamı ve yedek albay karşılığında serbest bıraktı. üç IDF askerinin cesetleri. İsrail, 2008'de beş Filistinli ve beş Lübnanlı tutukluyu serbest bıraktı ve iki İsrail askerinin cesetleri karşılığında yaklaşık 200 Arap savaşçının cesetlerini iade etti.

Hamas 100 veya daha fazla kişiyi rehin aldığını söylüyor. Gazze'deki varlıkları şüphesiz İsrail'in oradaki herhangi bir askeri operasyonunu karmaşık hale getirecektir.

Militan grubun silahlı kanadı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in herhangi bir uyarıda bulunmadan Gazze'deki insanları hedef alması durumunda sivil rehineleri öldürmeye ve eylemi yayınlamaya başlayacağını söyledi.

Bu, IDF'nin Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirmeyi planladığını açıklamasının ardından geldi. Sözcüsü Yarbay Richard Hecht, amacın "Gazze bölgesini sona erdirmek" ve "tüm bölgeyi kontrol etmek" olduğunu söyledi.

İsrail ordusunun bir binayı bombalamadan önce sivillere yaptığı uyarı olan “çatıya vurun” uyarısını durdurup durdurmadığı sorulduğunda. Hecht, Hamas'ın "çatıyı çalmadığını" söyledi.

“İçeri girip ambulanslarımıza el bombası attıklarında çatıyı çalmadılar. Bu, savaş. Ölçek farklı” dedi Hecht.

Üst düzey Hamas üyesi Salih el Aruri, Cumartesi günü El Cezire Arapça'ya verdiği demeçte, Hamas'ın "savaş ve her düzeyde gerilimi tırmandırma dahil tüm seçeneklere" hazır olduğunu söyledi.

El Aruri, "Bu savaşın sona ermesine karar vermemiz için en iyi karar olacak kara istilası da dahil olmak üzere en kötü senaryoya hazırız" dedi.

Bombalama Gazze

Bu daha geniş bir bölgesel çatışmaya yol açabilir mi?

Hamas'ın operasyonu karmaşık ve koordineli bir şekilde gerçekleştirildi ve önemli miktarda planlama yapılması gerekiyordu. Grubun yurt dışından yardım almış olabileceği yönünde spekülasyonlar yaygındı ve bu kanıtlanırsa daha geniş bir bölgesel savaş ihtimalini artırabilecekti.

İsrail, İran'ın Hamas'ı yılda 100 milyon dolar civarında desteklediğini söylüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı 2021'de grubun İran'dan finansman, silah ve eğitim aldığını ve ayrıca Körfez Arap ülkelerinden toplanan bazı fonları aldığını söyledi.

ABD'li bir yetkili CNN'e "Elbette İran da dahil" dedi. “Yıllardır Hamas ve Hizbullah'a destek verdiler.”

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın saldırıda doğrudan yer alıp almadığını söylemek için henüz çok erken olduğunu ancak Washington'un konuyu "çok yakından" takip edeceğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, Pazar günü Hamas lideri İsmail Haniye ile telefonda görüştü ve daha sonra Filistin halkını İsrail'e karşı kazandıkları "zaferden" dolayı tebrik etti. Ancak Pazartesi günü İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, Hamas saldırısına atıfta bulunarak İslam Cumhuriyeti'nin "Filistin'in tepkisinde yer almadığını" söyledi. "Bu yalnızca Filistin'in kendisi tarafından alınır" dedi.

israilli kadın ağlama

Savunma Bakanı Lloyd Austin'e göre ABD bu arada Doğu Akdeniz'e bir uçak gemisi saldırı grubu gönderdi . ABD'li bir yetkili CNN'e, ABD'nin ayrıca İran'ın potansiyel saldırganlığını veya savaşın İsrail sınırlarının ötesine yayılmasını caydırmak için Orta Doğu'ya daha fazla savaş uçağı göndereceğini söyledi.

İsrail savaşta yeni cephelerin açılması tehdidiyle de karşı karşıya kalabilir. Yakın komşularından yalnızca Ürdün ve Mısır ile barış içindedir ve resmi olarak Lübnan ve Suriye ile savaş halindedir. İsrail, bu iki ülkeden saldırı olması durumunda hazır olduğunu söyledi.

Al Manar kanalı, İran tarafından desteklenen Lübnanlı militan grup Hizbullah'ın Hamas'ın saldırısını övdüğünü ve "yurt içi ve yurt dışında" Filistinli militan gruplarla temas halinde olduğunu söyledi. Pazar günü grup, Şeba Çiftlikleri olarak bilinen bölgedeki üç İsrail tesisini füze ve toplarla hedef alma sorumluluğunu üstlendi. Bölge Lübnan tarafından İsrail işgali altında kabul ediliyor. İsrail topçu ateşiyle karşılık verdi.

Pazartesi günü IDF, Lübnan'dan İsrail'e sızan "bir dizi silahlı şüpheliyi" öldürdüğünü ve askerlerin bölgede arama yaptığını söyledi. Lübnan Başbakan adayı Najib Mikati Pazartesi günü ülkesinin çatışmanın içine çekilmek istemediğini söyledi.

Ekleme Tarihi: 10 Eki 2023 22:00