Politika Güncelleme Tarihi: 23 Ağu 2016 20:04

Kemal Kılıçdaroğlu: Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük yenilgisini yaşadı

Hükümete dış polika başlığında eleştiriler yönelten Kılıçdaroğlu, ''Türkiye, dış politikada, Cumhuriyet tarihinin en büyük yenilgisini yaşadı'' dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu: Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük yenilgisini yaşadı
Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV'de canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dış güçlerin Türkiye üzerinde oyun oynamak isteyebileceğini, ancak Türkiye'nin de bu oyunları nasıl açığa çıkarabiliriz konusunda çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Hükümetlerin, ülkeyi yönetenlerin bu türk komplolara karşı her zaman hazır olmak zorunda olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Devleti liyakat esasına göre çalıştırmak zorundadırlar. İstihbarat örgütünüz güçlendirirsiniz, çeşitli önlemler alırsınız." diye konuştu.

"15 TEMMUZ TÜRKİYE İÇİN YENİ BİR FIRSAT"

CHP lideri, Türkiye'nin 15 Temmuz'dan sonra aslında çok önemli bir fırsat yakaladığını altını çizdi. 4 partinin ortak tavır takındığını, demokrasiye sahip çıkma açısından ortak mesajlar verdiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Toplumdaki gerginlik yerini uzlaşma havasına bırakmıştır. Bu havayı bozmamak gerekiyor. Ama öte yandan da demokrasimizi güçlendirebileceğimiz, parlamenter sistemi daha işler hale getirebileceğimiz ve bugüne gelen Türkiye'nin, ortaya çıkan sorunlara karşı yeni iradeler ortaya koyması gerekiyor." dedi.

"TÜRKİYE TERÖRLE YAŞAMAYA MAHKUM HALE GELDİ"

CHP lideri, her şeyin sorumlusunun 15 Temmuz darbe girişimi olmadığını, 15 Temmuz'dan öncede terör saldırıları olduğunu ifade etti. AK Parti hükümeti döneminde Türkiye'nin terörle yaşamaya mahkum bir ülke haline getirildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, istihbarat zaafiyetine şu sözlerle gönderme yaptı:

"IŞİD terör örgütünün Gaziantep'te düğünlerde eylem yapabileceği bilgisi varsa ve bu istihbarata karşın engellenemiyorsa burada büyük bir zaafiyet vardır. Demek ki bu istihbaratla Türkiye terörle mücadele edemiyor, bürokratik anlamda kendine bir çeki düzen vermesi gerekiyor."

"TÜRKİYE ÖNLEM ALMAKTA GECİKTİ"

"Gaziantep IŞİD militanların örgütlendiği aynı zamanda cihatçı örgütlerin Suriye'ye geçiş yaptığı yerdir" diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 70 kentinden IŞİD saflarına militen devşirildiğini öne sürdü. Bu verinin IŞİD'in Türkiye'de taban bulduğunun kanıtı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu taban bulunurken hükümet ne yaptı? İnternet sitesi açtılar, İstanbul'da toplum namaz kıldılar. Biz devleti yönetirken, risk oluştuktan sonra önlem almak gibi bir alışkanlığa sahibiz. Gerçek devlet adamları, riski önceden görür ve önlemini alır" dedi.

İşte Kılıçdaroğlu'nun değerlendirmelerinden satır başları;

"HÜKÜMET SURİYE'NİN İÇ İŞİNE KARIŞTI"

Hükümet, Suriye'yi Irak gibi düşündü ve Suriye'nin iç işine karıştı. Hükümet ağır fatura ödedikten sonra bunu fark etti. Rusya, Suriye'ye yerleşti. Sadece Rusya değil, ABD ve İran da yerleşti. Dışarıda kalan sadece Türkiye oldu. Cumhuriyet tarihinin en büyük yenilgisi aldı Türkiye, şimdi de bunu düzeltmeye çalışıyorlar. Elbette Rusya ile ilişkileri düzeltelim. Sonra da İsrail ile anlaşma yaptılar. 20 milyon Euro'ya Türkiye'nin itibarını sattılar. Gazze'ye abluka kalkmadı, Gazze'ye saldırılar devam ediyor ve İsrail özür dilemedi. Biz Rusya'ya mektupla hemen özür diledik. Bunlar tamamen iflas eden dış politikanın eseridir. Sanki biz İsrail'in gemilerini batırdık, sanki İsrail bizim insanlarımızı öldürmedi.

"HER TÜRLÜ TAVİZİ VERİRSENİZ HERKES DOST OLUR"

Her türlü tavizi verdikten sonra herkes sizinle dost olur tabi ki. Rusya hemen gelin dost olalım demedi. Verdiği her kararın ardından Türkiye'den bir ödül bekleyecektir. Bu Türkiye'nin bölgede ve dünyada itibarını zedeleyecek bir uygulamadır. İlişkiler tabi ki düzelsin ama bunun bir bedeli olması gerekiyor. Bir öz eleştiri yapılması lazım. Parça parça yaptıkları hataları dile getiriyorlar ancak bu hataların bize maliyetini dile getirmek zorundayız.

"FETÖ-PKK İŞBİRLİĞİNE DAİR ELİMİZDE BİR VERİ YOK"

FETÖ-PKK işbirliğine dair elimizde bir veri yok, hükümette varsa açıklasın. Siz bu ülkeyi sıfır terörle aldınız, 14 yılda bu ülkeyi nasıl bu hale getirdiniz. Üçü biraraya geldi demek çok kolaycı bir yaklaşım.

"DARBE GİRİŞİMİNİN SİYASİ AYAĞININ ORTAYA ÇIKMASI LAZIM"

Darbe girişim davalarının duruşmalarının halka açık olmasını istiyoruz, televizyondan yayınlanmasını istiyoruz. Asıl bu işin siyasi ayağı ortaya çıkmadan Türkiye gerçek anlamda terörle mücadele edemez. Gerçek siyasi ayağının ortaya çıkması lazım.

"TAM DEMOKRASİYE İHTİYACIMIZ VAR"

Darbenin bir ülke için felaket olduğunu kabul etmemiz lazım. Türkiye darbe hukukundan arınmalı. Darbecilerin getirdiği hukukla siz Türkiye'yi yönetiyorsunuz gelin el birliği ile Türkiye'yi darbe hukukundan kurtaralım. Tam demokrasiye ihtiyacımız var.

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLİR"

Türkiye kendi tarihinin en kritik süreçlerinden birini yaşıyor. Türkiye'nin bir daha darbeyle karşılaşmaması lazım. Türkiye'nin örnekliğini sürdürmesi lazım. Yargının bağımsızlığının çok önemli olduğunu söyledim ve bu kabul edildi. Büyük ölçüde uzlaşma sağlandı. Büyük ihtimalle anayasa değişikliği olabilir. Biz Türkiye'nin daha demokratik bir anayasaya sahip olmasını geçmişten beri savunan bir partiyiz.

Ekleme Tarihi: 23 Ağu 2016 20:04