Ekonomi Güncelleme Tarihi: 14 Ara 2016 22:26

İthal domuz eti Meclis gündeminde!

500 tonluk domuz eti ithalatı Meclis gündemine taşındı. CHP'li Fikri Sağlar, Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplandırması için soru önergesi verdi.

İthal domuz eti Meclis gündeminde!

Moldova Cumhuriyeti'nden 500 ton domuz eti ithalatına izin veren tebliğ Meclis gündemine taşındı. CHP Milletvekili Fikri Sağlar, verdiği soru önergesinde yapılacak domuz eti ithalatının kimler için ve ne amaçla yapıldığını sordu.

İnternethaber'in duyurduğu domuz ithalatıyla ilgili tartışma büyüyor. Moldova Cumhuriyeti'nden ithal edilecek 500 tonluk domuz eti için Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplandırması için soru önergesi veren

Türkiye 500 ton domuz eti ithal edecek!

CHP Milletvekili Fikri Sağlar, sıfır gümrük vergisiyle yapılacak ithalatın ne amaçla ve kimler için çıkarıldığını sordu.

İŞTE O SORU ÖNERGESİ

Dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olduğu iddiasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti’nin 4 milyon nüfuslu Moldava’dan domuz eti, süt ve süt ürünleri, tereyağı, yumurta, reçel, pasta, meyve suyu ve çakal eriği ithal edeceğine dair karar 7.12.2016 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır.

Tarım sektöründe ithalat artık alışageldiğimiz bir duruma dönüşmüştür. Seçim bölgem Mersin’de bile narenciye 20-30 kuruşa satılırken; sebze ve meyve ithalatı devam etmektedir. Ayrıca yalnızca tarım değil hayvancılık alanında da benzeri durum yaşanmakta, damızlık büyükbaş hayvan ithalatı artarak devam etmektedir. Gerekçesi de kırmızı et arzının talebi karşılamaması sonucunda fiyatlardaki yüksek seyir olarak açıklanmaktadır.

Türkiye hayvancılık bakımından elverişli bir konuma sahipken, et ithal etmesine anlam vermek mümkün değildir. Hele ki domuz avı yasağını kaldırmak yerine, domuz etinin ithal edilmesi açıklanamayacak kadar gülünçtür.

Bu çerçevede:

Türkiye, Moldova'dan 500 ton domuz eti ithal edecek mi? Edecekse hangi talep doğrultusunda edecek? Böyle bir ihtiyaç nereden doğdu?

Eğer ithalat söz konusu olmayacaksa tebliğde neden böyle bir ürün yer alıyor?

Ürün Türkiye'de kim tarafından, nerede ve nasıl kullanılacak?

Neden Türkiye’de domuz avı yasağı yasağını kaldırmak yerine, Moldova’dan domuz eti ithal edeceksiniz?

(internethaber)

Ekleme Tarihi: 14 Ara 2016 22:26