Yerel Güncelleme Tarihi: 11 Haz 2024 09:00

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan TCDD'ye İZBAN tepkisi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, TCDD'nin İZBAN'ın ray kullanım kirasını bir yılda 3.5 kat artırmasına sert tepki gösterdi.

cemil tugay

Cemil Tugay İsyan Etti: TCDD Kirayı 3.5 Kat Artırdı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan Tepki

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) İZBAN'ın ray kullanım kirasını bir yılda 3.5 kat artırmasına sert tepki gösterdi. Tugay, bu zamla birlikte İZBAN’ın borç yükünün ciddi şekilde arttığını belirterek, TCDD’nin bu durumda destek olması gerektiğini vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşiminde, Başkan Cemil Tugay’ın çağrısıyla İZBAN’daki ortaklık ve ray kira artışlarına ilişkin bir sunum yapıldı. Tugay, TCDD’nin İZBAN’ın borç yükünü artırmasına yönelik eleştirilerini dile getirdi.

Cemil Tugay'ın Açıklamaları

Başkan Tugay, sunum sırasında yaptığı açıklamalarda, TCDD'nin ray kullanım kirasını 71 milyon TL'den 245 milyon TL'ye çıkardığını belirtti. Tugay, "Biz bilet fiyatlarını artırmamışız. TCDD bu durumda İZBAN’ın borç yükünün artmaması için destek olmalı. Ama rayların kirasını bir senede 3,5 kat artırıyor," dedi.

Ortaklık ve Borç Yükü

İZBAN’ın TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak işletmesinde olduğunu hatırlatan Tugay, "TCDD kendi seferleri için de kullandığı bir hat için... Kendi yük trenlerini kullanıyor. Biz bilet fiyatlarını artırmamışız. Millete yük olmasın demişiz. Olayı göğüslemeye çalışmışız. Bunun için zarara giren bir kurum var. Bu kurumun yarısı da ortak olarak TCDD. TCDD bu durumda İZBAN’ın borç yükünün artmaması için destek olmalı," ifadelerini kullandı.

Halkın Bilgilendirilmesi Gerekiyor

Başkan Tugay, bu durumu halkın bilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Rayların kirasını bir senede 3,5 kat artırıyor. 71 milyondan 245 milyon TL'ye çıkıyor. Bunları belediye kendi özel işlerinde değil, halkın taşımacılığında kullanıyor. Bu zararın büyümesini değil, küçülmesine yardımcı olması gerekiyordu. Burada bir hata var. Ben vatandaşımızın bunu bilmesini istedim," dedi.

Bu gelişmeler, İzmir halkının toplu taşıma hizmetleri üzerindeki maliyet artışlarını ve bu maliyetlerin yönetimi konusundaki endişeleri gözler önüne seriyor. Başkan Tugay’ın açıklamaları, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Ekleme Tarihi: 11 Haz 2024 09:00