Kardeş Eli ve Şefkateli'nin topladığı paralar nereye gitti?
İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçisi'nin yaptığı denetimlerde, Kardeş Eli ve Şefkateli adlı iki derneği izinsiz para topladı ve bu paraları usulsuz harcadı
Dernekler 28 Haziran 2018 ve 4 Ekim 2021 tarihleri arasında 76 milyon 376 bin TL topladı. Bunun 22 milyon 761 bin TL’si yardım için harcandı. Kalan 52 milyon 614 bin TL ve bankadaki mevcut 11 milyon TL para düşüldüğünde toplamda 42.5 milyon TL ne oldu diye araştırıldığında gerçek ortaya çıktı.
Gazeteci Murat Ağırel'in haberine göre iki dernek topladıkları milyonlardan küçük bir kısmını yardım için kullanırken kalan kısmı ilan ve reklam, gayrimenkul alımı, kişisel kullanılan araçlar, personel gibi masraflarda harcandığı tespit edildi.
İnsani yardım adı altında toplanan paralar nereye gitti?
İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçisi tarafından yapılan denetimlerde, "Kardeş Eli" ve "Şefkateli" isimli iki derneğin izinsiz para topladığı ve bu paraları usulsüz şekilde harcadığı tespit edildi.
Kardeş Eli Derneği
Kardeş Eli Derneği, 28 Haziran 2018 ve 4 Ekim 2021 tarihleri arasında 76 milyon 376 bin TL topladı. Bu paranın 22 milyon 761 bin TL'si yardım için harcandı. Kalan 52 milyon 614 bin TL ise izinsiz toplandığı için derneğin gelirine sayılmamış ve usulsüz şekilde harcaıldığı tespit edilmiştir.
Dernek, bu paraları ilan ve reklam, gayrimenkul alımı, kişisel kullanılan araçlar, personel gibi masraflarda harcamı. Dönemin kuruyla bu para 7 milyon dolara denk geliyor.
Yardım paralarıyla İstanbul Beykoz Anadolu Hisarı Kavacık mevkisinde yedi katlı bir işyeri binası ve arsası, yine aynı yerde iki katlı bina, Anadoluhisarı Göksu Göztepe yolu mevkisinde iki buçuk katlı bina, bir adet araç alınmış.
Dernek, bu paraları "su kuyusu açıyoruz, Kuranıkerim dağıtacağız, et dağıtacağız" gibi bahanelerle toplamış.
Şefkateli Derneği
Şefkateli Derneği ise 2021 yılında 14 milyon 707 bin TL, 2022 yılında ise 558 bin dolar topladı. Bu paralar da izinsiz toplandığı için derneğin gelirine sayılmamış ve usulsüz şekilde harcaıldığı tespit edildi.
Dernek, bu paraları yurtdışına Kuveyt Türk aracılığı ile transfer etmiş ve bir kısmı da nakit olarak götürmüş.
Dernek, bu paraları "su kuyusu açıyoruz, kurban, Kuranıkerim, gıda paketi, giyim paketi, süt keçisi dağıtımı, cami yapımı, briket ev yapımı" gibi konularda harcadığını iddia etmiş ancak bu iddialar doğrulanmadı.
Sonuç
İnsani yardım adı altında toplanan paraların usulsüz şekilde harcandığına dair bu skandal, Türkiye'de bu tür yardım kuruluşlarının denetiminin daha sıkı bir şekilde yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.