Nedir Güncelleme Tarihi: 20 Ağu 2023 12:00

Kıbrıs Adası'ndaki Yeşil Hat nedir? Pile köyü nedir?

Kıbrıs adasında kuzeyi ile güneyi arasında yer alan Yeşil Hat adı verilen sınır nedir? Pile olarak bilinen yerleşim yeri nedir?

Yeşil Hat kıbrıs

Yeşil Hat, Kıbrıs adasını dikine kesiyor ve KKTC ile GKRY’yi birbirinden ayırıyor. Kıbrıs adasında çatışmaların ve etnik cinayetlerin kontrolden çıkmasının ardından Yeşil Hattı Kıbrıs haritası üzerine ilk olarak 1963’te "Barışı Koruma Kuvveti" İngiliz komutanı General Peter George Francis Young çizdi. Amaç, Türkleri ve Rumları birbirinden ayıracak bir ateşkes hattı oluşturmaktı. Ancak hat, son halini 1974’te aldı.

Yunanistan'ın darbeci cuntası 1974'te bir kez daha faşist "Enosis" hayalini devreye soktu.

Dimitrios Yoannidis'in cuntası 1973'te Yunanistan'da darbe yaptıktan sonra, onu destekleyen milliyetçi Rumlar 74'te Atina ile ters düşen Kıbrıs lideri III. Makarios'u devirdi. Devamında başını EOKA'nın çektiği milliyetçi gruplar Türk köylerine saldırdı.

İngiltere ve ABD'nin ortak harekât konusunda isteksiz kalmasının ardından 20 Temmuz 1974'te Türk Mukavemet Teşkilatı lideri Rauf Denktaş sabah saatlerinde radyodan meşhur, "Bugün, bu anda kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs'ın her yanında havadan ve denizden çıkarma yapmaktadır. Gazanız mutlu olsun" anonsunu yaptı.

Bülent Ecevit - Necmettin Erbakan liderliğindeki CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) -MSP (Milli Selamet Partisi) koalisyonunun yönetimde olduğu Ankara'nın emriyle bu anons eşliğinde saat sabah 06.00'da TSK havadan ve denizden adaya çıkarma yaptı.

Türk askeri, harekat sırasında Rum kuvvetlerini KKTC’nin bugün bildiğimiz sınırlarına itti. İki tarafı ayıran hat, o dönem Türkiye’nin harekata “Atilla Harekatı” adı verilmesi nedeniyle ‘Atilla Hattı’ olarak anılıyordu.

Daha sonra Atilla Hattı, bugün hala Birleşmiş Milletler denetiminde silahsızlandırılmış bir tampon bölge olan Yeşil Hat olarak haritada kaldı. Yaklaşık 180 kilometre uzunluğunda olan Yeşil Hat, bugün hem GKRY’nin hem de KKTC’nin başkent olarak kullandığı Lefkoşa’yı ikiye bölüyor.

Tampon bölgede bugün sadece 4 köy bulunuyor, Pile de bunlardan biri.

Ekleme Tarihi: 20 Ağu 2023 12:00