Dünya Güncelleme Tarihi: 15 Nis 2024 00:00

İsrail'in İran'a cevabı stratejik olacak!

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İran'ın geçtiğimiz gece düzenlediği füze saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Benny Gantz

İsrail'in İran'a Cevabı Stratejik Olacak, Benny Gantz Belirtti

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İran'ın geçtiğimiz gece düzenlediği füze saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gantz, İsrail'in bu saldırıya "bize uygun olan zamanda ve şekilde" karşılık vereceğini vurgulayarak, ani bir misillemadan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

İsrailli lider Benny Gantz, Pazar günkü konuşmasında, Başbakan Benjamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin, artan bölgesel gerilimler arasında nasıl bir tepki verilmesi gerektiğini değerlendirdiği bir dönemde, İran'ın gece boyunca gerçekleştirdiği füze saldırısının maliyetinin "zamanı geldiğinde kesin olarak belirleneceğini" söyledi.

Gantz, devasa saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail'in derhal misilleme yapma yoluna gitmek yerine, öncelikle İsrail ve önemli Batılı müttefiklerinin, İsrail ordusunun ifadesine göre 300'den fazla saldırıyı engellemesine olanak tanıyan stratejik bir ittifakı güçlendirmesi gerektiğini dile getirdi. İran tarafından yönlendirilen dronlarla gerçekleştirilen bu saldırılar, bölgesel işbirliği sistemlerinin şu anda daha da güçlendirilmesini gerektirdiğini gösteriyor.

Eski savunma bakanı Gantz, "Bu olay henüz bitmedi. Kurduğumuz ve önemli sınavını verdiğimiz stratejik ittifak ve bölgesel işbirliği sisteminin şimdi güçlendirilmesi gerekiyor," dedi. "İsrail, dün itibarıyla Ortadoğu'da askeri ve teknolojik gücün ve güvenliğin çıpası olduğunu bir kez daha kanıtladı."

İran, füze saldırısını, İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin Şam kentinde bulunan İran konsolosluğuna düzenlediği ölümcül saldırıya yanıt olarak gerçekleştirdiğini belirtti. İran İslam Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, saldırıyı BM Şartı'nın 51. maddesi kapsamında meşru müdafaa olarak nitelendirdi.

Buna karşın, İran'ın BM misyonu, Pazar günü eski adıyla Twitter olan X platformunda yaptığı açıklamada, saldırının "sonlandırılmış sayılabileceğini" ancak İsrail'in misilleme yapmaya karar vermesi halinde "çok daha şiddetli" bir saldırı olacağını duyurdu. Ayrıca, Beyaz Saray'a İsrail'in misillemesini desteklemenin ABD askeri üslerinin hedef alınmasına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bu gelişmelerin ardından, Netanyahu, İsrail'in saldırıya tepkisini değerlendirmek üzere savaş kabinesini acil toplantıya çağırdı. Aynı zamanda, G-7 liderleri de konuyu görüşmek üzere sanal bir toplantı düzenledi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, G-7 toplantısının ardından yaptığı açıklamada, grubun İran'ın saldırısını "oybirliğiyle kınadığını" ancak "tüm tarafların itidal göstermesi gerektiğini" belirtti. Michel, "Gerginliğin azaltılması yönünde çabalarımızı sürdüreceğiz. Gazze'deki krizin, özellikle acil ateşkes yoluyla, en kısa sürede sona erdirilmesi büyük önem taşıyor," dedi.

Netanyahu, İsrail'in güçlü bir tepki göstereceğini ve İsrail ordusunun her türlü senaryoya hazır olduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise, Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran'a karşı askeri bir müdahaleye katılmayacağını ifade etti. Hem İsrail hem de ABD tarafından, Netanyahu'nun daha ılımlı bir alternatifi olarak değerlendirilen Gantz, İsrail'in hemen tepki vermemesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu belirtti. "İran tehdidiyle karşı karşıya kaldığımızda bölgesel bir koalisyon kuracağız ve bize uygun olan şekilde ve zamanda İran'dan bedelini alacağız. Ve en önemlisi, düşmanlarımızın bize zarar verme arzusu karşısında birleşeceğiz ve güçleneceğiz," dedi.

Ekleme Tarihi: 15 Nis 2024 00:00