Güncel Güncelleme Tarihi: 7 Şub 2023 00:48

Kahramanmaraş merkezli 7,4 büyüklüğünde deprem 10 ili vurdu

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem 10 ili vurdu. Deprem sonrası yüzlerce vatandaş ölürken ve binlercesi de yaralandı.

deprem Kahramanmaraş

Türkiye, son yılların en büyük depremlerinden birisini yaşadı. Sabaha karşı önce Kahramanmaraş'ta; ardından ise Gaziantep'te yaşanan depremler, birçok il ve ilçeyi etkiledi. Depremlerin ardından deprem fırtınası etkisini gösterdi ve Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'ndeki birçok ilde peş peşe depremler gerçekleşti. 10 ilde 4. derece alarma geçilirken enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kahramanmaraş'ta sabah saat 04.17'de 7,7; saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. 10 ilde toplam can kaybı 2379'ya yükseldi. Yaralı sayısı 14 bin 483 yıkılan bina sayısı ise 6 bin 217. Artçı sarsıntıların sürdüğü bölgede vatandaşlardan hasarlı binalara girmemesi isteniyor.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğünde deprem sonrası ilk belirlemelere göre 2379 kişinin hayatını kaybetti, 14 bin 483 kişinin yaralandı, 6 bin 217 binanın yıkıldı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.4 büyüklüğündeki deprem sabah saat 04.17’de meydana geldi. AFAD açıklamasında depremin yerin 7 kilometre altında gerçekleştiği duyuruldu.

AfFAD Saat 04.17'deki depremin büyüklüğü önce 7,4 olarak duyuruldu. Ancak AFAD ilerleyen saatlerde güncelleme yaparak depremin büyüklüğünün 7,7 olduğunu açıkladı.

7,7'lik bu depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi.

10 ilde 6 bin 217 bina yıkılırken depremden 6 saat saat sonra 10.00 itibariyle 2379 vatandaşın hayatını yitirdiği, 14 bin 483 vatandaşımızın da yaralandığı bilgisi verildi.

Enkazlardan 7840 vatandaş çıkarıldı

11 bin 22 arama kurtarma ekibi çalışıyor.

TÜM TÜRKİYE'CE OKULLAR TATİL EDİLDİ

Tüm Türkiye'de okullarda eğitime 1 hafta ara verildi. Okullar 13 Şubat 2023 Pazartesi günü yeniden açılacak.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm Türkiye'de okulların 13 Şubat'a kadar tatil ilan edildiğini duyurdu.

Depremin vurduğu 10 ilde eğitime de ara verildi. Okullar; Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da 2 hafta; Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te ise 1 hafta tatil edildiği duyuruldu.

Ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bir açıklama yaptı ve tüm Türkiye'de okulların bir hafta tatil edildiğini duyurdu.

Okullarda eğitim 13 Şubat'ta başlayacak.

BAKANLIĞA BAĞLI KREŞLER DE TATİL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, depremden etkilenen 10 ilde, kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinin 13 Şubat'a kadar tatil edildiğini açıkladı.

deprem 2

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “4. seviye uluslararası alarmdayız” dedi.

Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi.

Şehir merkezlerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da bazı binalar yıkıldı.

Artçı sarsıntıların sürdüğü bölge illerinde valilikler koordinasyonunda kriz masaları oluşturuldu.

Depremde yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma ekipleri çalışmalar başlattı.

deprem 3

Deprem nedeniyle 7 günlük milli yas ilan edildi

Türkiye güne Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremle uyandı. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. 10 ilde toplam can kaybı 1651'e yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle yedi gün süreyle milli yas ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sebebiyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgede, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle 7 gün süreyle milli yas ilan edilmesi ile bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir." ifadesine yer verildi.

ÖLÜ VE YARALI SAYISI VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL DURUM CİDDİ

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun “Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi.” dedi.

Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, kentte 16 binanın yıkıldığını, Vali Salih Ayhan ise ölü sayısının 15 olduğunu açıkladı.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, beş kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

14 ve 17 katlı iki binanın yıkıldığını belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, trafiğin kilitli olduğunu ve yardımların gelemediğini söyledi.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su “Depremde 6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı” dedi.

Kilis Valiliği, depremde 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 kişinin yaralandığını duyurdu.

Depremden etkilenen Gaziantep, Malatya ve Kilis’te yıkılan binaların enkazlarından 9 kişi kurtarıldı.

Deprem 4

AFAD'DAN CEP TELEFONLARIYLA İLETİŞİME DAİR UYARI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10'dan fazla ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından cep telefonlarıyla iletişime ilişkin uyarıda bulundu.

AFAD sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, "Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının." bilgisi paylaşıldı

TAG OTOYOLU KAPATILDI

Deprem nedeniyle TAG Otoyolu Osmaniye-Gaziantep batı kavşağı arası, otoyol gövdesinde oluşan hasardan dolayı ulaşıma kapatıldı. Trafik D-400 yoluna yönlendirildi.

"BÖLGEDE SON YILLARIN EN BÜYÜK DEPREMİ"

Deprem haberi yabancı meydada da yer aldı yabancı haber ajansları depremi "bölgede son yılların en büyük depremi" olarak tanımladı. Deprem, Suriye ve Lübnan'dan Gürcistan'a kadar hissedildi.

MSB: NAKLİYE UÇAKLARI GÖREVE HAZIR

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD'ın talepleri kapsamında nakliye uçaklarının göreve hazır olduğunu, taleplerin karşılanması için koordinasyona başlandığını duyurdu.

VALİLLER GÖREVLENDİRİLDİ

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilirken AFAD “Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir” açıklamasını yaptı.

Malatya’da deprem nedeniyle tarihi Yeni Camii kısmen yıkıldı.

cami deprem

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, deprem bölgesinde evlerine dönemeyen vatandaşların il müftülükleri ve din görevlilerinin rehberliğinde uygun olan camilerde diledikleri kadar kalabileceklerini bildirdi.

ERDOĞAN VALİLERDEN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa valileri ile telefonda görüşerek deprem sonrasındaki durum ve arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda "İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı mehmet Kasapoğlu, Kahramanmaraş depreminin ardından çalışmaları AFAD Koordinasyon Merkezinde koordine ediyor.


DOSYAHABER OLARAK DEPREMDE YAŞAMINI YİTİREN VATANDAŞLARIMIZA RAHMET YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI, YARALANANLARADA ACİL ŞİFALAR DİLİYORUZ.

Dosyahaber

Ekleme Tarihi: 6 Şub 2023 10:00