Emlak Güncelleme Tarihi: 19 Şub 2024 10:00

Kira gelirini eksik gösteren ev sahibi mercek altına alındı

Ekonomim yazarı Abdullah Tolu'nun gündeme getirdiği Kaynana Vergisi, kira ödemeden evde oturan kaynanalar ve aile büyükleri için endişe kaynağı oldu.

ev sahibi

Her An "Kaynana Vergisi" ile Karşı Karşıya Kalabilirsiniz!

Ekonomim yazarı Abdullah Tolu'nun gündeme getirdiği "kaynana vergisi", kira ödemeden evde oturan kaynanalar ve aile büyükleri için endişe kaynağı oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kira gelirlerini denetlemeye başlamasıyla birlikte, 2 milyon konut "kaynana vergisi" kapsamında risk altında.

Kaynana Vergisi Nedir?

Kaynana vergisi, ev sahibi olan gelin ve damatların, kira ödemeden evlerinde oturan kaynanalarına ilişkin emsal kira bedeli üzerinden ödemesi gereken gelir vergisidir. Vergi Hukukunda "ev kirasız, para faizsiz olmaz" kuralı gereğince, sahip olunan konutlar kira alınmaksızın başkalarının kullanımına bırakılamıyor. Bu kurala uymayanlar, emsal kira bedeli üzerinden vergiye tabi tutuluyor.

Kaynanalar Neden Risk Altında?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 73. maddesine göre, bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılan gayrimenkullerin emsal kira bedeli, bu gayrimenkullerin kirası sayılıyor. Maalesef bu maddede, emsal kira bedelinin uygulanmayacağı kişiler arasında kaynanalar yer almıyor.

Vergi Ne Kadar Olacak?

Kaynana vergisi, oturduğunuz evin emsal kira bedeline göre hesaplanıyor. Emsal kira bedeli, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl belirleniyor. Verginin miktarı, evin bulunduğu bölge, büyüklük, kat sayısı gibi kriterlere göre değişiyor.

Ne Yapılabilir?

Kaynana vergisi ile karşı karşıya kalmamak için yapılabilecek birkaç şey var:

  • Kaynananızı kiracı olarak gösterip, resmi bir kira sözleşmesi imzalayabilirsiniz.
  • Kaynananızın oturduğu evin kira bedelini emsal kira bedeline göre belirleyebilirsiniz.
  • Kaynananızın oturduğu evin kira bedelini her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen emsal kira bedeline göre güncelleyebilirsiniz.

Uzman Görüşü:

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, "Kaynanalar, vergi mükellefiyeti doğurmamak için kira sözleşmesi imzalamalı ve emsal kira bedeli üzerinden kira ödemesi yapmalıdır. Aksi takdirde, tespit halinde vergi ve ceza ile karşı karşıya kalabilirler."

Ekleme Tarihi: 19 Şub 2024 10:00