Ekonomi Güncelleme Tarihi: 11 Haz 2024 09:00

Japonya'da kurumsal iflaslar yüzde 42,9 arttı

Japonya'da Mayıs ayında yaşanan kurumsal iflaslar, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 42,9 oranında arttı.

japonya

Japonya'da Kurumsal İflaslar Yüzde 42,9 Arttı

Japonya'da Mayıs ayında yaşanan kurumsal iflaslar, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 42,9 oranında arttı. Kredi araştırma kuruluşu Tokyo Shoko Research, iflas bildiren kurumsal firmaların son durumunu inceledi ve Japonya genelinde iflas eden kurumsal firma sayısının Mayıs ayında 1009'a yükseldiğini açıkladı. Bu artış, Japonya'da son 11 yıldır ilk kez iflas eden kurumsal firma sayısının 1000'i aşmasıyla dikkat çekti.

Sektörel Dağılım

İncelemeye alınan 10 sektör arasında iflaslar en çok hizmet sektöründe yaşandı. Mayıs ayında 327 hizmet sektörü firması iflas etti. İkinci sırada ise 193 iflasla inşaat sektörü yer aldı. Döviz karşısında değer kaybeden Japon Yeni'nin, ham madde ve enerji maliyetlerini yükselttiği ve bu durumun firmalar üzerinde "karşılanamayan maliyetlere" yol açtığı belirtildi.

İflas Nedenleri ve Gelecek Beklentiler

İflas eden firmaların yaklaşık dörtte üçünün borcunun 100 milyon yenin (637 bin dolar) altında olduğu aktarıldı. Araştırma, iflas nedenleri arasında değer kaybeden Japon Yeni, enflasyon ve Kovid-19 ile ilgili desteğin sona ermesi kaynaklı işgücü daralmasının işletmeler üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. İflas sayısının artmasının beklendiği araştırmada, bazı firmaların kar açıklamasına rağmen işlerindeki toparlanmanın gecikmeleri nedeniyle finansman zorlukları yaşayacağı vurgulandı.

Japonya'da yaşanan bu ekonomik zorluklar, firmaların maliyet artışları ve işgücü daralmasıyla başa çıkmada karşılaştıkları güçlükleri gözler önüne seriyor. Özellikle döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve enflasyon, işletmelerin mali yapısını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, Japonya'da kurumsal iflasların önümüzdeki dönemde de artabileceği öngörülüyor.

Ekleme Tarihi: 11 Haz 2024 09:00