Magazin Güncelleme Tarihi: 30 Eki 2023 05:01

Jeyan Mahfi Ayral Tözüm

Babası tarafından tiyatroya yönlendirildiği zamanlar Jeyan Tözüm henüz mesleğe duygu dolu bir şekilde bağlanmamıştı

Jeyan Mahfi Ayral Tözüm, Türk tiyatro ve sinema dünyasında önemli bir yere sahip olan bir isimdi. 1938'de İstanbul'da doğan Jeyan Tözüm, tiyatro ile 45 yıl boyunca iç içe yaşadı. Tiyatro hayatına babası sayesinde başlayan Jeyan Tözüm, Muhsin Ertuğrul'un aradığı küçük bir kız çocuğu rolü sayesinde ilk adımını atmış oldu.

Türk tiyatro ve sinema dünyasında önemli bir yere sahip olan bir isimdi. 1938'de İstanbul'da doğan Jeyan Tözüm, tiyatro ile 45 yıl boyunca iç içe yaşadı. Tiyatro hayatına babası sayesinde başlayan Jeyan Tözüm, Muhsin Ertuğrul'un aradığı küçük bir kız çocuğu rolü sayesinde ilk adımını atmış oldu.

Babası tarafından tiyatroya yönlendirildiği zamanlar Jeyan Tözüm henüz mesleğe duygu dolu bir şekilde bağlanmamıştı. Ancak zamanla, çocuk oyuncu rolleriyle başlayan kariyeri genç kız ve genç kadın rolleriyle devam edince, Jeyan Tözüm bu işin bilincine varmaya başladı. Tiyatro, çalıştığı yıllar boyunca Jeyan Tözüm için en ön plandaydı.

Eşsiz bir sesi olan Jeyan Tözüm, Yeşilçam'da da iz bıraktı. Türkan Şoray, Filiz Akın, Belgin Doruk, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Emel Sayın, Gülşen Bubikoğlu ve Necla Nazır gibi birçok ünlü isme ses verdi. Ancak sinemada sadece 8 filmde rol aldı.

Jeyan Tözüm, birçok büyük tiyatro sanatçısıyla çalışma fırsatı buldu. Konservatuvar olmadığı için tiyatro dersleri alamayan Tözüm, bu usta isimlerle çalışarak okul ve tiyatro derslerini bir arada yapmış oldu.

Oynadığı oyunlar arasında, Mahmut Moralı ile Cokomino Kendine Gel, Altıncı Kat, Galip Ercan ile Halanın Mirası, Parisli Kız, Talat Artemel ile Lilyom, Şaziye Moral ile Kadınlar, Kökler, Kadınlar Arasında, Necla Sertel ile Benim Üç Meleğim, Annemi Hatırlıyorum, Samiye Hün ile Çalıkuşu, Vasfi Rıza Zobu ile Domino, Modern Aile gibi unutulmaz oyunlar yer alıyor.

Jeyan Tözüm, tiyatroyu her şeyin önünde tutan bir sanatçıydı. Oyuna ve prova yapmaya en erken giden oyunculardan biriydi. İşini doğru, dikkatli ve iyi yapmaya gayret gösterdi. Hatta 39 derece ateşle bile oynamıştı.

Ancak acı bir gerçekle karşı karşıya kaldı. Eşini bir trafik kazasında kaybettikten sonra, Jeyan Tözüm bunalıma girdi ve tiyatroyu bırakmak zorunda kaldı. "80 yaşıma da gelsem tiyatroyu bırakmam" diyeceği kadar aşık olduğu tiyatrodan ayrılmak zorunda kalan Jeyan Tözüm, hayatının son dönemlerinde üzgün bir şekilde hayatına veda etti. Ancak bıraktığı izler, Türk tiyatro ve sinema dünyasında her zaman hatırlanacak.

Ekleme Tarihi: 30 Eki 2023 04:00