Dünya Güncelleme Tarihi: 23 May 2022 11:25

Japonya'ya giden ABD Başkanı Joe Biden Çin'i tehdit etti

Tokyo’da Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile buluşan Amerikan Başkanı Joe Biden, Çin’e meydan okudu

Japonya'ya giden ABD Başkanı Joe Biden Çin'i tehdit etti

Amerikan Başkanı Joe Biden, Tokyo’da Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile buluştu. Joe Biden, kürsüden Çin’e meydan okudu: “Eğer Çin Tayvan’a askeri müdahalede bulunursa, Amerikan askerleri devreye girer. Tayvan’ı koruyacağız.”

Amerikan Başkanı Joe Biden, Uzakdoğu seyahatine çıktı.

Haftasonu Güney Kore’nin başkenti Seul’a giden Joe Biden, Kuzey Kore’nin füze testlerini kınadı ve Güney Kore’nin yanında olduğunu söyledi.

Daha sonra Tokyo’ya geçen Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile buluştu.

ABD ASKERLERİ KORUYACAK

ABD Başkanı Joe Biden, ikili görüşmeden sonra basına açıklamalarda bulundu.

Joe Biden, “Eğer Çin, Tayvan’a askeri müdahalede bulunursa, Amerikan askerleri devreye girer. Tayvan’ı koruyacağız” dedi.

1949’da Çin İç Savaşı, Çin Komünist Partisi’nin zaferi ile sonuçlandı. İç savaşı kaybeden milliyetçi rejim Kuomintang, Tayvan Adası’na gitti ve yeni bir hükümet kurdu. Tayvan daha sonra, ABD ile müttefik oldu.

Çin, Tayvan ile birleşmek istiyor. Tayvan ise bağımsızlığını korumak istediğini belirtiyor.

DÖRTLÜ ZİRVEDE HEDEF ÇİN

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Avustralya’nın seçimi dün kazanan Başbakanı Anthony Albanese, Tokyo’ya gidecek. Tokyo’da ABD-Hindistan-Japonya-Avustralya dörtlü zirvesi yapılacak. Dörtlü zirvenin hedefinde ise Çin var.

Dörtlü zirvenin hedefinde Çin olduğu bildirildi. Pakistan’ın Çin’e olan desteğini açıklamasından sonra, hem Pakistan hem Çin ile sınır sorunları bulunan ve sık sık sınır çatışması yaşayan Hindistan’ın, ABD ile diplomatik teması arttırdığı ifade edildi.

Hindistan ve Çin askerleri, silahların yasak olduğu Himalayar bölgesinde 2020’de taş ve sopalarla çatıştı. İki taraftan da birçok asker öldü. 

Pakistan ve Hindistan arasındaysa Keşmir bölgesi sebebiyle 20. yüzyılda birçok savaş yaşandı. Hint ve Pakistanlı askerler, sık sık sınır çatışmasına giriyor. 

Avustralya’da ise seçimi kazanır kazanmaz Tokyo yolunu tutan Başbakan Anthony Albanese’in, ABD ile bulunan AUKUS ittifakını geliştireceği bildirildi.

Çin’in İngiliz dominyonuna mensup Solomon Adaları ile güvenlik antlaşması yapması ve askeri üs kuracak olması, Avustralya’nın tepkisini çekmişti.

Ekleme Tarihi: 23 May 2022 11:25