Güncel Güncelleme Tarihi: 19 Eyl 2026 11:47

Kandil'den Sürece Sert Mesaj: Bayık Şartları Sıraladı

PKK yöneticilerinden Cemil Bayık, silah bırakma ve süreç tartışmalarına ilişkin şartlarını açıkladı. Bayık'ın “büyük savaş” sözleri dikkat çekti.

kandil cemi bayık apo

📍 Kandil, 19 Eylül 2026 — PKK yöneticilerinden Cemil Bayık, Türkiye'de yürütülen süreç ve silah bırakma tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Abdullah Öcalan'ın durumunu sürecin temel başlıklarından biri olarak gösteren Bayık, yasal düzenlemeler konusunda da talepler dile getirdi. Bayık'ın sürecin başarısız olması halinde çatışma ihtimaline işaret eden açıklamaları ise dikkat çekti.

Bayık, Abdullah Öcalan serbest bırakılmadan silah bırakmayacaklarını öne sürdü. Türkiye'ye dönüş için de siyasi faaliyet yürütebilecekleri hukuki koşulların oluşturulmasını istedi. Açıklamalar, devam eden süreçte tarafların hangi başlıklarda ayrıştığı tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.

“Eğer süreç başarıya ulaşmazsa büyük bir savaşa da hazırız. Apo özgürleşmezse silah bırakmayız.”

⚠️ Bayık silah bırakmak için şartları açıkladı

Bayık'ın açıklamalarında öne çıkan başlıklardan biri, silah bırakma karşılığında yapılmasını istediği hukuki düzenlemeler oldu. Meclis'teki düzenlemelerin kendi taleplerini karşılamadığını savunan Bayık, demokratik siyaset yapma imkânının sağlanmasını istedi. Mevcut yasaların değiştirilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Bayık ayrıca Türkiye'deki kayyım uygulamalarını ve tutuklu siyasetçilerin durumunu eleştirdi. Terör listelerinden çıkarılma konusunda da herhangi bir değişiklik olmadığını savundu. Bu konularda “somut adımlar” görmek istediklerini söyledi.

“Eğer silah bırakacaksak demokratik siyaset faaliyeti yürütme hakkımızın olması gerekiyor. Aynı zamanda yasaların değiştirilmesi gerekiyor.”

Bayık, Türkiye devletine güvenmediklerini ve sürece kuşkuyla yaklaştıklarını da ifade etti. Bu değerlendirmeler PKK yöneticisinin görüşlerini yansıtıyor; açıklamalardaki siyasi ve hukuki iddialar bağımsız bir tespit olarak değerlendirilmemeli.

🔴 “Türkiye PKK'yı yenemedi” açıklaması

Bayık'ın en dikkat çekici ifadelerinden biri Türkiye ile PKK arasındaki çatışmalı döneme ilişkin değerlendirmesi oldu. “Türkiye PKK'yı yenemedi” iddiasında bulunan Bayık, buna karşın Türkiye'nin parçalanmasını ve ayrı bir devlet kurulmasını istemediklerini savundu. Bu sözler de Bayık'ın siyasi değerlendirmesi niteliğinde.

Suriye konusunda da konuşan Bayık, Mazlum Abdi'nin üstlendiği danışmanlık görevine ilişkin eleştiride bulundu. İran'daki gelişmelere de değinen Bayık, Kürt meselesinin çözülmemesi halinde İran yönetiminin ciddi sonuçlarla karşılaşacağını ileri sürdü.

Bayık'ın açıklamalarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin geçmiş dönemde yaptığı açıklamalara da atıf yapıldı. Bayık, bu açıklamaların sürece resmiyet kazandırdığı görüşünü dile getirdi. Sürecin ilerleyebilmesi için İmralı ile temasların genişletilmesi gerektiğini savundu.

🏛️ İmralı ziyareti tartışması yeniden gündemde

Bayık, siyasetçi ve akademisyenlerin İmralı'yı ziyaret edebilmesi gerektiğini ileri sürdü. PKK içerisinden kişilerin de Abdullah Öcalan ile görüşmesinin sürecin ilerlemesi açısından gerekli olduğunu savundu. Bu açıklama, İmralı'ya yönelik temasların kapsamına ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

Öte yandan Bayık'ın İmralı'ya götürüldüğüne ilişkin daha önce çeşitli iddialar gündeme gelmişti. Kaynak haberde de yer verilen bu iddianın resmi makamlarca doğrulandığına ilişkin bir bilgi sunulmadı. Bu nedenle söz konusu iddia kesinleşmiş bir gelişme olarak değerlendirilemez.

Bayık'ın 19 Eylül 2026 tarihli açıklamaları, silah bırakma tartışmalarında Öcalan'ın statüsü, hukuki düzenlemeler ve siyasi faaliyet alanının temel anlaşmazlık başlıkları arasında bulunduğunu gösteriyor. Önümüzdeki süreçte Ankara'dan bu açıklamalara verilecek yanıtlar ve Meclis'teki olası hukuki düzenlemeler yakından izlenecek.

Ekleme Tarihi: 19 Eyl 2026 11:47