Çevre Güncelleme Tarihi: 7 Şub 2024 08:00

İstanbul'un Kuzey Ormanları'nda talan: Rant açlığı bitmiyor

AK Parti iktidarı tarafından yürütülen mega projelerin etkisiyle büyük zarar gören Kuzey Ormanları, şimdi de madencilerin hedefi haline gelmiş durumda.

Kuzey Ormanları maden

Megakentteki Kuzey Ormanları'nda Artan Talan: Rant Açlığı Bitmiyor

AKP iktidarı tarafından yürütülen mega projelerin etkisiyle büyük zarar gören Kuzey Ormanları, şimdi de madencilerin hedefi haline gelmiş durumda. İstanbul'un önemli su havzalarından birine ev sahipliği yapan bu ormanlık alan, yapılaşmanın artmasıyla birlikte büyük şirketlerin rant beklentilerine maruz kalıyor. Uzun süredir bölgede faaliyet gösteren Akçansa Çimento, sittaşı ocağı işletmekte ve şimdi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurarak maden sahasını genişletmek istiyor. Onay alınması durumunda, 76 hektarlık orman alanı daha maden işletimi için kullanılacak; ki bu da 107 futbol sahası büyüklüğündedir. Proje kapsamında yılda 4 milyon ton malzeme üretimi planlanıyor, ve alanda ANFO tipi patlayıcı ve dinamit kullanılacak.

Proje sahası ve çevresinde birçok bitki ve hayvan türü bulunuyor. Gökkuzgun gibi nesli tehlike altındaki kuş türleri ve soyu tükenme riski taşıyan kara kaplumbağası da bu ekosistemde yer alıyor.

Devlet Ormanı Tehlikede:

Cumhuriyet gazetesi, Kuzey Ormanları'ndaki talana sık sık dikkat çekiyor. Son zamanlarda, Çatalca bölgesinde 973 futbol sahası büyüklüğünde maden işletme girişimi haberleriyle gündeme gelmişti. Benzer bir şekilde, iktidara yakın şirketlerden Limak Holding'e bağlı Limak Çimento, Tekirdağ Saray mevkiinde gnays ocağı işletmek için başvuruda bulunmuştu. Tamamı devlet ormanı olan bu bölgede gerçekleştirilecek proje, hayata geçerse 110 futbol sahası büyüklüğündeki alanın maden faaliyetine kurban gitmesi anlamına gelecek. (Cumhuriyet Şeyda Öztürk)

Ekleme Tarihi: 7 Şub 2024 08:00